論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個現成bun經agency請來一星期就辭職,原因是回鄉湊仔,好奇怪好似想屈我機票?但agency話她braak contract要賠幾個月人工比菲律賓領事館,有無人知道是否真係要賠錢嗎?

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 sy6162 於 08-12-4 13:52 發表
我個現成bun經agency請來一星期就辭職,原因是回鄉湊仔,好奇怪好似想屈我機票?但agency話她braak contract要賠幾個月人工比菲律賓領事館,有無人知道是否真係要賠錢嗎? ...

咁你個工人是即走定俾一個月通知你?
如即走, 佢咪應要賠一個月代通知金俾你囉.

anyway, 我都覺得你個工人係想呃機票錢. 可憐的香港僱主. :cry:

大宅

原文章由 sy6162 於 08-12-4 13:52 發表
我個現成bun經agency請來一星期就辭職,原因是回鄉湊仔,好奇怪好似想屈我機票?但agency話她braak contract要賠幾個月人工比菲律賓領事館,有無人知道是否真係要賠錢嗎? ...

無問題架,你要求佢即走賠一個月人工俾你,然後再將啲人工拎去買機票囉!點都唔俾佢做多一個月。

大宅

我都想叫佢即走, 但沒人幫我湊囝呢, 之前已放咗成個禮拜假, 教完就唔做, 總之比d工人玩死

男爵府

大廚勳章

係咪你工人搵到另一份工, 所以走呀?

我覺得你工人同個agent都有可疑. 不過佢話唔做, 佢都唔會俾一個月人工俾你, 因為佢地一句 "我無錢!" 就大晒!

原文章由 sy6162 於 08-12-4 14:38 發表
我都想叫佢即走, 但沒人幫我湊囝呢, 之前已放咗成個禮拜假, 教完就唔做, 總之比d工人玩死

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 SEricsson 於 08-12-4 15:18 發表
係咪你工人搵到另一份工, 所以走呀?

我覺得你工人同個agent都有可疑. 不過佢話唔做, 佢都唔會俾一個月人工俾你, 因為佢地一句 "我無錢!" 就大晒!

係呀, 喺香港, 工人真係大晒ga!

大宅

我個工人也是返一個月工之後,辭工不做。我都懷疑工人和agent 合謀騙介紹費和機票錢。其實政府的政策有些漏洞,譬如工人斷約後,可以留在香港揾工;工人自己辭職,也要提供機票。其實政府應該放寬輪入外傭,允許輸入大陸的家庭傭工,以免印印和賓賓太囂張。

複式洋房

99% is 工人和agent 合謀.

原文章由 pc39 於 08-12-4 15:52 發表
我個工人也是返一個月工之後,辭工不做。我都懷疑工人和agent 合謀騙介紹費和機票錢。其實政府的政策有些漏洞,譬如工人斷約後,可以留在香港揾工;工人自己辭職,也要提供機票。其實政府應該放寬輪入外傭,允許輸入大陸的家庭傭 ...

複式洋房

其實政府應該放寬輪入外傭,允許輸入大陸的家庭傭工,以免印印和賓賓太囂張。

i agree your point

別墅

One of my ex-maid also requested to leave one week after reporting duty. She cried all day and intentionally to perform bad. She said she's got homesick. I persuaded to stay one more month to see if her feeling could be improved but she rejected. I said you had to pay me one-month salary if you left immediately. She just said she got no money and continued not to do anything at all. Finally the agent asked me to pay her salary instead (she worked only total 13 days) of the maid compensated me as she claimed the maid was so poor. The most important is she didn't want the maid to play tricks. Since she seemed more crazy and abnormal, I just have no choice but to send her back and paid her half salary plus air-ticket. To enabled her travelled to HK for almost 2 weeks, I paid a lot incl the agency fee and air-ticket. At last, of course I could not find a replacement from the same agency as the choices she provided were no good. I had to pay agency fee to another agency to find a replacement.

別墅

哇,賤得0甘緊要。 有無"非常Agent" 黑名單呀?放上去啦!

我地要保護自己呀!

侯爵府

畀面勳章

I think what the agency said may be that if the helper couldn't finish the contract, she can claim refund of the agency fees she paid to the agency in Philippine thru the help of consulate. Because in fact by law in Phillipine, philippino shouldn't pay any fees to agency.

I had a helper whose contract was broken, she wanted to do this thru HK philippine consulate.

daisy17772

複式洋房

我個工人也是返一個月工之後,辭工不做。我都懷疑工人和agent 合謀騙介紹費和機票錢。其實政府的政策有些漏洞,譬如工人斷約後,可以留在香港揾工;工人自己辭職,也要提供機票。其實政府應該放寬輪入外傭,允許輸入大陸的家庭傭 ...

其實政府應該放寬輪入外傭,允許輸入大陸的家庭傭工,以免印印和賓賓太囂張。
絶對贊成!!

大宅

原文章由 Abby9528 於 08-12-5 00:40 發表

絶對贊成!!

之前有人講過. 但又驚請左個'二奶'番屋企.

好多人反對. 唉....船頭驚鬼船尾驚賊.

c6要找二奶. 印印 bun bun 都可以啦. 佢要死吾比佢死咩.

水晶宮

放寬祖國女人來港打工....
唔係話驚老公請個2奶返來,而係依家已經咁多祖國女士犯眾憎,再多十幾廿萬係街上(現時印+菲工人超過25萬),大家接受嗎?
佢地一樣可以帶你個b落公園,然後圍埋吹水,打斧頭機會都一樣咁大噃.
我就見過好多祖國女人係公園吹水,連自己個小孩頑皮都唔多理架,有咩事就大大聲鬧人家既細路.

水晶宮

外傭政策同條例係要改,主要係將佢地同香港本地既僱傭條例分番開先.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 方方媽媽 於 08-12-5 11:39 發表
放寬祖國女人來港打工....
唔係話驚老公請個2奶返來,而係依家已經咁多祖國女士犯眾憎,再多十幾廿萬係街上(現時印+菲工人超過25萬),大家接受嗎?
佢地一樣可以帶你個b落公園,然後圍埋吹水,打斧頭機會都一樣咁大噃.
我 ...

仲有,大家仲要考慮到居港問題,如正苦將大6既人輸入黎做家傭,同菲,印一樣寫明唔會比居留權,您地覺得正苦敢唔敢??
又如佢係hk生左個b,然後用以照顧為由,申請特快批落黎,再拎埋綜援,呵呵..您估到時hk人又會點??[唔好以為唔會發生呀,我老豆c左就係整左單咁既野我嘆,個女人仲有我地hk偉大既社工幫佢申請埋法援黎同我打官司呀.講起都 ,我納稅但我要用私人律師,佢可以用公帑同我打. ]

仲有一個問題,hk d馬伕就可源源不絕輸入新女了.唔駛好似依家咁貴添.

禁止訪問

子爵府

原文章由 pekklekc 於 08-12-5 14:06 發表
yeungboy

I have the same same experience to you:

我個ex-工人也是經agency請來返一個月工之後就辭職, 原因是her mother is sick (I think she is homesick). She performed so bad, 我都想叫佢即走, 但沒人幫 ...

請問呢個 maid 係未 overseas 請? 有冇出過國打工? Is she yan or bun?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至