自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該可以點做? 2次la, 明明綠公仔過緊馬路, 突然有架車係前面駛過, 嚇死!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

it happened to me just recently!
i filed a complaint with 交通投訴組, soon they passed it to police. police then contacted me to see when i could go to police station to give details.
unfortunately i had no time, so most likely the police would just base on the info i provided to contact that driver and give him warning instead of taking legal action.

子爵府

我都試過過斑馬線嗰陣,
有條友仲踩行油衝過去,
真係爭d俾佢車親,
我同老公都話佢痴線,
自己想俾人拉就算,
我地唔想俾你車親ma!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 zitalin 於 08-12-4 15:46 發表
寫去交通投訴組
http://www.info.gov.hk/tcu/chi/complaint/index.htm
要記低埋時間
我 send email [email protected] and fax 2577 1858
記得留聯絡電話, 有人會覆你!

唔該晒, 希望下次我仲有命去投訴, 請問對方會有咩後果, 唔會只係警告就算ma, 會扣分嗎??

大宅

原文章由 zitalin 於 08-12-4 15:46 發表
寫去交通投訴組
http://www.info.gov.hk/tcu/chi/complaint/index.htm
要記低埋時間
我 send email [email protected] and fax 2577 1858
記得留聯絡電話, 有人會覆你!

但如果係警車呢? 佢又冇著藍燈, 又冇響號. 我會唔會比人秋後算帳既?

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

我試過幾次投訴其他人危險駕駛, 交通部先搵我去落口供, 如果佢地認為有得做, 就會寄信比對方, 睇下對方認唔認. 如果認罪就會罰錢扣分(我相信係視乎嚴重性). 如果對方唔認的話, 就有可能要上庭做證人. 我最近一次楂車跟住對方, 影埋對方相, 再影埋危駕地點, 再畫埋圖比交通部, 最後成功檢控對方.

原文章由 cy101 於 08-12-4 03:59 PM 發表

唔該晒, 希望下次我仲有命去投訴, 請問對方會有咩後果, 唔會只係警告就算ma, 會扣分嗎??

男爵府

原文章由 zitalin 於 08-12-4 16:14 發表
你打電話去問吓先, 有冇試過警車出事要負責呢?

我試過投訴架起綠燈轉入斑馬線既AM車, 無著燈既, 後尾先知係差館車. 投訴完仲去落埋口供(要個幾鐘, 好side時間), 不過後來收到信話架車認罪, 扣分, 條氣先順d

琥珀宮

真係要同d老人家, 小朋友講, 叫佢地睇清楚, d車停定先好過!!!!

首頁

尾頁

跳至