論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人試過請本地家務助理, 不知可以邊度請, 同埋月薪大約幾多左右呢?

大宅

原文章由 WHY2005 於 08-12-4 17:15 發表
請問有冇人試過請本地家務助理, 不知可以邊度請, 同埋月薪大約幾多左右呢?

我請過part-time, 熟人介紹都要$50/hr, 好甘
所以都係請印印抵

大宅

咁又係, 尋日我打去問過, 6300蚊一個月, 每日10小時, 不過好處就係唔駛多個人係屋企住, 如果請印印會平既!所以而家考慮緊

原文章由 女王大人 於 08-12-4 17:41 發表

我請過part-time, 熟人介紹都要$50/hr, 好甘
所以都係請印印抵

水晶宮

$6300?
咁一個星期返幾日?
如果做足六日,絕唔會咁平架喎.

男爵府

我經「家?通」請咗4個都係做咗一至三日就唔做,

大宅

佢話返星期一至五, 1日10小時, 跟勞工法例既福利, 例如大假, 勞保等!

原文章由 方方媽媽 於 08-12-5 11:49 發表
$6300?
咁一個星期返幾日?
如果做足六日,絕唔會咁平架喎.

大宅

點解既? 我冇問過家務通, 佢地收幾多$, 返工時間呢?
我係問明愛咋!

原文章由 yung06 於 08-12-5 11:55 發表

大宅

原文章由 WHY2005 於 08-12-5 13:14 發表
佢話返星期一至五, 1日10小時, 跟勞工法例既福利, 例如大假, 勞保等!

要唔要簽約?
為起黎都係卅蚊個鐘左右, OK平喎
但小心呢D鐘點做唔長

大宅

好似都要, 尋日果位小姐同我講勞處好似有咁既CONTRACT SAMPLE FOR REFERENCE, 之前都要講明! 除開都係28蚊/鐘咋!
我諗住係接女放學, 煮飯同抹屋咋!

原文章由 女王大人 於 08-12-5 13:17 發表

要唔要簽約?
為起黎都係卅蚊個鐘左右, OK平喎
但小心呢D鐘點做唔長

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 yung06 於 08-12-5 11:55 發表

我都經家務通請, 有一個做左五日就唔做....

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 WHY2005 於 08-12-5 13:15 發表
我係問明愛咋!

$可以傾的, 如果長時間的話, 如我一星期五天, 每天三個鐘, 就$120三個鐘
不過, 我覺得佢地質責好參差. 同埋做野無乜心機咁, 另一個就做野超慢....所以, 還是請外傭好了

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

又會咁怪既, 做左5日就唔做!
因為我平時湊女返學, 見到一個係家務助理, 佢就星期一至五, 湊個小朋友返完學之後就返去執屋煮飯, 煮埋夜晚果餐, 7點就走人, 佢話都做左2年呀, 所以我覺得幾好!

有年我搵過家務助理抹屋, 要2個人做, 但佢地清潔得唔錯, 但都幾貴呀, 加上佢地用既清潔用品好多, 仲用埋我屋企既手卷紙2筒, 佢地貪方便, 但我覺得麻麻地, 最後仲拎埋我既用品走, 激死我!

原文章由 莎莎莉莉 於 08-12-5 14:29 發表

我都經家務通請, 有一個做左五日就唔做....

大宅

冇錯呀, 但時時聽到朋友話工人既唔好野, 攪到我都驚驚地, 唉....
加上而家好多工人都揀工做, 點攪???

原文章由 ANDREAMLEE 於 08-12-5 14:32 發表
唔怪得D外傭到現在重有市場...

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 WHY2005 於 08-12-5 15:31 發表
又會咁怪既, 做左5日就唔做!
因為我平時湊女返學, 見到一個係家務助理, 佢就星期一至五, 湊個小朋友返完學之後就返去執屋煮飯, 煮埋夜晚果餐, 7點就走人, 佢話都做左2年呀, 所以我覺得幾好!

有年我搵過家務助理抹屋 ...

睇人囉
同bunbun yanyan一樣
遇著個屋村c9, 唔旨在份工, 只係想個仔返左學做下part time打發時間
或者唔鍾意我屋企有個99係度啦
所以做左幾日就主動打電話俾我話唔做
佢第一日返工, 問佢想即日出糧定一個禮拜尾先出
佢話想即日出糧, 我已預左佢呢d係做唔長

所似, 本地工人一樣有本地工人的問題~~
例如唔鍾意屋企有人"目及"住佢做野呢點
我覺得中外工人都一樣

侯爵府

畀面勳章

原文章由 WHY2005 於 08-12-5 13:15 發表
我係問明愛咋!

Hi would you please tell me the contact no. of caritas?

thanks
daisy17772

大宅

我都有問過呢個問題, 佢地話唔駛喎!

原文章由 貓姐 於 08-12-5 15:45 發表
$6300/個, 跟勞工例, 咁你咪要同佢供mpf囉

大宅

咁又係, 而家賓賓同印印都係咁, 唔鐘意有人係屋企, 唉....所以睇你遇到咩人!!!

原文章由 莎莎莉莉 於 08-12-5 15:55 發表

睇人囉
同bunbun yanyan一樣
遇著個屋村c9, 唔旨在份工, 只係想個仔返左學做下part time打發時間
或者唔鍾意我屋企有個99係度啦
所以做左幾日就主動打電話俾我話唔做
佢第一日返工, 問佢想即日出糧定一個禮拜尾先 ...

大宅

我聽日搵搵再俾你

原文章由 daisy17772 於 08-12-6 00:12 發表

Hi would you please tell me the contact no. of caritas?

thanks
daisy17772

首頁

尾頁

跳至