母乳餵哺

跳至

首頁
12345...27

尾頁

別墅

好似見冇lee個topic,咪開黎比大家傾下囉!
08年都就完,如果年頭出世既bb,D媽咪都做左成年奶媽,你地有咩感受?
我個B就4月出世,我都餵左近8個月人奶,因為差不多全泵,所以好累,而家只係想有一覺8個鐘比我訓就最好喇!!

洋房

我阿b七月頭出世, 就快5個月勒, 屋企埋身餵, 公司泵3次, 都夠阿b食, 冰箱有 18支冰奶後備, 今日會俾一次冰奶阿b沖奶, 滋潤吓佢皮膚仔, 佢有濕疹, 希望對佢有幫助! 半夜就一定起身泵一次 (自動自覺醒), 都幾辛苦, 但喺見到阿b 健康就乜都值番哂

別墅

咁你係咪全日泵3次呀?每次泵幾耐?我就一日3-4次,但次次都起碼一個鐘,都唔知有冇方法快D...

伯爵府

好媽媽勳章

我b女9月出世, 就快2.5個月, 屋企有時埋身餵or pump, 公司泵1次, 都叫夠佢食, 冰箱有d冰奶後備...一日泵 3-4次.

我pump奶都要成40-50min, 都想知有咩可以pump快d....日日lunch "呢"埋係toilet 成粒鐘....

[ 本文章最後由 PANCO 於 08-12-3 12:21 編輯 ]

珍珠宮

BK Milk勳章

我b囡9月尾出世, 返0左工喇, 我只儲雪奶, 而家朝早7點, lunch, 晚上7點泵, 每次7-9oz, 都夠阿b一日五餐, 夜晚兩餐就埋身餵囉

我泵奶用15分鐘左右咋, 一邊電泵一邊手泵, 不過我左邊多奶過右邊, 又唔知關唔關我左邊用電泵, 右邊用手泵0既關係...

weekend都諗緊咩時間比阿b埋身食, 不過都幾困身, 想去0下街都難嘛

[ 本文章最後由 siujanjan 於 08-12-3 13:01 編輯 ]

洋房

計埋半夜起身嗰次, 總共四次, 每次大約20分鐘, 最多30分鐘收工, 每次大約5-6oz (通常都喺5oz), 而半夜嗰次就可以8-9oz, 所以一定要泵!!你用緊邊隻泵? 我用緊 Swing, 比起之前用pigeon快好多同舒服好多
原文章由 lamyy 於 08-12-3 12:14 發表
咁你係咪全日泵3次呀?每次泵幾耐?我就一日3-4次,但次次都起碼一個鐘,都唔知有冇方法快D...

洋房

Weekend全日埋身餵, 如果要出街既話, 會餵咗先出, 咁如果出得耐, 會叫姐姐餵支雪奶俾阿b, 咁....我返到屋企會泵番支 or 帶齊"嫁餐"出街, 夠鐘就泵....

大宅

醒目開學勳章

我ah b 10月出世, 我係全泵既, 就快要返工喇~我會返工後食lunch時泵1次, 其他時間就返工前, 放工後&臨訓前泵, 1日4次,
我e+都係1日泵4次~
我係用雙泵既, 所以會快d, 但都會泵夠25-30mins~
你地係咪多數用單泵, 所以要用多d時間?

洋房

點解吾埋身餵?
喺...我喺用單泵
原文章由 bbbingo 於 08-12-3 13:06 發表
我ah b 10月出世, 我係全泵既, 就快要返工喇~我會返工後食lunch時泵1次, 其他時間就返工前, 放工後&臨訓前泵, 1日4次,
我e+都係1日泵4次~
我係用雙泵既, 所以會快d, 但都會泵夠25-30mins~
你地係咪多數用單泵, 所以 ...

大宅

醒目開學勳章

原文章由 HUEN923 於 08-12-3 13:10 發表
點解吾埋身餵?
喺...我喺用單泵

因為之前俾ah女咬損晒, 又試過生奶瘡, 好恐佈, 所以有d陰影, 唔敢埋身餵~
我都想試下用swing, 但因為我係1個好心急既人, 我有d驚swing會比較慢d, 我e+用緊medela mini electric plus, 好嘈, 同埋有時扯到個nipple好痛呀!

大宅

醒目開學勳章

原文章由 HUEN923 於 08-12-3 12:49 發表
計埋半夜起身嗰次, 總共四次, 每次大約20分鐘, 最多30分鐘收工, 每次大約5-6oz (通常都喺5oz), 而半夜嗰次就可以8-9oz, 所以一定要泵!!你用緊邊隻泵? 我用緊 Swing, 比起之前用pigeon快好多同舒服好多 ...

我每次都係5-6oz左右, 朝早起身通常都會有8-9oz, 最多都係11oz, 不過我諗返功後會少d, 因為個人會倦d!

大宅

醒目開學勳章

請問你地返工係咪用fridge-to-go?
咁同ah b去街, 如果唔埋身餵, 係咪都要用??

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 bbbingo 於 08-12-3 13:29 發表
請問你地返工係咪用fridge-to-go?
咁同ah b去街, 如果唔埋身餵, 係咪都要用??

係呀, 我返工泵0左出0黎0個d奶就會比阿b第日食先, 怕個溫度keep得唔好變0左唔知

如果同阿b出街 , 你出街前泵0左, 室溫keep到6-8小時, 我諗而家天氣凍都唔怕0既, 否則咪用fridge-to-go

別墅

我B仔係19/7出世...快4個半月....全泵型....我target餵到6個月...因爸爸話湊b辛苦要我幫手...唔想我再餵人奶...婆婆又話BB食固體食物後就唔會再鍾意食媽媽奶......

我好賴....要返工..所以半夜冇泵....但一早起身個胸好谷好痛..要立刻泵奶...唔可以幫手湊b.....所以爸爸好想我快d放棄..我唔順所以一泵就成個鐘有多.....一日4次夠bb食5餐...

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 BOBOWIN 於 08-12-3 13:53 發表
我B仔係19/7出世...快4個半月....全泵型....我target餵到6個月...因爸爸話湊b辛苦要我幫手...唔想我再餵人奶...婆婆又話BB食固體食物後就唔會再鍾意食媽媽奶......

我好賴....要返工..所以半夜冇泵....但 ...

我覺得餵人奶家人0既支持好重要, 你老公一樣要返工, 湊b對佢0黎講都係幾累0既, 大家互相體諒囉, 餵到6個月都好好啦, 我0既目標都係咁咋, 而家未知得唔得, 可能到3個月就要補奶粉都唔定咯 (我唔係多奶, 又怕怕地比阿b埋身食)

大宅

醒目開學勳章

原文章由 siujanjan 於 08-12-3 13:51 發表

係呀, 我返工泵0左出0黎0個d奶就會比阿b第日食先, 怕個溫度keep得唔好變0左唔知

但如果d奶變左, 雪返凍之後, 都係已經變左??!!

洋房

妳哋好叻呀, 個個都可以全人奶, 我囝囝依家4個月, 我都係全泵型媽媽, 我一日泵4次, 但只係够佢食3餐, 另外兩至三餐要食奶粉, 我都係打算泵到6個月就會停.

大宅

醒目開學勳章

原文章由 siujanjan 於 08-12-3 13:58 發表

我覺得餵人奶家人0既支持好重要, 你老公一樣要返工, 湊b對佢0黎講都係幾累0既, 大家互相體諒囉, 餵到6個月都好好啦, 我0既目標都係咁咋, 而家未知得唔得, 可能到3個月就要補奶粉都唔定咯 (我唔係多奶, 又怕怕地比 ...

我半夜個餐都係俾ah b食奶粉, 由工人負責餵, 我e+係5餐人奶+1餐奶粉~
我target都係4-6個月左右, 盡力而為喇~
有d擔心自己遲下1返工就頂唔順呀~

大宅

醒目開學勳章

原文章由 LONGLONG0308 於 08-12-3 14:06 發表
妳哋好叻呀, 個個都可以全人奶, 我囝囝依家4個月, 我都係全泵型媽媽, 我一日泵4次, 但只係够佢食3餐, 另外兩至三餐要食奶粉, 我都係打算泵到6個月就會停. ...

我都做唔到全人奶,
總之bb同自己都健康快樂, 我已經好滿足

珍珠宮

BK Milk勳章

原文章由 bbbingo 於 08-12-3 14:01 發表

但如果d奶變左, 雪返凍之後, 都係已經變左??!!

因為我公司係單門雪櫃, 之前睇話只keep到24小時, 所以我就第日就比阿b食囉 (雖然屋企係雙門雪櫃), 唔敢搏啦

首頁
12345...27

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊