美容扮靚

跳至

首頁
12345...50

尾頁

大宅

我係LOVPUCCA, 又是好野DIY.
我99皮膚好鬼白GA. 嫁左入去先知99有呢個偏方. 我用左4 -5 次真係白左好多. 又平.

白芷50g
白術50g
白蒺藜50g
白芍50g
白芨50g
白僵蠶50g
白茯苓100g

研成粉末,再用冷開水調和敷臉,主治面黃,面上色斑。這幾味藥在中藥店都是最常見的中藥,拿了方子去藥店,藥師都很快就會配好,一點都不麻煩。白茯苓去黃效果很好,但要註意一點,研末的時候研3遍才夠細(同老細講研細S.)(一般的中藥店都有研磨機)。

用法是:
晚上睡覺前,冷開水調和敷臉,40分鐘左右,這期間可以做任何事情。如果皮膚允許(即沒有出現無法忍受的紅辣),可以連用3天,停一天,皮膚有所改善後可改為間隔1-2天用一次。但要註意,如果用後不適請停用,畢竟是藥物!還需要提醒的是,用完面膜後按照平常護膚程序使用其他護膚品,註意補水保濕。

複式洋房

我以前睇書都介紹過,不過我只係用:
白芷
白術
白蒺藜
白芨
白茯苓
我用蜜糖代替冷開水調,諗住可以美白+滋潤
真係worko架!!

水晶宮

原文章由 lovpucca 於 08-11-21 23:05 發表
我99皮膚好鬼白GA. 嫁左入去先知99有呢個偏方. 我用左4 -5 次真係白左好多. 又平.

我老公個位“太婆”是老中醫,針對幹黃皮膚給出了這麼一個方子:

白芷50g
白術50g
白蒺藜50g
白芍50g
...

我想問下每次要用幾多既份量????

大宅

白芷50g
白術50g
白蒺藜50g
白芍50g
白芨50g
白僵蠶50g
白茯苓100g

請問這是幾多次既份量? 之前介紹既中藥保濕果個(飲用), 我都有用~~
我都有好多雀斑架, 做過laser 都唔得. 呢個都好想試吓

好多謝lovpucca成日將d 好野同我地分享~~

男爵府

Thank you

男爵府

請問呢個秘方可以去到暗瘡印嗎?
每次用的分量是多少 ?

大宅

磨好的粉可以keep住係樽內. 每次要3匙粉+1.5匙水 開.

如果你想上面d., 可以只加1匙水.
原文章由 laamling 於 08-11-22 14:30 發表

我想問下每次要用幾多既份量????

大宅

這個份量都少. 可以做到10-15次.
因為你要藥店幫你磨粉所以要買份量多d.

我就回家自己磨.

暗嗆/雀斑其實都有幫助因為都是色素深的問題.

原文章由 chingching03 於 08-11-22 17:17 發表
白芷50g
白術50g
白蒺藜50g
白芍50g
白芨50g
白僵蠶50g
白茯苓100g

請問這是幾多次既份量? 之前介紹既中藥保濕果個(飲用), 我都有用~~
我都有好多雀斑架, 做過laser 都唔得. 呢個都好想試吓

...

大宅

我見到呢個DIY topics 好開心,因為係真正分享... 其實無論係平價美容分享亦或係名貴護膚心得都越來越少.... 只有{{做妹廣告}}...點解變成咁 。可能畤代唔同啦
Namaste

子爵府

原文章由 JOD 於 08-11-26 02:18 發表
我見到呢個DIY topics 好開心,因為係真正分享... 其實無論係平價美容分享亦或係名貴護膚心得都越來越少.... 只有{{做妹廣告}}...點解變成咁 。可能畤代唔同啦 ...

{{做妹廣告}}... pm pm pm .....

水晶宮

原文章由 lovpucca 於 08-11-26 01:58 發表
磨好的粉可以keep住係樽內. 每次要3匙粉+1.5匙水 開.

如果你想上面d., 可以只加1匙水.

仲有樣嘢想問, 就係眼可唔可以用~~~

侯爵府

醒目開學勳章

我都試下先 我都係好多雀斑

大宅

hi lovpucca,

多謝分享 !

今日會去藥材店買來試下先.. 如照你 post 既份量, 要幾多錢到呀?

大宅

一定試.....

大宅

Thanks so much lovpucca

水晶宮

剛剛買左, 我諗大家都係叫藥材舖整成粉末會好好多, 自己整真係好煩~~~

別墅

回覆 #16 laamling 的文章

請問買左幾多錢 ?

別墅

lovpucca, 要敷成 40 分鐘 ???? 真係勁想試呀 ~~

原文章由 lovpucca 於 08-11-21 23:05 發表

我老公個位“太婆”是老中醫,針對幹黃皮膚給出了這麼一個方子:

白芷50g
白術50g
白蒺藜50g
白芍50g
...

大宅

請問開左水之後, 係咪好似 mask 咁質地 (係咪好似軟膜咁)?

Thanks.

白芷50g
白術50g
白蒺藜50g
白芍50g
...
Hei-Hei

伯爵府

好媽媽勳章

叫藥舖磨粉要加錢嗎?

首頁
12345...50

尾頁