跳至

首頁

尾頁

大宅

成日e e, are are, 車, ball, 連pa pa, ma ma都未識講, 點算好呀, 洗唔洗睇醫生呀?

洋房

我個女都係咁,只係不停講太空話,根本就唔知佢講乜。只會講"打打""曳曳""燈燈",成日教佢講"爸爸""媽媽",但佢釆你都傻,唔肯學,我都有D擔心。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

琴日去健康院做評估, 姑娘話識EE 哦哦都已經OK喇, 唔使太擔心

男爵府

原文章由 小黑咪 於 08-12-2 23:26 發表
琴日去健康院做評估, 姑娘話識EE 哦哦都已經OK喇, 唔使太擔心

一般去到約2歲都仲未發音清楚/唔多識講, 就要check.... 依家啱啱1歲之ma, 唔駛太擔心......我地每日都同BB講嘢, 俾佢望多d我地講嘢時候個嘴, 都有幫助架~

珍珠宮

有一輪講過下mama baba 抱抱,最近回復返 ee aa

大宅

我同62,99一齊住, 日"頭"62,99幫我揍囝囝, 又冇請工人, 諗住囝囝好快識講野, 點知到宜家仲係講緊太空話

原文章由 pwypaulina 於 08-12-3 00:01 發表

一般去到約2歲都仲未發音清楚/唔多識講, 就要check.... 依家啱啱1歲之ma, 唔駛太擔心......我地每日都同BB講嘢, 俾佢望多d我地講嘢時候個嘴, 都有幫助架~ ...

等待驗證會員

我個囝都未識講嘢,又未識自己行 (要人拖住行),我又唔係太擔心...反而係啲親戚攞我個b同人比較就有啲唔高興。

大宅

我bb唔識講嘢,又唔肯行,又唔肯bye bye,又唔肯拍手,朋友話佢bb初初有d嘢都係教極唔識,遲d就突然學得好快。到了時候就會識,未到佢o既時候就教極都係唔識。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我bb都係好多野都唔識..唔識行,唔識講野...

佢淨識奶奶,街街同媽..仲有d打打,ee,aa果d bb話...但佢明好多野...我問佢d野係邊佢都知,eg 屋企人,隻狗,佢d公仔邊隻打邊隻等等..

男爵府

畀面勳章

My BB likes to use her finger to point the things she wants. She also still doesn't know walking.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

講得岩呀...之前未夠一歲前...唔肯88唔肯拍手...咩都唔肯....而家過左一歲就咩都做la....而家叫佢鍚鍚都ok la
慢慢唔好急...好多野佢係識不過唔肯做咋
只要佢心情好d...就可以不停 你呀
原文章由 ktv 於 08-12-4 10:34 PM 發表
我bb唔識講嘢,又唔肯行,又唔肯bye bye,又唔肯拍手,朋友話佢bb初初有d嘢都係教極唔識,遲d就突然學得好快。到了時候就會識,未到佢o既時候就教極都係唔識。 ...

大宅

我都覺得係, 佢地好多野都明, 不過唔肯去做

原文章由 cherry_hang 於 08-12-5 13:58 發表
講得岩呀...之前未夠一歲前...唔肯88唔肯拍手...咩都唔肯....而家過左一歲就咩都做la....而家叫佢鍚鍚都ok la
慢慢唔好急...好多野佢係識不過唔肯做咋
只要佢心情好d...就可以不停 你呀 ...

大宅

其實唔洗咁心急, 以前大囡未識講野, 都成日擔心唔知佢幾時開聲; 到後來學識講野後, 你想佢講少句都難.

尤其是撘車時, 上車5分鐘就開始問: 到未呀? 直至落車.

首頁

尾頁

跳至