自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有無媽媽屋企係鋪地磚, 又有幫小朋友介片既經驗架, 因為我知道小朋友介片既過程會有機會賴響地磚上面, 而地磚一濕水會好滑, 咁如果小朋友賴完響地下又行既話咪會跣底跌到囉, 咁點攪呢

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我屋企都係舖磚,不過就算有無尿都好,我個囝都係一日跌到黑,行行下都爬低!
至於介片,亞囝一返學一個星期已經介左,所以你可以唔駛咁心急!(不過我個囝二歲就返學囉)

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 hoho0728 於 08-12-1 17:03 發表
我屋企都係舖磚,不過就算有無尿都好,我個囝都係一日跌到黑,行行下都爬低!
至於介片,亞囝一返學一個星期已經介左,所以你可以唔駛咁心急!(不過我個囝二歲就返學囉) ...

唔該先, 咁係咪即係話我仔可以鴨片返學, 同埋會有人幫佢換片架呢?

珍珠宮

重無人有分享呀

男爵府

瀨O左尿都會即刻抺乾地下, 況且磚地都好快乾,都唔會好跣, 小朋友試過咁樣跌低下次會好醒唔行濕滑O個度, 我以前都係咁, 我個仔瀨尿會企定唔敢周圍走, 因為驚我鬧佢, 企係度等我善後O家

大宅

我個仔 20 個月時我開始幫佢介片,
屋企都係白色地磚.

介片時唔好俾佢著片, 短褲 or 介片褲 (唔係 pull-up). 半日瀨濕晒 6 條介片褲, 唔緊要, 著短褲. 睇緊 d 佢, 一濕就換, 一定要同佢講, 瀨濕唔好, 唔岩, 要 wewe 就要同媽咪講去 toilet.

幾日佢就 get 到 ga la.

大宅

我屋企都係磚地..仲係大塊果d~
我幫仔介片時只係幫佢著底褲仔,學習褲唔用,因為都係咁厚...佢都仍然係痾係片度,所以直接幫佢著底褲~當然最初一日換勁多條~
不過由一開始,耐唔耐就會問佢去唔去wc,提一提佢
瀨左佢會講我知,我係要佢幫我手抺番乾淨ge,所以之後就算佢瀨左佢都會同我講,之後一齊清潔
幾日後已經自己話要去廁所,咁就介左片lu~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 恩盈 於 08-12-1 17:21 發表

唔該先, 咁係咪即係話我仔可以鴨片返學, 同埋會有人幫佢換片架呢?

學校D嬸嬸會幫佢,放心

大宅

原文章由 hoho0728 於 08-12-1 17:03 發表
至於介片,亞囝一返學一個星期已經介左,所以你可以唔駛咁心急!(不過我個囝二歲就返學囉) ...

咁係學校幫佢介定妳幫佢介呀?

禁止訪問

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

都唔駛咁驚嘅,小朋友一癩尿,好多時都會企定定 ,即時叫佢唔好郁,再立即清理就得。
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

好媽媽勳章

我屋企都係舖地磚 ,,
我囡囡都係歲半多就開始戒片 ,
我就幫佢著底褲仔 , 唔係學習褲 ,,
1日都痾濕幾條底褲仔 ,,
試左兩日都痾左落地先講 我就stop左 ,

到隔左一排再幫佢戒 ,,
已經無再痾過落地 , 識講俾我知要痾 ,
已經成功戒左一半 , 係屋企除左訓覺之外 ,
其如時間都唔洗著片嚕 ,, 而家我個女2歲"

大宅

小朋友係磚地尿左,係好滑架!我個B咪試過跌到應 ........ 唉!所以你咪話佢知,你如果係地地柯左尿,會跌跌會好痛架,放定一個potty係廳。初時比佢著學習褲,耐唔耐問下佢要唔要vv,同帶佢去vv,慢慢就轉著底褲。佢每次成功左,記得讚佢,誇張d仲好。返左學,初期你可以著學習褲先,放定一片係書包度,學校會定時帶佢去vv,令佢知道係要去廁所vv的習慣。

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都有過一次經驗,我屋企又係舖地磚,我細仔18個月大時諗住同佢試下戒片,剩係比褲仔佢著,濕左先同佢換,定時叫佢去vv,因為日頭得我一個人揍佢,有一次我行左入廚房整飯比佢食,點知聽到"砰"一聲,即刻走出廳睇,原來佢癩左尿,仲比灘尿跣親,真係跣得好甘呀,之後我都唔敢再同佢介片住啦,好驚佢再跌多次......而家佢19個月,我睇怕都係等佢2歲先同佢介啦,因為而家天氣凍,驚佢會凍親.......

ps.我個仔好鍾意玩水,所以當佢癩左尿,佢係唔會企定定架,仲會用對手係咁撥d尿黎玩,激死......

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 彤b^^ 於 08-12-5 19:40 發表
我想問,
地磚,同唔同拋光磚GA?
係咪都一樣會有水或濕易"SIN"?

一樣...濕左水都係好跣架...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 ReikoLau 於 08-12-5 19:58 發表
我都有過一次經驗,我屋企又係舖地磚,我細仔18個月大時諗住同佢試下戒片,剩係比褲仔佢著,濕左先同佢換,定時叫佢去vv,因為日頭得我一個人揍佢,有一次我行左入廚房整飯比佢食,點知聽到"砰"一聲,即刻走出廳睇,原來佢癩左 ...

你個仔同我囡囡一樣,
超鍾意玩水,
瀬左尿唔會企定,
係第一時間踎低玩水
我個女都19mths啦,
但係冬天唔同佢戒住啦~

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 paklok 於 08-12-5 20:06 發表

你個仔同我囡囡一樣,
超鍾意玩水,
瀬左尿唔會企定,
係第一時間踎低玩水
我個女都19mths啦,
但係冬天唔同佢戒住啦~

係呀,我地大家都係0704姊妹黎架嘛

不過因為冬天真係唔同佢介片住,驚凍親........
其實佢而家都開始識識地講比我聽架啦,每次booboo前,佢都會同我講 ”ng ng ”呀,有時vv佢會自己坐落個POTTY 度話”痾痾” 當然梗係包住片啦,所以我諗到佢兩歲時,應該會易介好多.....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 ReikoLau 於 08-12-5 20:13 發表

係呀,我地大家都係0704姊妹黎架嘛

不過因為冬天真係唔同佢介片住,驚凍親........
其實佢而家都開始識識地講比我聽架啦,每次booboo前,佢都會同我講 ”ng ng ”呀,有時vv佢會自己坐落個POTTY 度話”痾痾” 當然 ...

唉... 雖然話都係0704,
但我個女仍然好似蕃薯咁,
完全無呢d意識去講,
佢最多只會谷緊果陣企喺度,
但係疴完轉頭已經四圍衝捉都捉唔住
佢ng ng都唔曉講, 真係好d擔心~

首頁

尾頁

跳至