論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實佢冇同我講想我提早出糧比佢, 只係我心想佢放假出去又冇錢, 而且又就黎聖誕節, 咁做希望佢將來佢幫我做野做得開心d咋~其實好唔好咁做呢? 如果好, 可以比現金, 叫佢簽收返ok嗎? (仲會講明只限今次) 因為佢未有銀行戶口, 我又唔知同佢去邊間開係最好既(冇最低存款charge果d)

好多問題.......希望有人可以幫幫我呢位新手

水晶宮

恒生...講明開工人出人工戶口...帶合約護照身份證正本...開戶時最低存入500蚊...之後冇最低存款charge...
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

唔該晒
咁要等月中佢拎埋個身份証先可以同佢去開LU~
呢種A/C係咪冇提款CARD架?

原文章由 54heima 於 08-12-4 22:37 發表
恒生...講明開工人出人工戶口...帶合約護照身份證正本...開戶時最低存入500蚊...之後冇最低存款charge...

大宅

去boc 開個 ”提存易” 無最底消費, 有提款卡+存摺, 無年費.開戶時 存 $10.00 ok啦.

原文章由 taimun 於 08-12-4 17:57 發表
其實佢冇同我講想我提早出糧比佢, 只係我心想佢放假出去又冇錢, 而且又就黎聖誕節, 咁做希望佢將來佢幫我做野做得開心d咋~其實好唔好咁做呢? 如果好, 可以比現金, 叫佢簽收返ok嗎? (仲會講明只限今次) 因為佢未有銀 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

yes my maid use Hang Seng bank too.. cos easier for me to transfer or deposit her salary.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

別墅

我工人係1/12開黎黎我屋企既, 無論點我都係月尾出糧比佢架喇, 只係考慮好唔好15號左右出住half比佢, 等佢有d錢過聖誕節咋~

原文章由 joeywongmy 於 08-12-5 20:38 發表
我地初初都有咁諗
但係agent反對
因為我個工人係21/11上黎我地屋企
本來諗住計11月糧比佢洗住
下個月開始就係30/31出糧
不過agent話佢21號上黎還錢會係22/23號
如果遲左出糧就會累到佢遲還錢
所以你要考慮呢樣野 ...

別墅

原文章由 54heima 於 08-12-4 22:37 發表

今日問過恆生, 佢話呢種戶口會有月結單寄黎....但我唔想比工人有我屋企既"住址証明", 咁點好? 如果收到佢d月結單之後唔比佢係咪好衰呢?

mouth: mouth:

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

“痕身”要5舊水最低存款?今年年頭我帶我家的小姐去開戶,好像不用那麽多。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

喺呀, 佢地今年4月改左例...

原文章由 saiwanho 於 08-12-16 17:45 發表

“痕身”要5舊水最低存款?今年年頭我帶我家的小姐去開戶,好像不用那麽多。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 taimun 於 08-12-4 17:57 發表
其實佢冇同我講想我提早出糧比佢, 只係我心想佢放假出去又冇錢, 而且又就黎聖誕節, 咁做希望佢將來佢幫我做野做得開心d咋~其實好唔好咁做呢? 如果好, 可以比現金, 叫佢簽收返ok嗎? (仲會講明只限今次) 因為佢未有銀 ...

我絕對唔會提前出糧比工人.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

原文章由 christiewong 於 08-12-16 19:18 發表
喺呀, 佢地今年4月改左例...

哎呀,這間痕身銀行真麻煩,那個銀行大班肯定“身痕”,我真想拿他出來批鬥!

男爵府

原文章由 saiwanho 於 08-12-16 22:49 發表

哎呀,這間痕身銀行真麻煩,那個銀行大班肯定“身痕”,我真想拿他出來批鬥!

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 taimun 於 08-12-16 17:41 發表

今日問過恆生, 佢話呢種戶口會有月結單寄黎....但我唔想比工人有我屋企既"住址証明", 咁點好? 如果收到佢d月結單之後唔比佢係咪好衰呢?

mouth: mouth: ...

可唔可以薄仔唔要月結單???

男爵府

原文章由 christiewong 於 08-12-16 22:58 發表

我的銀行戶口是匯丰,以前都會叫工人開戶口在匯丰,方便我網上轉錢過數,後來匯丰不會再開新的紅薄仔戶口,逼了我帶阿女去痕身銀行開戶,不過網上轉錢要收費(HSBC to 痕身),所以又要去柜員機轉錢,麻麻煩煩,現在還說最低要5舊水,就是不歡迎這些低消費的客戶,所以我真想把身痕的銀行大班拖出來毒打!!!!

[ 本文章最後由 saiwanho 於 08-12-16 23:58 編輯 ]

別墅

原文章由 bby 於 08-12-16 23:25 發表

可唔可以薄仔唔要月結單???

我估"痕身"只係得呢種戶口沒有最低存款限額....因為果位小姐只介紹左呢種比我

複式洋房

回覆 #4 鍏晴媽 的文章

??bank
cn u tell me!!thanks!

男爵府

原文章由 annaykw 於 08-12-18 23:50 發表
??bank
cn u tell me!!thanks!

i think what she mentioned was Bank of China.

侯爵府

新人黎到, 又未出糧, 去邊樹搵500元比佢開戶呀? 借比佢呀? 一陣吾認係你借比佢話係你比佢既, 未又係捉虫?

我就帶工人去boc 開, 每個月我出糧之後就開cheque, 自己入入埋比佢(用入票機吾駛排隊), 等一日過數, 比埋recepit / cheque 副本比佢簽收, 無得抵賴, 我每個月的bank statement 會連糧單一齊keep, 上 明我張cheque 過左數

另外需吾需要提早出糧比佢, 我覺得無甘既需要, 佢地sunday 放假出街, 大把cousin/姨媽姑姐借比佢啦, 駛鬼你借, 佢又無問你借(問都吾借啦), 自己無啦啦話借$比佢駛, 因住佢以後當你係人肉提款機

首頁

尾頁

跳至