跳至

首頁

尾頁

民房

b仔仲未識講嘢,只講bb話.但大人同佢講嘢/叫佢做嘢就全部都識.
親朋好友成日問 "bb仲未識講嘢" 有冇問題?
好擔心,2歲又要返健康院,可以点算?

子爵府

都快 2 歲, 可以等返健康院 chk.

我大仔當年 2 歲, 自己主動講唔夠 6 個生字, 都要 2歲半再 chk.
2 歲半 past 左, 但相對 ....... 佢到而家 3 歲, 都係唔太多講野.
佢都有講的, 但少 d 囉

原文章由 andy1969629 於 08-12-2 14:30 發表
b仔仲未識講嘢,只講bb話.但大人同佢講嘢/叫佢做嘢就全部都識.

大宅

我個仔都係識講好少野咋!只係少少單字,但都算進步左好多,以前佢連媽媽都唔識叫,而家起碼會叫,(都係最近le個月先叫咋! )同埋都會跟我地講啲單字囉!同埋都係明白我地既說話既,但我諗多數都要兩步再check,因為正常而家應該可以講啲短句架喇!不過我見佢而家都叫做肯學下我地講野都無咁擔心,因為以前佢好少望我地,同好少同我地講野架!而家有左啲進步!希望一切正常啦!

男爵府

茵茵都唔肯講野呀 佢都係近呢幾日先開始肯叫我媽媽....佢基本上都唔係識發好多音,通常都係呀呀聲.....連BB話都無呀.....我本身都唔太MIND....但身邊D人就係咁話呀女有問題 mouth:

禁止訪問

大宅

我個囝都係只識BB話,身邊d人又係話佢有問題,早排見過私人執業的言語治療師&臨床心理學家,佢地都話男仔係比女仔遲,有吾少都會係兩歲後先識講野.但家長吾需要擔心以為咁樣代表IQ低,又或者以為佢學野會比人慢左,其實遲講野的小朋友係比早講野的小朋友聰明,因為佢地早期集中左係腦部發展,喜歡思考或觀察.(佢地無講錯....我個囝真係觀察&思考型.)當然有言語障礙的小朋友係例外la.

原文章由 andy1969629 於 08-12-2 14:30 發表

複式洋房

我個囝都系咁樣,只系識講D簡單嘅單字,譬如“奶奶”“包包”“貓貓”之類,不過你同佢講乜嘢都會明白你嘅意思,但始終唔肯開口叫媽咪,周圍D人都成日問佢點解唔肯開口講嘢,我就唔太擔心。

大宅

我想講唔洗太擔心, 我個仔前之都係成日得個諗樣, 唔多講野, 但好似好多野諗咁, 不過突然有一日佢好似開左曉咁, 講好多野, 我估係bb 一到左語言爆發期就想佢靜d 都難

伯爵府

虎到金來勳章

我囝都係唔多講野
但又係我叫佢做既野
大部份都明,及去做
有時我做一次既野,佢望到實
之後我行走,佢即可以做返出來
我覺得佢都好叻仔架
咪等2歲返去健康院CHECK下囉

大宅

我仔而家成日都好嘈, 好多野講, 但絕大部份係bb話. 佢都好鍾意跟人講野, a a apple, b b ball 果d 會跟住講, 仲成日唱兒歌. 有日俾我偷聽到佢自己跟住隻點虫虫dvd, 唱晒成首點虫虫出來 (d 音當然唔係完全準晒, 但都好接近的).

但當我地問佢野, 佢又唔會答 (or 答bb話). 佢會叫我地做野, 就指指貢或者拖我地去, 唔會properly 講出來.

有時我都好confuse 佢到底係唔想講, 定係佢唔明白佢模仿的音係點解, 所以唔會有意思地講番出來. 而家見佢有時都幾忟憎, 唔知係咪因為verbally 表達唔到, 我地唔明佢, 佢就發脾四...

公爵府

好媽媽勳章

維尼都未講野
媽媽都冇叫過
一日就只係"爹爹爹爹爹"
激死~

至於話思考型.....又講得幾啱
佢成日眼定定諗野, 一係就憂國憂民咁樣.....

大宅

我個仔都唔多講, 我成日問佢我係邊個, 佢心情好就答"媽媽", 可能佢屬思考型, 佢有時要拿東西, 明知我唔會比佢, 佢自己用佢既方法 - 自己擔矮凳再企上去拿
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

其實點先算識講呀?
真係唔知點界定
ivo都係識講媽咪daddy
wo wo ,貓貓,車車,波波之類疊字
或者少量短句好似
我飲呀,你飲呀咁樣
有d人就話算識講野
有人就話唔算係識講野
要講大人對答咁先算
即係點呀

禁止訪問

大宅

我個囝係連爸爸媽媽都未識叫,健康院話佢有問題,但囝囝的姑媽係健康院的中心主任,佢又吾覺得有咩問題,當然我一向都覺得囝囝的姑媽係同健康院d姑娘一樣好吾專業,(政府成日將d姑娘調黎調去,比d課程訓練佢地就叫佢地係健康院做. )但囝囝始終係自己的,所以決定自己附$找專業人士做測試.得返黎的結果係囝囝無問題.

原文章由 雪~bb 於 08-12-7 03:35 發表
其實點先算識講呀?
真係唔知點界定
ivo都係識講媽咪daddy
wo wo ,貓貓,車車,波波之類疊字
或者少量短句好似
我飲呀,你飲呀咁樣
有d人就話算識講野
有人就話唔算係識講野
要講大人對答咁先算
即 ...

別墅

是否真的?遲說話聰明d?好開心!阿b成日唔講嘢,但我地不知他想點他就發脾四,仲頭撞地。唉!
原文章由 as_sheep 於 08-12-3 19:55 發表
我個囝都係只識BB話,身邊d人又係話佢有問題,早排見過私人執業的言語治療師&臨床心理學家,佢地都話男仔係比女仔遲,有吾少都會係兩歲後先識講野.但家長吾需要擔心以為咁樣代表IQ低,又或者以為佢學野會比人慢左,其實遲 ...

大宅

你個BB係吾咪因為自己吾識講野,吾開心,覺得自己好失敗&好大壓力呀?佢係吾咪feel到你地好緊張佢吾識講野的問題呀?

講開又講....自己個囝有無問題,作為父母會觀察得到law.係歲半的時候,健康院姑娘話我個囝吾識用手指野就係有問題,我同我先生都吾認同law,我地認為佢吾指,吾代表佢吾識,可能係佢無機會,佢d玩具隨手拎到,就吾會指住要求大人拎比佢.但我個囝想食雞翼的時間會拎起筷子,用筷子指住隻雞翼law.我地解釋比健康院姑娘聽,佢地係吾聽,佢地只係問卷機器,認為一定要用手指指住先叫識表達,仲要堅持要我地要約見醫生,我地同囝囝的姑媽傾過,佢都覺得果個姑娘係執著左.而臨床心理學家就話,我個囝係好聰明,佢吾用手指指隻雞翼,有可能佢腦裡面的思考,已吾係單字,佢係想表達:"請用筷子夾隻雞翼比我食"之類law.

仲有....我屋企有個載有十八個圖形配對的玩具,我從來無教過個囝玩圖形配對,但五個月前有一日,我突然見到佢拎出黎自己玩,而且全部入岩晒.我吾認為佢係資優,我知道呢個年紀係開始識玩呢d野,但我肯定佢IQ無問題law.

我同大家一樣都感到做父母真係好大壓力,尤其是身邊的話自己個孩子有問題,而眼見人地果d好似好叻,識好多野的時候.

放鬆d呀~!

由健康院話我個囝有問題開始(吾識用手指指野,吾識講爸爸媽媽,又話要見醫生,到我地最終都決定吾返健康院去見醫生&覆診),我同自己講,作為父母,就算自己的孩子將來都吾識講野,我都吾會因為佢有缺陷而厭棄佢,都會係好鍚佢law.咁樣諗,大家會開心d架,而孩子亦吾會有壓力law.

原文章由 irenepok 於 08-12-8 11:43 發表
是否真的?遲說話聰明d?好開心!阿b成日唔講嘢,但我地不知他想點他就發脾四,仲頭撞地。唉!

[ 本文章最後由 as_sheep 於 08-12-9 02:27 編輯 ]

複式洋房

as_sheep 你講得好好呀, 我咪又係比健康院姑娘叫"要留意下個小朋友, 怕佢xxx"o既家長law....再加上身邊d朋友(當然係唔太熟果d), 你一言我一語, 有d仲話覺得我個仔唔睬人, 係自x, 救命呀,想 嚇死我咩...

男爵府

我個仔係三月bb都係未識講野呀!可能鏗鏗好似as_sheep律律咁係"思考型"啦

男爵府

好媽媽勳章

好同意呀~有d健康院姑娘好唔pro,只係問卷機器mouth:
細仔歲半返健康院,姑娘話唔好再用奶樽飲奶,要試下用杯飲,我答佢識用杯架喇,不過佢鍾意飲奶時用奶樽我咪由佢囉(講真我真係覺得it's not a big deal!),跟住佢係咁同我拗,最後好晦氣咁講"隨便妳啦"
其實妳地冇需太擔心囉,2歲都未識講野都好common啫,我大仔當年就係咁.......而家都不知幾多野講!

原文章由 as_sheep 於 08-12-9 01:36 發表
你個BB係吾咪因為自己吾識講野,吾開心,覺得自己好失敗&好大壓力呀?佢係吾咪feel到你地好緊張佢吾識講野的問題呀?

講開又講....自己個囝有無問題,作為父母會觀察得到law.係歲半的時候,健康院姑娘話我個囝吾識用手指 ...

首頁

尾頁

跳至