嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人bb曾做尿道下裂的手術,很擔心,可否分享下?

複式洋房

原文章由 Ennael 於 08-12-4 10:49 發表
有冇人bb曾做尿道下裂的手術,很擔心,可否分享下?

ennael
你個b幾時做手術同個b尿道下裂情況係輕微定係?
我個仔今個月16號要做手術.手術情況我都問過醫生.
你係想知d乜?

大宅

我唔知算輕微定係嚴重,佢個口係下面囉.

而家暫定1月9號係聯合做,但要睇呢4個星期佢嗰到有無大到...之前醫生話佢嗰到太細,昨天係醫院打左荷爾蒙針.(希望得啦,因為真係越早做越好)

其實最怕係手術之後,醫生話要留院兩個星期,(亦係最緊要嗰兩個星期),因為係要等佢定型,同埋好容易弄到個傷口咁就失敗架啦,而家就來1歲佢地邊會同你坐定定.有個朋友係護士佢話10個有7個都要返做.

咁你個B情況係點,幾大呀同埋會係邊到做呀?希望你亞OK啦...你可唔可以keep住話過情況比我聽呀?
原文章由 funnylam627 於 08-12-4 11:01 發表

ennael
你係想知d乜?

複式洋房

原文章由 Ennael 於 08-12-4 11:26 發表
我唔知算輕微定係嚴重,佢個口係下面囉.

而家暫定1月9號係聯合做,但要睇呢4個星期佢嗰到有無大到...之前醫生話佢嗰到太細,昨天係醫院打左荷爾蒙針.(希望得啦,因為真係越早做越好)

其實最怕係手術之後,醫生話要留院兩個星期,(亦 ...

CHECK 信息

洋房

我baby現在3個月亦有同樣情形, 很擔心呀。 醫生說要等多3-4個月再看情况再決定, 你們可不可以給我一些資料及keep me update 你們囝囝的手術後情况, Good luck for our babies

大宅

其實都幾多BB有呢樣嘢....
你係邊到睇?最好兩歲前做...
funnylam627媽媽個仔會就做手術...到時再問佢多d意見囉...

原文章由 vrek39 於 08-12-4 23:12 發表
我baby現在3個月亦有同樣情形, 很擔心呀。 醫生說要等多3-4個月再看情况再決定, 你們可不可以給我一些資料及keep me update 你們囝囝的手術後情况, Good luck for our babies ...

珍珠宮

我想問下做完,個bb咪成日哭羅, 因為有傷口, 咁點算, 佢一哭成個身就唔停架啦

大宅

你個bb都有事?

原文章由 我係女仔 於 08-12-7 02:16 發表
我想問下做完,個bb咪成日哭羅, 因為有傷口, 咁點算, 佢一哭成個身就唔停架啦

複式洋房

原文章由 Ennael 於 08-12-8 13:15 發表
你個bb都有事?

Ennael
我個仔做左手術今日出左院啦
晏d再搵你傾呀.因我太眼瞓啦.

別墅

原文章由 funnylam627 於 08-12-4 11:01 發表

ennael
你係想知d乜?

請問點様知道bb 有尿道下裂呢?

複式洋房

原文章由 hiulam6138 於 08-12-9 14:29 發表

請問點様知道bb 有尿道下裂呢?

hiulam6138

尿道下裂症‧Hypospadias

尿道下裂的特徵與發生率如何?

尿道下裂是常見的先天性尿道畸形,發生率大約五百分之一,換言之,台灣一年約有五仟個新生兒有此問題。由於此病在嬰兒期不會影響幼兒的生長發育,而且其中65%症狀輕微,所以常常被父母忽略,未予適當處理。

尿道下裂是指尿道開口不在龜頭頂端,而在陰莖中段或以下部位.輕微病例只看到龜頭好像有兩個開口,嚴重病例它有三個特徵:

尿道開口在陰莖中段或者在陰囊與陰莖交接處。

陰莖彎曲,勃起時彎曲更明顯

包皮只覆蓋龜頭背側, 陰莖的腹側沒有包皮。

陰囊分裂夾住縮小的陰莖是屬於最重度的尿道下裂。
不過你要知道係唔係有尿道下裂都係睇下醫生啦.

洋房

funnylam627
how is your baby after surgery ?

洋房

回覆 # 的文章

Ennael,

你仔仔做完手術, 情況如何呀 ?

首頁

尾頁

跳至