單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

個仔成日都好掛住佢爸爸, 之前佢爸爸未同我表態時, 我都會同個仔講 "爸爸好忙, 好多野做, 要揾錢, 如果唔係你點有奶奶飲呀, 所以爸爸唔得閒返來陪你同你玩". 但現在我地已離咗婚, 佢決定要出面個女人, 唔要我地, 咁我仲係咪要為佢講好說話呢, 我同個仔講真話係咪會好傷害佢個小心靈呢....我只有避開唔講佢, 但個仔成日都會問, 我真係唔知點講好, 但又講唔出佢爸爸的好話. 唉...好煩呀!

男爵府

其實小朋友是清楚大人的行為的,而他亦有權去了解,若他問時,我個人覺得可直說不需令他有別的想法.只要你表明給他知道無論如何你仍然是最愛錫他的便可.
每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

民房

不須要

原文章由 anson*baby 於 08-12-3 16:47 發表
個仔成日都好掛住佢爸爸, 之前佢爸爸未同我表態時, 我都會同個仔講 "爸爸好忙, 好多野做, 要揾錢, 如果唔係你點有奶奶飲呀, 所以爸爸唔得閒返來陪你同你玩". 但現在我地已離咗婚, 佢決定要出面個女人, 唔要我地, 咁 ...

你可以跟小朋友老實的說你們已經分開,再把原因說給他聽,但不要在小孩子面前說他爸爸不要他了。要不然日後如果真的見到他爸爸,他又如何面對呢?但事實不要隱瞞。

民房

原文章由 anson*baby 於 08-12-3 16:47 發表
個仔成日都好掛住佢爸爸, 之前佢爸爸未同我表態時, 我都會同個仔講 "爸爸好忙, 好多野做, 要揾錢, 如果唔係你點有奶奶飲呀, 所以爸爸唔得閒返來陪你同你玩". 但現在我地已離咗婚, 佢決定要出面個女人, 唔要我地, 咁 ...

最要緊的是讓他知道你是愛他的。

別墅

其實我已經盡量去做好, 但可能同佢分開哩件事, 真係令我好辛苦, 一個人要去照顧, 教育一個小朋友真係好難, 加上自己心情又唔好, 又咁憎哩個男人的時候, 真係好想個仔都唔認佢, 點解佢可以為咗出面個女人唔要我地, 佢將管教的責任全部交比我, 而佢就同個女人風流快活, 而仲有哩個仔對佢好? 我真係想個仔憎佢一世, 想個仔第日懂事後同佢講, 點解帶我來到哩個世界, 但又唔可以比一個完整個家我, 比一個快樂的童年我, 同學仔有爸爸媽媽一齊參加旅行, 點解我只得媽媽陪. 點解你咁唔負責任.......

複式洋房

我明......我明
囝囝先係我至愛!

禁止發言

別墅

回覆 #7 christy0604 的文章

我仔就快5歲, 其實佢都已經好懂事, 可能哩件事都有迫到佢成長. 但係小朋友始終係小朋友, 而且仲係男仔, 佢鍾意玩的男仔遊戲而我又無咁好精力同佢玩, 見佢有時睇住朋友仔同爸爸玩時的眼神, 自己個心都會好痛.

奶奶的當然係幫自己個仔啦, 好正常, 佢地會覺得做人老婆的, 就要服侍個老公, 就算個老公有咩唔啱都要忍下, 就下佢, 出面玩女人都只係好小事, 佢玩完話返嚟, 你就要原諒佢, 你唔比佢返嚟或者唔原諒佢, 就係你唔啱, 係你整散頭家. 唉,......何況你仲夜麻麻先返, 男女邊有平等呀, 佢個仔有女人係平常事, 但做新抱就....你都明啦.

子爵府

回覆 #8 anson*baby 的文章

我都試過你咁ge情況,不過我同意christy0604ge講法,唔駛係小朋友面前美化佢囉.當時我仔4歲,搬出嚟之後,阿仔都成日話好掛住爸爸,成日話想打電話約爸爸出嚟,開頭我都唔想,後來諗真d,由得阿仔自己去睇清楚呢個人ge真面囉.後來阿仔約佢十次,佢次次都應承,但只有兩次現身,仲要係遲大到,唔夠一個鐘就走人,攪到阿仔勁唔開心.咁我咪同佢講,因為爸爸要去姐姐度,無咁多時問陪你,你唔好再對佢有期望,唔係就會令自己失望.開頭都好難攪,後來俾阿仔自己試多幾次,每次都會同佢講多d,佢慢慢就明白.到佢依家7歲,我就殘忍啲同佢講,爸爸根無責任,佢亦都唔想再見你,你再揾佢,佢只有覺得你煩,媽咪無阻止你揾爸爸,不過佢次次都失約,你就越嚟越唔開心,唔好再做d令自己唔開心ge嘢啦,結果,有時嫲嫲叫阿仔揾爸爸,阿仔都話唔駛喇,爸爸都無責任,佢都唔會想見我啦.時間耐咗,小朋友係會明白架.

禁止發言

別墅

要小朋友去面對哩啲咁的事, 真係好慘...."爸爸根本唔想見你" 為咩事要咁,,,,, 唉....究竟個小朋友做錯咗的咩, 要咁對佢, 點解要咁自私 ...為咗自己開心, 就對自己個小朋友咁殘忍.

複式洋房

我個仔跟奶奶返大陸三個月啦!佢咁耐打過兩次電話咁大把,都唔好話返大陸睇下個仔,唉!個仔咁仔都唔知佢係嘜誰??個仔咁耐都無叫爸爸呢個字。
究竟佢有幾愛個仔,佢先知
我都好恨個pk令到妻離子散...............
囝囝先係我至愛!

複式洋房

我個仔跟奶奶返大陸三個月啦!佢咁耐打過兩次電話咁大把,都唔好話返大陸睇下個仔,唉!個仔咁仔都唔知佢係嘜誰??個仔咁耐都無叫爸爸呢個字。
究竟佢有幾愛個仔,佢先知
我都好恨個pk令到妻離子散...............
囝囝先係我至愛!

禁止訪問

子爵府

回覆 #14 crazymosiquito 的文章

咁你可唔可以俾阿女少啲見你ex99 ar?如無得避免,你更加應該灌輸多啲正面ge事實俾阿女知.同佢講佢daddy有幾唔負責任,如果唔係佢又點會變單親.如果媽咪好似嫲嫲咁講得咁衰,媽咪就會好似daddy咁走咗去唔理佢啦,又點會花咁多時間同心機嚟照顧佢呢?你慢慢同佢講吓多啲講吓又多啲,佢再大啲就會明白架啦.

當初我個pk ex c6成日放阿仔飛機,我叫佢唔好再揾佢daddy,佢簡直當咗我係佢仇人,所以關係越嚟越差,後來我用盡辦法同佢解釋,佢都係唔明,因為佢當時得4歲,最後我俾佢自己揾daddy,每次又會同佢講多啲,佢依家終明白邊個先至係最錫佢.
我覺得係要俾小朋友知事實,而無必要幫個pk隱瞞,到小朋友大個先知,我覺得仲會hurt到佢哋.

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我兩隻小魔怪已經大,我唔需要講佢地都知~~反而係佢地係我面前講佢爸爸壞話~~我奶奶而家知佢地唔鍾意個爸爸都唔會係面前提起佢~~但我阿爸就會做和是老,成日借d意俾個機會佢見下個女,好可惜個女一d都唔想見到佢~~每次見完佢,個女都好唔開心,返黎會講個衰人又同個衰女人講電話,我聽到都覺得唔開心,唔開心唔係因為佢講電話,係佢冇理個女既感受~~

我覺得冇話應唔應該講,如果係佢做錯既,佢要認,同埋只要講事實就OK,同埋講,講一次就好了~~我有個朋友佢冇同個仔講,佢成日話個仔大D會明架喇,但而家六歲喇,佢同老師講鍾意爸爸多過媽媽~~

我家姐個時只同個仔講左一次,你冇爸爸既,你爸爸爛賭,我地唔好要佢~~由個次之後就冇再講起爸爸呢個人~~佢個仔而家都20歲了~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

禁止訪問

別墅

最近個仔學校教family, 唉....又係哩個話題, 咁我問佢, 你family有咩人呀, 佢答 : mummy, 婆婆, 公公, 麻麻, ...........(連堂妹都講埋)10個後先話daddy" 我真係以為佢唔講哩個人.

子爵府

原文章由 anson*baby 於 08-12-11 12:52 發表
最近個仔學校教family, 唉....又係哩個話題, 咁我問佢, 你family有咩人呀, 佢答 : mummy, 婆婆, 公公, 麻麻, ...........(連堂妹都講埋)10個後先話daddy" 我真係以為佢唔講哩個人. ...

你個仔都算係咁啦,有提吓個老豆.我同個仔做親常識功課,問ge問題雖然圍墝住屋企,但係佢次次都話只有媽咪,我再問佢就話嫲嫲囉,我問佢點無咗爸爸嘅?佢會好快咁答,因為爸爸唔係我哋屋企人喎!有時都覺得幾無奈.....

子爵府

原文章由 crazymosiquito 於 08-12-11 11:57 發表
Joey, 你講得啱,我真係唔想比個ex-99 接觸咁多,所以真係好希望可以爭返bb, 我話過我一定要小朋友知道佢個pk 老豆在當日佢未出世已經拋妻棄女,係佢令到佢單親.至於小朋友點唸,我控制唔到啦,不過,至少我唔可以比人抹黑我.:;pp ...

慢慢嚟啦,小朋友終有一日會知道架,不過依家最重要係爭返bb先,如果bb一日喺佢哋度,咁你講咩都無用,因為bb始終會親佢哋多d.相反如果係你照顧bb,到時bb一定感受到最錫佢嘅原來係媽咪.

首頁

尾頁

跳至