全民熱投

跳至

首頁

尾頁

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 +4熱血勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

mouth: 短途加價、長途有得減嘅收費模式,消費者會如何選擇呢?
單選投票, 共有 人參與投票
你所在的用戶組沒有投票權限

別墅

原文章由 bkeditor 於 08-12-3 09:15 發表
mouth: 短途加價、長途有得減嘅收費模式,消費者會如何選擇呢?

宜家時勢唔好, 梗係睇住用啦, 真係要乖taxi, 短途突然加多2蚊, 真係幾貴, 盡可能都選擇搭公共車, 而長途當然選擇搭八折的, 講真, 唔通真係為佐維護社會經濟, 而唔理自己個銀包咩!搵到就話姐, 搵唔到都要睇住用架啦! 不過經濟唔好, 物價反而有加無減, 生活真係好迫人

大宅

其實真係要搭,都冇得計到長途平短途貴的. 想搭但又唔肯比錢, 邊有咁架. 搭得的士都預咗唔方會平得去邊架啦.

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

政府一係就立法禁止8折黨...
宜家根本係鬥平....打壓8折黨...
搞到宜家D 的士C機..長途又小左短途又小埋

我宜家都小搭左的士...不嬲都係搭短途

男爵府

醒目開學勳章

短途一起標就$18. . . 話明係短途, 我自己行去算囉!!

伯爵府

好媽媽勳章

其實有好多人都懶, 連行去巴士站都懶, 所以會有好多人搭短程的士, 咁d 的士都有返d收入.
但咁加法後, 短程實無人搭. 遠程的又唔係咁多人會搭. 咁即變相叫的士司機 去食風....

大宅

我成日都搭短程的士
雖然加左價
但係有時趕起上黎 都會搭的士

男爵府

agree//之前已經加左次價,就唔覺.... 宜家情願行多少少搭BUS嘍..

原文章由 Doraemon_ng 於 08-12-4 11:25 發表
其實有好多人都懶, 連行去巴士站都懶, 所以會有好多人搭短程的士, 咁d 的士都有返d收入.
但咁加法後, 短程實無人搭. 遠程的又唔係咁多人會搭. 咁即變相叫的士司機 去食風.... ...
親子王國以外之連結已被刪除

別墅

緊急時不會論$。但平常不會Taxi代步,MTR或巴士會經濟D。
短加長減沒多用,常Taxi的人始終會選8折Taxi。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不只是長途, 就連短途我都搭少左好多.

加左有幾耐, 而家油公司都減左d價啦.

而家除左落雨同趕時間 / 唔識路之外,

都盡量唔搭的士, 慳得就慳.

洋房

其實最緊要睇係咪趕時間. 如果趕起時間黎,俾多少少錢都唔緊要喇!而且都唔會理係長 / 短途.

大宅

其實今次呢個方案真係不切實際~最近經濟已經這樣~政府仲要攪啲咁嘅野~而且的士係咁短時間調整兩次價錢~對的士業界真係雪上加霜!!
但係~如果真係有需要如(大肚婆趕去生仔)這些必須要的事~無論的士是如何定價~但市民也必乘坐的士!!
天下兵馬大元帥軍營

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

盡量避免搭taxi:;pppp:

大宅

我都盡量唔搭的士(除非老公趕唔切黎早我生仔,不過如係見紅我都寧願搭小巴去e院都唔搭的。

複式洋房

除非好有必要, 以後都係唔搭短程的士.... :;pppp:

大宅

陪月勳章

依家咁既時勢,一般都會少搭Taxi,要搭就 call 折扣 Taxi

大宅

盡可能減少搭的士.話打擊八拆的士,根本call開車的人,一樣會call. 因為一樣有拆扣.而且大部份call車的司機都好好禮貌.

別墅

慳得一蚊得一蚊,盡可能減少搭的士

民房

其實咁樣仲攪到更少人坐的士!!!!:cry:

別墅

其實我大住個肚拖住個仔真係想近近地坐下的士咯...不過加咗價就唔值得坐囉...近近地不如坐地鐵就算啦...

原文章由 kidslove 於 08-12-11 23:55 發表
其實咁樣仲攪到更少人坐的士!!!!:cry:
加油!加油啊!

首頁

尾頁

跳至