跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

大宅

熱血勳章

謙謙最近都識對答了...
我:今日去左邊度呀?
謙:踢波
我:同邊個踢呀?
謙:叔叔

我:婆婆住o係邊?
謙:鯉魚門

我:謙謙住o係邊?
謙:天水圍

我:爸爸呢?
謙:爸爸搭巴士返工工

我:今日有無玩玩具呀?
謙:玩左啦~

我:今日有無食飯飯呀?
謙:食左啦~

噚日同佢慶祝舊曆生日 佢好開心:
"嘩! 蛋糕呀! happy day呀! 謙謙生日呀! 兩歲呀!"
好好笑~

男爵府

你地就好啦, D仔女講野O甘叻。甜甜依家都仲未識講清楚自己的全名, 平時的對答都係YES OR單字。好彩佢唔駛IN K1, 不過要IN都一定唔收....

大宅

個個人發展唔同, 我又始終覺得返左學(即同人接觸多d)就會好好多架啦,

hialice,
紅豆都係時時答人全名架,
放心啦

伯爵府

我個囡都識對答喇~

我:今日去左邊度呀?
囡: 去街街囉~

我:同邊個去呀?
囡: 姐姐,爺爺,麻麻..(總之就講晒d人名出黎!)

我:麻麻去左邊呀?
囡:去打"排"!(其實佢想講打牌)

我: 咁爺爺呢?
囡: 買"送"

仲有,佢識得同工人姐姐講: "姐姐,我要屙尿","姐姐,屙完"

仲有巴士,小巴,蝴蝶,電視機...總之好多野我諗唔到佢會識講囉~(因為我要返工,有時仲收好夜都見佢唔到)...

o岩o岩過左生日,最鍾意自己嚮度唱"happy to you"(係會skip左birthday,因為佢唔識講)...依家先係最好玩既時期呀!!!

最過份佢竟然識得叫我個中文名,(我老公教佢)我老公成日問佢媽咪叫咩名..佢就會即刻答!!!不過會比麻麻鬧...

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原文章由 sweetcouple 於 08-12-4 07:00 AM 發表

小boo 12月剛開始返逢一三五的playgroup, 都即刻見到每次上完堂返黎, 多左好多野講呀......同埋, 講多左「大人話」而唔係「bb/火星話」!

good good good
真係見得多人d就會好d架啦~

大宅

原文章由 sweetcouple 於 08-12-1 15:59 發表
COPY from my blog

由於馬鞍山的綠茵幼稚園已取錄小Boo作下學期插班N1,加上我家菲傭已投入工作,我們終於替小Boo報名參加綠茵的Playgroup,時間是逢星期一、三、五的下午2:00至3:15,由祖母和菲傭一起帶小Boo出席。

下課 ...

恭喜Boo Boo,好叻女呀!!!
BB - 12月29日 - 重6.9磅.      

大宅

小笨 interview

老師: 我叫陳老師, 你叫咩名呀?
小笨: 女女!
老師: (滴汗中) 你幾多歲呀?
小笨: (竪起唔知算係幾多隻手指) 約歲!
老師 (即係一歲定兩歲啊... 約歲....)
然後老師再問咩, 小笨都唔再理佢地....

基本上, 所有人問佢叫咩名, 佢都係答「女女」, 而且每次基本上只係識答呢兩條問題... 又會對住隻蕉好 firm 咁話係橙橙.... 不過 in 咁多間「一般水平」幼稚園, 全部都收小笨, 一定係老師「有教無類」啦....
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

可能佢地見小笨太笨、太需要接受教育啦..... 又可能因為西環呢邊出生率比較低都唔定... 小 boo in 果0的會唔會係專收大仔的學校啊??
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

李小B太太,你個小笨好搞笑啊!

原文章由 李小B太太 於 08-12-11 15:47 發表
小笨 interview

老師: 我叫陳老師, 你叫咩名呀?
小笨: 女女!
老師: (滴汗中) 你幾多歲呀?
小笨: (竪起唔知算係幾多隻手指) 約歲!
老師 (即係一歲定兩歲啊... 約歲....)
然後老師再問咩, 小笨都唔再理佢地....

基 ...

複式洋房

上星期Abbie去迦南in PN, 老師問佢叫乜名,佢居然問番老師叫乜名!
跟住老師叫佢砌砌圖,佢砌來砌去,搞一輪後,老師問佢O唔OK,佢竟然好有信心咁點頭兼話OK.(其實佢砌到亂晒龍,掉轉晒)

大宅

係, 小笨望住隻蕉話係「橙橙」時, 都係信心滿滿的!! 小朋友的「信心」, 真係笑死人~~!

原文章由 abbiemama 於 08-12-12 13:38 發表
上星期Abbie去迦南in PN, 老師問佢叫乜名,佢居然問番老師叫乜名!
跟住老師叫佢砌砌圖,佢砌來砌去,搞一輪後,老師問佢O唔OK,佢竟然好有信心咁點頭兼話OK.(其實佢砌到亂晒龍,掉轉晒) ...

首頁

尾頁

跳至