自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

真係好委屈, 好唔開心, 返到屋企, 全身浸在滴露水, 都覺得好唔聚財.

星期六, 一早出門, 家住49樓, lift 落到42樓有個女人入lift, 之後就不停"cut" 唔掩咀, 我已經好大反應, "接" 咗一聲, 用大動作咁掩住我和我個囡的口鼻, 縮在係角, 困係lift 度, 真係好驚, 但係佢仲不等' cut" 忍唔住, lift 落到19樓, 我都忍唔到, 拿拿聲胡亂按button, 總之邊層停, 我就同阿囡走出去, 臨走時, lift 門仲未關, 我就破口大駡個女人冇公德. 真係忍唔住.

之後就搭小巴出去.

點知上到小巴, 坐係後面個個男人, 又係不停cut, 我忍唔到, 掩住口鼻比張紙巾佢, 又叫唔停間車, 因為係tunnel 度. 但係仲係咁cut

車一出tunnel, 都唔理到站未, 飛咗落車, 好興真係好興. 成日都好唔聚財.

到咗晚飯, 一家到time sqaure 食飯, 行行商場, 唔為意, 一個中年男人兜口兜面咁係我塊面度cut 咗一下, 我仲好清楚咁feel 到一陣口水花灑落塊度, 我當時尖叫咗一聲, 圍住我身邊的人都奇怪咁望住我, 我當時真係唔係好顧儀態咁一手捉住個男人件衫, 另一隻手好狼狽咁係手袋度揾tissue, 一路揾一路喊咗出來.

個男人都知咩事, 佢身邊個女人唔知咩事, 再用另一隻手捉住我, 問我係咪儍, 我老公就儍儍下咁, 以為個男人非禮我, 好緊張指住個女人, 喝佢放開我. 當時真係好混亂.

我一路喊, 一路咁駡個男人, 鬧佢cut 唔掩口唔帶口罩, 又問佢有冇病緊, 最近有冇出境.

個男人竟然答我有少少感冒, 我聽到更加委屈, 兩泡眼淚long long 下, 好大聲咁叫: 有病就留係屋企, 我家有大有細, 你咁散播細菌有冇攪錯...... 下刪一百個字駡佢.

dinner 冇心情食, 一家坐老公架車返屋企, 一個人孤令令咁坐係最後坐(七人車) 好怕我有菌染到阿囡. 真係好驚.

返到屋企, 唔係講笑, 由頭浸到落腳. 係咁飯lemon 水.

[ 本文章最後由 Pulmma 於 08-12-14 13:20 編輯 ]

子爵府

其實病菌真係無處不在,街上面都好多人咳同傷風感冒,其中有人不顧公德心唔用Mask,噤我地當然只好避得就避啦.
不過有時亦不雖要太緊張

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我係直接咁被個病壞噴到成面口水, 唔知點解一日比我遇幾單, 個心好唔順.

子爵府

原文章由 Pulmma 於 08-12-14 13:30 發表
我係直接咁被個病壞噴到成面口水, 唔知點解一日比我遇幾單, 個心好唔順.

噤啱尋日唔順D,第日唔會再噤唔好彩

大宅

好明白你個種心情. 但hk真係有太多呢d人, 衰d講句, 真係好想黎多次沙士, 嚇c個班人都好.

男爵府

我的育兒心得勳章 環保接龍勳章

有時好難control 人地, d人無公德, 點駡都無用, 為求自保,佢地唔帶口罩, 咪自己帶囖!

原文章由 Pulmma 於 08-12-14 13:17 發表
真係好委屈, 好唔開心, 返到屋企, 全身浸在滴露水, 都覺得好唔聚財.

星期六, 一早出門, 家住49樓, lift 落到42樓有個女人入lift, 之後就不停"cut" 唔掩咀, 我已經好大反應, "接" 咗一聲, 用大動作咁掩住我和我個囡 ...

男爵府

原文章由 rita2008 於 08-12-14 13:42 發表
好明白你個種心情. 但hk真係有太多呢d人, 衰d講句, 真係好想黎多次沙士, 嚇c個班人都好.

真係不知教訓!!!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有時又真係好難避免既,
如果公司有人病又咳,
佢唔帶口罩咪我自己帶囉,
好難控制人地,唯有自保架咋。
如果你真係好怕既話,
你去人多車多既地方唯有自己帶口罩,
咁係唯一可以自保既方法。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Pulmma 於 08-12-14 13:30 發表

…我都好憎D人咳/打乞嗤唔掩口 好鬼核突… 毫無公德心 !

禁止訪問

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

自從沙士之後, 改善咗我同c6既習慣, 我地而家一番屋企一定全家洗手先, 要改變人唔容易, 只好搵方法保護自己先....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

我都覺得宜家D人真係變咗,唯有少D同阿囡去人多的地方,我都試過一D好唔開心嘅經歷,咁啱又係去time sqaure 食飯,食泰國菜又咁啱有卡位坐,諗住卡位安全D可以一家三口慢慢嘆,點知食到一半,隔離卡位嚟咗一家人,個囡大概3.4歲,阿囡見到有姊姊好開心要同佢玩,點知個細路女勁咳,係好嚴重有痰聲,不停咁咳,嚇到我哋立即買單走,仲未食完ga 我真係好唔明點解咁病都同小朋友出街,仲要去食泰國菜

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 boganwan 於 08-12-14 14:33 發表
我都覺得宜家D人真係變咗,唯有少D同阿囡去人多的地方,我都試過一D好唔開心嘅經歷,咁啱又係去time sqaure 食飯,食泰國菜又咁啱有卡位坐,諗住卡位安全D可以一家三口慢慢嘆,點知食到一半,隔離卡位嚟咗一家人,個囡大概3. ...

討厭!

水晶宮

我噚晚撘地鐵去灣仔都遇到個女人係咁啦!我坐响佢隔離(响車廂裡面),佢對住我黎咳囉!跟住我拉埋個仔向另一邊退咗幾步仲UM住個口,我叫埋我仔閉氣添...個女人咳咗幾下至好意思UM番住個口黎咳...,好彩我都係撘一個站(金鐘-灣仔)就落車,一開車門我就即刻標落車走,我即刻同個仔講番咩事,我都叫個仔小心D...過幾日我地全家要去旅行,萬一病咗,分分鐘連飛機都無得俾我地上...叫我仔呢幾日要好小心...

子爵府

樓主...我同你一樣都好驚d人咳....
因為割左(扁桃線)..如果野到咳就好難好返
所以.我都好敏感

但每次出親街....無論搭緊車.行路.去商場.連搭部lift...都會遇到呢d...可講句...唔懂得禮貌人...咳唔會用紙巾...申鼻用手個隻...周圍(抹)吐痰....就圍吐......(試過一日遇到有十幾個隨街放飛劍.有男有女)連我兩個仔仔間學校都大把人咳...傷風.....好彩大仔身體無咩野到但我細仔讀個間幼稚園唔夠半年啦...咁就野過兩次流感......睇醫生都睇左五六次(9月10月)醫生仲提醒我..要打流感針...

所以.我真係好少去d人多地方...但好人好姐無病無痛時...帶口罩會俾人望...好似我有咩大病咁...我又想叫我個大仔搭車..上堂時帶口罩.....但我又驚我個仔問我...我無病仲咩要帶口罩????最擔心個細仔...醫生話佢抵抗力差好多.....咁點算??

人質數真係差好多...我都會好明樓主感受....

禁止訪問

子爵府

只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

男爵府

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-12-14 14:54 發表
我噚晚撘地鐵去灣仔都遇到個女人係咁啦!我坐响佢隔離(响車廂裡面),佢對住我黎咳囉!跟住我拉埋個仔向另一邊退咗幾步仲UM住個口,我叫埋我仔閉氣添...個女人咳咗幾下至好意思UM番住個口黎咳...,好彩我都係撘一個站(金鐘 ...

hi 仔仔媽咪:去旅行咁happy 好羨慕啊 玩得開心D

水晶宮

原文章由 boganwan 於 08-12-14 15:18 發表

hi 仔仔媽咪:去旅行咁happy 好羨慕啊 玩得開心D

我都係去台灣玩幾日啫~~~不過呢次係我全家人第一次去台灣,我仲要做導遊PLAN行程...我未出發已經要興奮定先,呢幾日我都係咁上網搵資料同借書睇...諗去邊都已經好辛苦...

男爵府

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-12-14 15:22 發表

我都係去台灣玩幾日啫~~~不過呢次係我全家人第一次去台灣,我仲要做導遊PLAN行程...我未出發已經要興奮定先,呢幾日我都係咁上網搵資料同借書睇...諗去邊都已經好辛苦... ...

辛苦D都值啦,記得食多D好嘢

首頁
12345...6

尾頁

跳至