自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近月遇到一對cheap父母(父約60,母約40)...佢地每朝 07:25-07:35都响沙田mtr頭等卡(to tst)帶個女(p.1-p.2)打尖上車...

比額外車費, 大家都想坐/企等舒服D ... ... 但個個都會排隊(3條)上車, 佢地三條友就奉旨企條隊隔離(自己開456條隊)...一開車問就衝入去... ... 早上只有兩三個位, 差唔多次次都比對cheap精打尖霸晒!!!

今朝我同老公原本排埋一齊, 結果車一來又打左我同老公尖, 入早過我地仲慢慢"簡"位,我就入去入D坐, 點知佢唔滿意個位, 又走入D, 要坐我隔離個位, 我即刻話有人坐...一秒後, 我老公就坐入嚟 ... ... 佢個老父今日冇上車, 响外面見我"霸"左佢老婆個位,就响車外面"敲"玻璃, 指手畫腳鬧人 ... ... (我從來都未試過話"有人"去霸位...今次真係好興, 覺得好唔應該"讓"打尖人...)

可能佢覺得個女p.1-p.2一定要坐, 所以要帶佢打尖, 排隊既人唔知點解冇人出聲(我地通常已排條隊嘅第三四個, 出唔到聲)!

我有兩個小朋友, 大肚或抱著BB從來未打過人尖, 亦唔覺得人地要奉旨讓我!

因有人曾讓過座給我和BB, 故我也常讓座給有需要既人 ... ...

我唔明點解父母朝朝要帶一個正常小學生去打人尖爭位坐, 佢有特別需要, 我一定讓佢囉, 但佢三條友都好正常 ... ...

唉!其實個細路女乜都唔知, 真係唔能夠怪佢, 但佢父母唔以身作則...個細路女大個都唔會好得去邊... ...好可悲!!!

***我聽日見到個cheap爸, 可能佢會"發癲", 有D驚!

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

睇吓小朋友邊間學校, 打電話去學校"反映", 請校方加緊"教導"

大宅

呢0的人唔好俾面佢,

最憎人冇禮貌

影佢姐

不過你自己要小心0的, 最好唔好俾佢地知係你啦

大宅

原文章由 bryanmum 於 08-12-16 23:07 發表
近月遇到一對cheap父母(父約60,母約40)...佢地每朝 07:25-07:35都响沙田mtr頭等卡(to tst)帶個女(p.1-p.2)打尖上車...

比額外車費, 大家都想坐/企等舒服D ... ... 但個個都會排隊(3條)上車 ...

我唔知點解d人咁怕事唔出聲, 比我就一定會出聲, 我試過喺放工時間係城隧比個師奶打尖, 佢明明排隔離, 點知我果條龍行, 佢就行番過黎, 我即刻話佢, 但唔知點解會無人出聲, d人真奇怪

大宅

原文章由 建男媽咪 於 08-12-16 23:59 發表

我唔知點解d人咁怕事唔出聲, 比我就一定會出聲, 我試過喺放工時間係城隧比個師奶打尖, 佢明明排隔離, 點知我果條龍行, 佢就行番過黎, 我即刻話佢, 但唔知點解會無人出聲, d人真奇怪 ...

agree with you!

Dear all,
thank you for all advise :)

子爵府

我從來都未試過話"有人"去霸位...今次真係好興, 覺得好唔應該"讓"打尖人...)

雖然我都覺得'霸位' 係唔啱, 但對付呢d人就very good,

佢個老父今日冇上車, 响外面見我"霸"左佢老婆個位,就响車外面"敲"玻璃, 指手畫腳鬧人
我都覺得佢係short short 地

其實你可否打hotline or同車站d人投訴? 佢日日都打尖

洋房

BRYANMUN,

你影佢地相時,小心你嘅人身安全,以你所講,這對夫婦可能來自"蠻荒世界"嘅異族!mouth:

別墅

哂氣啦

就算你開聲話果d打尖既人, 佢地都只係會扮傻扮聽唔到架

別墅

有次有個女仔仲要話番我, "依家架車唔滿有位坐你嘈咩呀"

咁都得架

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 talkymum 於 08-12-17 17:30 發表
仲有.呢d都唔知咩人.同佢嘈.佢short起上黎bo你推你落火車軌.好多年前有個中學生無啦啦係俾人係MTR推落路軌車死左.搵唔到兇手.

唔好勞氣.叫車站服務員黎處理(叫佢地排隊).

...

agree agree agree

人地short起來下次搵野可以整"估"你

首頁

尾頁

跳至