婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今年第一年結婚 我已經11月中問我奶奶係邊日做冬 佢話要就我老公(因為我老公返工時候唔定)但我老公同奶奶講正日可能無假提早一日做節啦!!奶奶都話好呀!!但事隔三星期老公更紙出咗啦!!奶奶知道老公放假佢打電話比我問我係唔係正日做冬 我答佢你哋唔係星期六做節咩?我應承咗媽媽嗰日返屋企食飯喎!!奶奶答我咁啫點呀!我答佢你問我老公啦!我唔識處理 之後 尋日同我老公講12月20日唔好日子今年唔做節啦!!我想問係唔係我處理有問題!!真係好煩擾

大宅

回覆 #1 V_VPONG 的文章

其實做冬主要意義是1家人吃飯。
不需要咁計較。大家都相就吓囉!

不過我奶奶都係咁。要擇日做節.....
好彩我媽果邊好d 。佢沒所謂...因為主要是1家人吃飯嘛........
你需要買東西比你奶奶過節嗎????

別墅

回覆 #2 V_VPONG 的文章

唔好日子今年唔做節啦!!

咁咪幾好!! 重煩咩喎??

子爵府

回覆 #1 肥肥地 的文章

我都知道個意義係一家人食飯 佢哋唔明 但我媽咪同99都一定要做正日 所以都好難做 之前 買嘢比佢都唔鍾意 所以我比咗$500比99買嘢食囉!!

大宅

可能你奶奶見你第一年做新抱啩.比個"下馬威"你。

不過唔好理咁多。可以分上下2場嗎

子爵府

回覆 #3 25lam 的文章

你都想唔煩呀!佢11月中嗰時睇住個日曆話好家!依家知道我老公放假至講嗰日唔好日子 好似玩嘢囉!

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章

唉!99果邊我比佢揀先,
佢唔理唔理,我果邊冇所謂,
見佢唔約就約正日,
佢知道咗又話姑仔要正日,
我真係火都黎。之後又同佢d女話我冇禮貌,
佢唔係第一次。
佢咩都中意爭,仲要爭贏!

子爵府

回覆 #2 肥肥地 的文章

如果你上.下場可以的話 我諗會同我c6講我哋食中午飯囉!同埋我都係比佢簡日子先 我之後至應承媽咪

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 肥肥地 於 08-12-17 14:39 發表
可能你奶奶見你第一年做新抱啩.比個"下馬威"你。

不過唔好理咁多。可以分上下2場嗎

上下場我都用過,
之後佢好嬲話唔駛我地黎。
又在姑拉姑仔面前話唔尊重佢,唉!

子爵府

回覆 #2 venusch 的文章

都真係好唔明d奶奶咩心態 做人新抱都係慘啦!!!

子爵府

回覆 #2 venusch 的文章

係呀!真係上半場又死 下半場又死 唉!!!!!!

大宅

唯有1人1次囉...
我試過撞埋同日1天。兩公婆分開吃飯.......
鬼叫佢地選埋同1天呀.......

男爵府

咩12/20唔好日子, 我奶奶老爺就姑仔2公婆所以呢日做節, 正日就俾姑仔佢返佢自己奶奶個邊做正日...

你老公睇舊曆架咩..唔好日...我覺得係藉口lor~

男爵府

Sorry!恕我直言和希望你不介意! 你衰左啦! 99這東西, 最鍾意玩野架啦! 但通常佢地係"男家"多數都要食正日(甘當然有些會例外), 仲要你話左比佢知你邊日返外家食, 佢就最鍾意搞到你唔知點算, 99先最開心!
舊年我試過啦! 我媽媽要返工的, 而她知道正日一定要同99食, 甘我地就諗住提早一日食啦(往年都係甘), 點知突然99打電話比我老公話要提早食, 正日可以留返比我媽媽(扮偉大), 但正日我媽媽沒有空和不能調假, 但99堅持一定要個日~ 最後, 舊年我係沒有和自己的媽媽做冬架!

原文章由 V_VPONG 於 08-12-17 14:58 發表
係呀!真係上半場又死 下半場又死 唉!!!!!!
Don't worry!Be happy!

子爵府

我都叫c6返99屋企 我99話唔好喎 !我問c6係唔係99唔鍾意 我c6話99唔係我諗得咁邪惡喎 !你99好善良家 真係想嘔我都有同媽咪講年三十我返99屋企食飯 我媽咪同我想做年三十多d囉 !!真係好煩家 quote]原文章由 肥肥地 於 08-12-17 15:04 發表
唯有1人1次囉...
我試過撞埋同日1天。兩公婆分開吃飯.......
鬼叫佢地選埋同1天呀....... [/quote]

子爵府

99知我同c6返外家食飯 我覺得佢玩嘢囉!真係變態
原文章由 vickym 於 08-12-17 15:08 發表
咩12/20唔好日子, 我奶奶老爺就姑仔2公婆所以呢日做節, 正日就俾姑仔佢返佢自己奶奶個邊做正日...

你老公睇舊曆架咩..唔好日...我覺得係藉口lor~

大宅

咁佢地玩晒啦............
我們都有阿媽...不是奶奶大晒.......
你說大家相就1下沒問題..不過不是就晒佢囉.........

子爵府

咁你依家係唔係99話邊日食就邊日食家!!係應承咗媽咪在先 但99話要嗰日食 你都要去就奶奶?
原文章由 chingbb 於 08-12-17 15:13 發表
Sorry!恕我直言和希望你不介意! 你衰左啦! 99這東西, 最鍾意玩野架啦! 但通常佢地係"男家"多數都要食正日(甘當然有些會例外), 仲要你話左比佢知你邊日返外家食, 佢就最鍾意搞到你唔知點算, 99先最開心!
舊年我試過 ...

子爵府

我亞媽又煩我99又煩真係慘
原文章由 肥肥地 於 08-12-17 15:21 發表
咁佢地玩晒啦............
我們都有阿媽...不是奶奶大晒.......
你說大家相就1下沒問題..不過不是就晒佢囉.........

子爵府

你地就好啦~~可以返外家做冬~不過真係怪~我阿媽話外嫁女唔使返去做冬~!真係令人無奈

首頁

尾頁

跳至