跳至
[2007年] BB仔 VS BB女

首頁

尾頁

複式洋房

我上網睇倒好多BB媽咪留言話BB識講同做好多野,
但仔仔只識好少好少...有D老人家話BB仔係會遲D講野,
我想問係咪真咖呢??定係真係要早D帶佢去playgroup或同多d小朋友玩下...唱多d歌仔...講故事佢聽...先教倒佢呢??
因我係要返工既媽咪,所以下午都係老爺奶奶湊佢的...
我教佢既時間有限....點先可以令佢快d講野??
我都有買d 學英文既vcd俾佢睇,唔知有冇幫助??

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我覺得睇vcd都有幫助既, 我bb而家識跟vcd做動作, 我都要返工, 只系有時早晚俾佢睇. 不過佢仲未識講野囉

別墅

我bb都係睇vcd之後跟住做動作. 我都有帶佢去上playgroup但係跟本 d bb 見倒其他 bb 只係望.都唔會出聲.我都係在家搵d野引佢之後要佢講先比佢.暫時學倒謝謝.

別墅

我個仔都係咁, 成日都唔肯學野, 教佢咩都唔肯學, 到而家都唔識叫人, 淨係識發脾氣, 一唔鐘意就向後拗, 有時真係想殺左佢, 人地個個都識叫爸爸媽媽啦, 但佢仲係咩都唔識, 我有比VCD佢睇, 但好似無乜用, 我都唔覺佢學到D咩........... 唔知佢幾時先識得叫我同爸爸

男爵府

大廚勳章

發脾氣都係正常, 你諗下, 佢想講既野表達唔到, UP左出黎D大人又唔明, 唔發老脾至奇!

俾佢睇VCD一定唔係教BB講野既好方法. 只有面對面教佢, 才是最有效同最直接既方法. 你可以咁諗: 有人教你一種新語言, 無得translate, 都要UP好多次, 而且仲要手勢動作等至明. 你話BB需要嗎?

各位: 不要羨慕別人既BB講野講得快. 要諗諗你對自己既BB付出幾多. 別的BB講得快, 當然有可能係佢天生叻, 但我覺得呢個世界有幾多真係天才呢? 下過苦功, 平凡人都可以出眾. 努力!

別墅

我個女識叫為媽咪, daddy, 奶奶, 濛濛, セ呀, 哎呀, Wo Wo (dog), 貓貓, 但我仲要拖住佢行.

大宅

都有聽d老人家講bb女學講說話會比bb仔快d。
但係我囝囝so far 好似都ok, 唔會太差, (佢識講爸爸, 媽媽, 婆婆姐姐, 姨姨, 拍拍, 車車, 奶奶, 好, 食, 抱, 白白, ng ng, ear, cheese, apple, shoe etc) 我諗係平日take care BB個位要同佢講多d野, 我都有俾囝囝聽歌/睇vcd 俾佢學說話& 一d動作, 我覺得都幾有用,大家可以試試

[ 本文章最後由 pooh_tigger 於 08-12-18 21:37 編輯 ]

大宅

我家b囡識講幾多野, 如:
爸爸, daddy, 媽媽, 媽咪, 婆婆, 麻麻, 姐姐, 哥哥, EE, baby
apple, lemon, orange, cat, dog, ear, eyes, open, 打波波, 車車, 襪襪, 鞋鞋, 街街, 亞b, 亞pooh, kitty, pig豬, A-Z, 1-10, 要, 好味, ....... etc. 佢好鍾意跟大人講野, e.g. 得未, 快d, 好野, 電視, 報紙, 開窗...etc.

但佢只可以離手自己行10步左右.

我亞媽話b囡講野好叻, 但唔夠擔自己行, 係bb囡的關係.
係咪真????

大宅

好厲害, 請問可以點樣教佢認A-Z, 1-10? 我好似教極佢都唔識, 佢會自己叫abc, 但只係識叫唔認得字的, 只於數目字佢更加一個都唔識呀

原文章由 babychin 於 08-12-19 10:52 發表
我家b囡識講幾多野, 如:
爸爸, daddy, 媽媽, 媽咪, 婆婆, 麻麻, 姐姐, 哥哥, EE, baby
apple, lemon, orange, cat, dog, ear, eyes, open, 打波波, 車車, 襪襪, 鞋鞋, 街街, 亞b, 亞pooh, kitty, pig豬, A-Z, 1-10, ...

大宅

專家教俾佢睇VCD係唔好的. 只有面對面教佢, 才是最有效同最直接既方法. 及每人只可講一種語言否則bb會混淆.

大宅

我睇開個中醫話仔比女遲識講野半年左右. 佢話好多男仔要成2歲先真係識講野, 不過一講, 就會講得好叻.

大宅

原文章由 pooh_tigger 於 08-12-19 11:19 發表
好厲害, 請問可以點樣教佢認A-Z, 1-10? 我好似教極佢都唔識, 佢會自己叫abc, 但只係識叫唔認得字的, 只於數目字佢更加一個都唔識呀

我都好想教識佢A-Z, 但我個仔見到個個英文字母都係講A, 不過叫佢指個B出來, 佢又指到.

別墅

我個囝一味叫,一個字都不願說,可能佢有講,但未發到準確的音。爸爸媽媽都未識叫。不過佢認得1-15,20,50,100,A,H,G,大,小,車,手等字。我們一家經常跟他看書,不過佢愈大愈看得小。

複式洋房

老人家話:識行先,就會遲講野
講野先,就會遲識行

我個囡都係未夠一歲已經行得好好,,不過就未識講野,叫[爸爸]叫得好叻外,其他都唔識講
不過識跟住vcd做動作~無上playgroup或同多d小朋友玩下.~我都驚佢會比其他小朋友遲發育

別墅

囡囡十個月發第一個音節 一嵗識放手行(而家識跑tim....激c 我..)
識講大概回答三十零組字/詞同識答自己個名
明白同做到好多中英文指令
我係一滿月就開始同佢讀故事書
五個月開始睇your b月can read
一嵗開始睇埋 迪迪尼美語世界同恐龍斑尼
不過唔係淨係俾佢自己睇
日頭婆po描俾佢睇有時婆po又會陪下佢睇 晚上/放假就自己同個囡一齊睇一齊做先得ga
其實vcd唔係一定唔好 但就好在乎家長係咪就咁扔低小朋友自己睇 講真 佢地咁細個
你要佢自己睇 佢明得幾多 大人既參與先最重要ga

男爵府

原帖由 姬原巧合B 於 08-12-17 00:34 發表
我個仔都係咁, 成日都唔肯學野, 教佢咩都唔肯學, 到而家都唔識叫人, 淨係識發脾氣, 一唔鐘意就向後拗, 有時真係想殺左佢, 人地個個都識叫爸爸媽媽啦, 但佢仲係咩都唔識, 我有比VCD佢睇, 但好似無乜用, 我都唔覺佢學 ...

我個仔都係一樣
連發脾氣都係咁:;pppp:

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

首頁

尾頁

跳至