婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地好呀,我62好早唔係度,99有2個仔一個係大陸,一個就係我c6,其實結婚後都唔開心,不過一心想佢老人家咩都忍下啦,咁辛苦湊大c6...但這年4月我生左仔仔後,就真係支持唔到了.....我仔仔出生後唔係好食奶,好un,佢不斷比說話我聽,話bb都未出生係我逼佢出黎,因為我開刀的,之後我唔夠人奶,係咁問我why冇,一pump完奶就問我有冇,bb勁似爸爸,佢對住bb講話一d都唔似,因為c6出生時8磅幾wor...呢一點一滴,finally我有d產後xx了....最恐怖係hospital時,係咁叫我地叫姑娘睇下bb條利根短唔短,如果係就叫姑娘用佢d交前 cut左佢wor......

好啦,我係full time mum,bb開始長大,佢係咁push佢做d training,如反身..學坐,咁q我bb係樣樣都比較慢,佢好唔like,話bb要叻先醒,之後有一次我地去完街返黎入屋冇叫佢,佢同bb講"返黎啦啞仔"我angry到顛,但都忍佢,到早幾week,bb突然肚呵,呵水呀,3次,c6好worry,咪去睇dr lor,佢知道話阿b肚餓唔係肚呵,都講左呵水,佢話唔夠飽wor,(因為我bb8個月仲未好食糊仔粥仔,但佢食足5支奶,8安ka),之後就好串"都唔知你地點湊仔,都唔識湊"我就真係顛"你最叻,咩都你叻"佢仲串"我唔係叻,不過我湊大2個唔會好似你咁個仔係咁睇dr"唉.........我好唔開心,因為bb sick 左好耐,我自己都係,佢係hm一d都唔幫手仲咁講野,個仔sick左咁耐我都好唔想,我好angry咁話左佢幾聲,佢就話"我都知你惡對ka la",mean個人唔好相處....大佬,你好好相處咩,marry左個時,有唔比人close room door 訓,話air唔好,人地一有左,幾唔知醜問人邊晚做,之前未有bb,好心叫你一起去食mother's day dinner就話唔去啦,唔想見到你阿媽兒孫x堂咁開心,我地泠清清,唉....我見到你洗番d保鮮paper用夠想死啦,點會而家仲食緊mooncake呀..........

唔好意思,因為好唔開心,搵個planform伸下,c6知道一切,佢actually都好好的,但佢話唔可以扔下阿媽,因為好辛苦湊大佢........我而家full time mum 既生活空間只係我間room,99一返黎我就同bb去公園,好唔開心

大宅

唉....我好明白同99住嘅感受...
我要返工, 星期一至五囡囡比媽咪湊, 星期五晚先返黎, 我只係知道99好自私,唔會話有一個小朋友係屋企, d野要放好d, 等bb囉唔到....
我帶囡囡返屋企,我都係多數係room同囡囡玩,
你都好你可以同老公呻下,
我同老公呻,只會比佢鬧我...
我99成日見我行開左,就死入去room抱bb,
bb唔比佢抱,鈕計99又抱唔店就會比返我....

大宅

有時間約朋友出來傾下, 又或者去外家行下啦... 有時老人家係咁的.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同老公講搬啦~再同呢d咁既99住落去,遲早人都癲!

大宅

我之前係日日返mami度ka..但其實都唔係好開心,因為細佬個仔1歲大d好嘈,我仔仔訓唔到係咁喊好慘,而且mami佢地好偏心,我心唔係好開心,不過我地一家人係好好的,唉....我唔知點講,我知比起呢度d99,我99唔係no.1難頂,但相處埋一起真係唔開心....好唔開心!佢係逼你follow佢個d人,我chinese new year 仲要汁茶比佢,好難頂!!想搬...搬唔到,我地係住新個d公屋,冇得分户,而家仲得c6搵$,佢好大pressure!!

[ 本文章最後由 nokia6300 於 08-12-18 19:40 編輯 ]

大宅

如果可以, 你拎個b俾你媽媽or出面湊, 自己搵份工做, 人工幾多都好.
一黎, 唔駛成日對住你99
二黎, 你99或多或少都覺得依家係佢個仔養你, 你冇本事, 所以咁恰你. 你有收入(幾多唔一定要俾佢知) 唔係靠晒佢個仔(d99唔會諗老公養老婆係正常), 你講句說話都大聲d啦

大宅

係呀....你試下出去搵份工做,
好似我咁自己養自己同個囡囡,
真係講句野都大聲d架.....

大宅

其實我一向都有做野ka....只係bb係mami度湊,佢handle唔到呀,咁啱公司有好多問題,先決定resign湊大d再做野,actually我plan the latest bb 一歲就反工ka la...99一向都知我地搵幾$ka..佢好煩ka..因為時時要填d公屋d form,佢仲好串話"我知你地搵幾$ ka..用完toilet就熄燈啦,中左六合彩呀"...........咁lot

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同99住係好煩架....你唔係佢個女....佢唔會錫住你架
我初初結婚都同太99住左大半年先搬得走....我未有小朋友....不過佢帶比我既痛苦經歷都唔會比你少
佢又係唔比我同老公關房門架....佢自己唔關佢個房門就要求人地都唔可以關門....仲衰到搵d親友唱我....佢唔係話驚空氣唔好....而係話我地關左房門即係唔尊重佢....當佢係同屋租客
我由始至終一句都無頂過佢....不過佢把口真係好臭....總之我無做錯野佢都會成日比說話我聽....好多都係佢自己亂作出黎老屈我添....我0個時真係死忍爛忍架
我0個時直情同老公表明....一日未搬得走....咪洗旨意我會生bb(我當然做足安全措施)....我就係唔想要個bb同我一齊受苦

侯爵府

好媽媽勳章

I am sorry to hear that......... However, when you marry your husband, you should already know that you need to live with 99.........
Then, the only way is: earn more than your C6!
When you earn mor than your C6, your 99 will present like a 'cat'!

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 20:08 發表
其實我一向都有做野ka....只係bb係mami度湊,佢handle唔到呀,咁啱公司有好多問題,先決定resign湊大d再做野,actually我plan the latest bb 一歲就反工ka la...99一向都知我地搵幾$ka..佢好煩ka..因為時時要填d公屋d fo ...

大宅

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 20:08 發表
其實我一向都有做野ka....只係bb係mami度湊,佢handle唔到呀,咁啱公司有好多問題,先決定resign湊大d再做野,actually我plan the latest bb 一歲就反工ka la...99一向都知我地搵幾$ka..佢好煩ka..因為時時要填d公屋d fo ...

既然你都講得你老公一個人做野, 壓力好大
我都係建議你盡快做返野
依段時間你只有死忍.....如果你同你老公呻, 佢一定覺得你唔識體諒佢, 會好影響你兩公婆既感情

[ 本文章最後由 女王大人 於 08-12-18 20:20 編輯 ]

大宅

....once i married him i know i must live with 99 ka la...but it is unexpected that she did so many silly things since i gave birth...c6 understand me, and always listen to me about 99, but...nothing can do. actually we request her back to china as her is also there, but of course she doesn't like as she has stocks in hk ah

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 20:49 發表
....once i married him i know i must live with 99 ka la...but it is unexpected that she did so many silly things since i gave birth...c6 understand me, and always listen to me about 99, but...nothing ...

見你之前話你地無得攪分戶....咁我估間公屋既戶主應該係你99吧?
希望唔好怪我多事啦....如果你99係呢間屋戶主....無論咩原因(你地同佢住得唔開心, 佢又有個仔在大陸)你地都無資格要佢搬返大陸住囉....even佢唔係有股票在香港佢都絕對可以拒絕你地既要求
呢個世界真係好現實架....間屋係邊個就邊個話事....屋主自己搬走一回事....否則你地只可以諗方法自己搬....而無權要佢搬囉mouth:mouth:" />
如果怕貴租咪租住村屋或唐樓d套房先囉(而家經濟唔好二千幾蚊都有得租)....細細地都叫做一家一主都好過同99住啦

[ 本文章最後由 瑤瑤~ 於 08-12-18 21:16 編輯 ]

大宅

唉.....我c6根本冇勇氣搬走,我地之前睇個x水,因為c6 sick 左好耐同埋我好耐都冇bb,個master話c6同99係唔夾ka,一起住一定係家嘈屋x,係真ka...我地一個月都唔知有冇10次dinner係唔嘈,多數都係d好無聊既野黎ka, 係99咩都要話人ka,如我地唔小心濕左個floor,佢有顛ka la"話屋企有個老人家唔該你地小心d啦,係咪想達地我呀"一係無啦啦近重陽x我地放工一返去"唔好野我呀,呢d festivel我心情唔好呀"唉...arm arm 放工仲係room換衫,就好大聲叫食反啦,出到去d送ready好係kitchen唔攞出黎,仲要等我地去不反ka...3個人食反,要3個人開反ka....唉!我覺得自己好煩係咁話佢,但我真係忍得好唔開心呀...而家仲有左仔仔,點可以咁搬出去住呀~~我一直都冇想到呢d情況,只是忍下便好,但有左bb,好唔想佢係個唔快樂既家庭大,日日嘈日日嘈....好煩呀

大宅

咁似我99成日叫我填公屋入息......
但佢見我又養車又買名牌,
成日扮晒野話,要填,
我full time 係咁少, 但我唔通寫埋part-time有幾多咩?
99成日都以為我同佢個仔搵好多,
成日話驚交雙倍租.....又叫我地買樓...
彩佢都傻:;pppp:

大宅

其實我只係想佢返大陸住一陣,係hk住一陣,大家小見d其實好d ka, 佢大仔都係china ma, 而且多左個bb,間home真係好逼ka,我而家同bb係room沖涼,要先搬走係living room 既high chair 同埋bb車,再搬走bb床出聽,先放到個盆係room,我唔方便呀,叫佢比返聽d柜同放bb野佢有比說話你聽,我地3個人連埋bb都係放曬d野係room,佢就一個人一間room+3個柜仲未計係聽d野,全部都係佢ka,我真係好就佢ka la..

大宅

回覆 #15 笑死人 的文章

唉...講開雙倍租,我地未有bb之前交倍xka,比佢係咁話,"叫你地生有唔生,而家要交貴租"大佬呀,生仔呀,唔係買菜呀,為左唔交貴租生仔咩

珍珠宮

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 21:27 發表
唉.....我c6根本冇勇氣搬走,我地之前睇個x水,因為c6 sick 左好耐同埋我好耐都冇bb,個master話c6同99係唔夾ka,一起住一定係家嘈屋x,係真ka...我地一個月都唔知有冇10次dinner係唔嘈,多數都係d好無聊既野黎ka, 係99咩 ...

咁又唔好太迷信....睇完風水又唔可以搬咪盞攪到自己更加唔開心
你話佢為左d無聊野就嘈....我都唔知點講....我以前未搬走都受過晒呢d野....我太99都係日日夜夜搵野鬧....唔鬧人0個日你就知佢病左....有d老人家把口就係咁....尤其如果係寡母婆守大個仔就更加(我老公就係由太99獨力湊大)....因為佢會覺得你搶左佢個仔....總之你點做都睇你唔順眼mouth:mouth:" />
無聽你提起你62....你99會唔會都係寡母婆守大個仔呢?

珍珠宮

原文章由 nokia6300 於 08-12-18 21:38 發表
其實我只係想佢返大陸住一陣,係hk住一陣,大家小見d其實好d ka, 佢大仔都係china ma, 而且多左個bb,間home真係好逼ka,我而家同bb係room沖涼,要先搬走係living room 既high chair 同埋bb車,再搬走bb床出聽,先放到個盆 ...

唔係你就唔就佢既問題....係你無得唔就佢....因為佢係屋主嘛....我知你好難受不過呢個就係現實
其實你交得倍半租都唔少錢啦....d租係邊個負責交呢? 如果係你老公交既話倒不如真係拎出去租村屋或套房好過啦....唔洗好似而家咁受氣
而且你都好快會返出去搵工....到時公一份婆一份再慢慢儲錢住間大d既屋囉

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實講左咁耐,聽你既情況,我都同意上面幾位新抱咁講,你不如出去搵野做啦~
基本上你都冇得揀,搬就冇咩可能,咁你只有一係就出去搵野做,一係就繼續忍落去!
既然你老公冇能力+幫你唔到,咁你就唯有要靠自己!

首頁

尾頁

跳至