論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我剛剛經歷過無人格兼精神有問題的工人,依家自己一個人湊兩歲大bb,還要睇住大果兩個(初中和高小),我都抽時間寫顛婆d惡行出黎,點解?因為我發現佢自己衰就算喇,佢仲教其他工人只要僱主一話佢地,就刮花傢私洩憤。僱主問到就話唔知!我相信介爛傢私地板風氣會隨著顛婆進駐青衣而直捲該區眾多家庭!各位青衣區或工人喜歡去Boarding House 僱主要打醒精神!

話說我本來唔想再理個變態工人,奈何今朝佢搵人打電話黎示威,供稱透過青衣一間 Agent,係十月十號左右開始係青衣做家傭,由上手傭主(姓戴)鄰居布先生(應該係好單純的好人)介紹去新傭主度照顧細路。佢喜歡人叫佢做Ferry(Fairy),60年1月2日出生。全名叫 Filipinas Bxxxxxxxx Lxxxxxx ,I.D.# W652xxx(5)上手傭主(都係住係青衣)介紹佢俾我時話財政有問題,所以同佢提早完約,到先排已經唔肯接我個電話,我諗個工人係上個約已經有問題!仲有,聽佢講,佢以前就有係青衣做開兼職!

唔知道就算,知道我就有道義提醒各位傭主小心!其實我炒佢上勞工處只係講左兩句:「我有針孔攝錄機,我有足夠証據!」佢心裡面隻鬼就叫佢乖乖放棄一個月通知金。(其實佢一走我個煤氣爐就開唔到,師傅話個爐頭變左形,我當然知啦,事關個爐邊俾人刮花晒,個方形爐盤每個角都俾人打凹!洗衣機漏水,係個隔器度搵到兩個一毫子!無得整,我要買部新洗衣機!)佢篤住年假個總數話要,我話:「What you did in my home is misconduct !(操守不良)」你唔配得,佢又唔夠膽要果600蚊!當然啦,事關佢連我個防盜眼都刮花,塊床頭板都介爛,仲係牆角整爛一個見到鋼筋的窿!!!我已盡傭主義務照寫去入境署,希望政府會攔截,結果係又入得境!真係香港人的不幸!

佢有好多因精神有問題衍生o既行為,首推佢逼我炒佢要我賠一個月人工(我當時唔知道),我開始見到廳中間木地板一日花過一日,初時以為細路多又細,跟住連廳中間幅牆都愈來愈爛,梳化無端端穿窿,我仲成日同自己講自己細路細,d野爛唔可以懷疑工人有心整爛。到後黎,我諗佢惱羞成怒,到臨炒前幾日,我發現細女隻手有粒「蚊爛」日日無左一圈肉,我當時以為係阿女自己抓損。同一時間,我唔覺意飲左阿仔支水,竟然有wd forty味!我即時除低戴緊果副金屬匡眼鏡睇下,發現鼻托對落兩邊俾人刮花晒。(副新鏡未夠兩個月,我一星期只戴兩日!)我當堂成個人都震晒!佢走左之後我更發現洗手盤水龍頭後面去水開關桿上有個成寸長鏍絲頭無端端好似俾人切蛋糕咁切左一忽!包水喉層厚白膠上有幾十刀俾介刀切過的痕跡!

我講俾好多街坊知個慘況:我屋企俾佢整爛晒!佢地通常都話唔似,事關個工人行出黎好友善,好有禮貌,個樣又好似幾信得過(咁先至死)!d街坊仲問我係邊度請,想搵番個!不過我依家回想起,佢望人d眼神好呆,同mud野情況下都成日 yes ,mum 扮聽話!實則係電器鋪老闆娘同我講,有段時間個工人成日密密買慳電膽。個工人應該係用濕布抹壞我屋企 d慳電膽(用得成年以上),因為壞個隻膽白雪雪,無塵又無燒壞的痕。

佢上工第一日就遲大到,其實係騎牛搵馬。要我平日俾佢返多一次教會,其實係去識人借錢。星期日話就係去教堂,其實係做兼職還錢做到個樣好殘!叫我買coffee俾佢,有次買唔切,我隻煲仔個柄就忽然出現好多大條裂痕!(我初時以為煲「濃」野攪成咁!)之後菜刀刀背自此有好多凹痕,你地話呢?佢有一切衰工人的行為,講電話,睇電視唔餵BB,自己走落街,打斧頭,偷油偷米偷利是,講大話話死老豆要借錢,要求工作時間去探病,個人衛生差,d M hi 到成個床褥都有,d煲同鑊就花晒,同人借錢無錢還押護照,攪到債主打電話俾我……總括就係佢要話事控制你。唔得呈,就以暴力發洩落你間屋度!

你會問點解咁都忍?當你老公係外地做野,我一個睇兩個,有左個細b,等左大半年個菲傭又臨生先甩底,開始用佢唔覺有問題(佢好曉扮野,口又乖。)食你坐月煲花膠,而另一次係烏雞燉蟲草就話倒左,話佢就喊,死口唔認,楚楚可憐!要攪到你認為自己判斷係錯為止!跟住你d不鏽鋼瓷匙同叉,骨瓷碗碟就開始一日花過一日!佢自認係好人,唔鍾意人話(未到鬧的程度)。話佢,你屋企就會有d野爛或者花!(我成日以為係自然損耗!無懷疑過佢!)偷油偷米偷柔順劑,就誓神擘願話:「I never take your food out of your home!」就算最後有wd forty味d水,佢都一邊飲一邊好肯定咁連講兩次 clear water!

我間屋好似俾惡租客破壞咁!有傢私遮住的牆無一幸免,全部有窿,連地腳線都撬開,地下至膝頭的牆角全部俾鎚打過咁。佢好聰明,所有破壞都係 hidden同扮老化。由佢上工開始,我d衫就成日無減d閃石或珠片,d袋同鞋突然爛得好快。佢會係d披口上做手腳擴大爛位,扮爛得好自然,等你唔會懷疑!佢亦唔駛賠錢!

佢走左我開一次櫃筒檢查就失眠一晚。佢用火柴燒完d啡色物體搽落我每張證件相度、偷鎖匙開你櫃筒用針同錐篤花我d首飾,省花隻金錶背面,刮花所有透明的盒。最經典係有條皮手帶,佢可以係背後同你用針打幾百個窿仔、全新放係衣櫃內的籐籃佢同你挑起籐條打超過四十個結,等你用唔到!一個月內係街連爛三對鞋,檢查鞋櫃先知全部鞋都有唔同的爛法!!!貴書如牛津字典同你擘爛書脊,皮面聖經就同你屈巢個封面同刮花個銀邊!好多本兒童圖書爛左一個頁,佢同你屈爛隻角兼撕爛多幾頁!花咁多時間做埋d咁野,見到警察又驚都唔驚,仲懶大支野,唔係精神有病係mud!

講咁多,其實仲有好多,無非係想青衣區各位僱主清醒,事關佢 d戲可以被提名角遂大獎。係我屋企佢成日都喊扮可憐!佢表面真係扮到無懈可擊,家務成日扮做左我都念在佢年紀大算數,當有個人係屋企睇仔,等我可以去照顧中風個阿爸!就算係勞工處見官前,佢都扮晒野,好溫柔嘴角帶笑咁話:「mum……m,I want to settle it peacefully!」可能係佢眼中,我又曚又好易tum!

我諗無論個工人幾想呃錢都算,我幫過佢,俾過錢佢(唔係借),半日OT當一日計。佢當係應份仲嫌你幫唔夠,要破壞你間屋同財物洩憤都唔夠,仲要傷害你d仔女就不能接受!政府制裁唔到,我報警三個警察上樓睇過佢刮花我廳中間放電視個木櫃面有成十幾廿條花痕,同佢用罐頭刀刮花有一吋乘一吋花痕的鑊,聞過有wd forty味支水都話無辦法只有俾錢佢走!天佑香港的家庭!

[ 本文章最後由 wan-wan-ma 於 08-11-4 18:12 編輯 ]

水晶宮

少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

此工人既陰毒又有精神病,最慘佢個樣呃到人!

佢走左我試過半夜電話響兩次,臨天光六點幾又一次都係fax。平日零零散散都有唔同時間收到fax聲電話。住左十幾年都無咁,佢一走左就有依種怪事,你地話佢報服心幾重!

佢走左,我對住間爛屋唔開心左好耐,佢走之前插係fax機部電話分機無端端壞左,到後黎又發現原來佢連fax線都用鉗整爛埋!

我問自己問左好耐,到底我做錯左 mud野?攪到個工人要整爛晒間屋?結論係我唔係每一次都借錢俾佢!但做僱主就要借錢俾工人???

[ 本文章最後由 wan-wan-ma 於 08-11-3 16:03 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章

點解你咁黑o架!快D掃哂D衰氣走,幫你打佢

珍珠宮

樓主經歷真係可以拍成一部恐怖片

真係好得人驚

希望你呢個工人一走,好運自然來

別墅

原文章由 Froggy_joe 於 08-10-28 22:25 發表

樓主經歷真係可以拍成一部恐怖片

真係好得人驚

希望你呢個工人一走,好運自然來

阿Q d黎講,我慶幸全家無人命大損傷!

大宅

本地工人最叻揾人扮前僱主,我以前工人都揾人扮我老公,其實政府應立法此為非法行為!

別墅

If you hv her picture, pls upload here and let all people can see. It may be neighbour of the new employer see the photo and can inform the new employer. Wish you & your family all best. Bad luck get away from you since she left.

別墅

原文章由 glam 於 08-10-28 22:44 發表
本地工人最叻揾人扮前僱主,我以前工人都揾人扮我老公,其實政府應立法此為非法行為!

佢姓戴住係青衣個僱主,應該真有其人。聽講做地產顧問。只係初初請工人時,個工人話雖然幫姓戴前僱主打工超過六年,但前僱主無俾長期服務金佢。唔知係咪咁令佢精神受刺激痛恨香港人?!

同佢相處,我感覺到佢好妒忌你買新衫、新鞋、新飾物。可能佢仲欠債無錢買!因為都俾佢整花晒。我只係無證據捉佢賠就算數!舊衫、舊鞋、舊手袋就更加唔駛客氣係暗角整爛你,要你表面仲用得,唔上身唔駛賠!死未!

洋房

咁你有冇證據 ? 有冇針筒攝綠機 ?
d 有 wd forty 味的water有冇
做化驗 ? 點解佢可以偷你 key
刮花all盒 & 手錶底你都唔報警 ?
d 警方可以幫你掃指''毛'' wor !

男爵府

2011精緻種植勳章

好彩無發洩係啲小朋友到,雨過天x
有媽咪係大廳唔使驚!
http://hk.myblog.yahoo.com/shing_kwong

禁止訪問

水晶宮

哇,,一腳踢番鄉下啦!

別墅

原文章由 mimibunny 於 08-10-28 23:39 發表
咁你有冇證據 ? 有冇針筒攝綠機 ?
d 有 wd forty 味的water有冇
做化驗 ? 點解佢可以偷你 key
刮花all盒 & 手錶底你都唔報警 ?
d 警方可以幫你掃指''毛'' wor ! ...

我留起左一d證據,以防萬一,因為話到底佢黏線家馬,唔知佢跟住會點!如果佢再攪我頭家,我一定同佢死過!
我目前要自量自己一個湊住三個,仲有個老人家要睇住。花大量人力物力俾你上法庭告佢,就算成功入罪,你估當個官判你勝數,要賠俾你好未?到最後只要佢話無錢賠!味得個吉。當自己唔好采就算!

我報警果時,我都諗住告佢,但三個阿sir都話好難告得入!
佢可以偷key係因為我先生疏忽,將後備匙放係無鎖櫃筒內,佢聰明到走去試,但所有值錢的野唔偷,只係盡情刮花你,等你貶值同戴唔到d首飾。仔細睇會見到好多針窿,係精神病所為!何況我上述所提,其實係三個月累積的發現,佢走果時,未發現咁厲害!

[ 本文章最後由 wan-wan-ma 於 08-10-29 01:01 編輯 ]

別墅

原文章由 mandyyml 於 08-10-28 23:48 發表

我 個工人都問我地借錢呀!我 都好驚佢唔知 點對 付我既BB ,我今日借左300蚊俾佢 , 不過只係來左2個月咋!我而家都唔想做 野啦, 想自己湊返BB, 不過就 1516甘, 因為唔做 野, 生 活會無甘 好! ...

我個case比較特別,得一個女人係屋企,仲要出出入入,來來回因去探我中風個阿爸,佢先蝦我睇唔晒屋企咁多野,趁機下毒手。

別墅

可以想像到樓主之前與敵同一屋簷下的精神壓力有多大。瘟神走了就會有新的開始!

其實政府有沒有想過,我地做僱主隨時請咗個計時炸彈返屋企危害家人的健康也不知!

別墅

原文章由 huanghou 於 08-10-29 00:17 發表
可以想像到樓主之前與敵同一屋簷下的精神壓力有多大。瘟神走了就會有新的開始!

其實政府有沒有想過,我地做僱主隨時請咗個計時炸彈返屋企危害家人的健康也不知! ...

哈哈,佢走前同後,我要見教會傳道人做心理輔導!

佢不嬲都想話事,同我起衝突。到佢偷利是,俾我發現,佢又靜雞雞放番好,本來要炒!但想到佢都知錯,煮食幾好,話佢又肯改(不過整爛你d野發洩遮!),算湊得掂我bb就算。(我俾佢湊日頭,夜晚自己湊,bb成日訓得唔好,依家又訓得好,你地話呢?)大家都知,依家d工人普遍質素都唔好,再轉一個,可能搵黎煩,姑且俾次機會佢,點知原來俾左機會佢害我!

其實我問過家庭醫生,佢話基於人權,就算明知佢有精神病,佢唔願意見醫生都逼唔到。我都好想知政府俾外傭到港前,體檢有無包精神方面完善的檢查。會唔會有可能,菲國同印國可以故意送晒 d身體健康,但精神有毛病外傭黎香港賺外匯?

其實可唔可以效法外國教育界,成立官方網站提供曾傷害小孩身體工人的資料,等家長選工人時可以有參考?

[ 本文章最後由 wan-wan-ma 於 08-10-29 00:53 編輯 ]

複式洋房

都唔明點解啲警察常常話告佢地唔入,於是就唔起訴佢地。我的工人來了2個月,整傷BB,婆婆親眼見住,警察話無理由工人會在你面前故意整傷BB,又或者個傷勢是由於其他原因引致。唔通我地自己會整傷BB咩,真不服氣。

民房

睇完樓主 ge 經歷, 都 "鄧" 妳流一額汗...... mouth:

住埋一間屋, 擺個有問題 ge 人向蔗, 都咪話唔得人驚..... 屋企有大有細, 最弊唔知佢幾時發作.

其實, "正苦" 真係冇咩嘢做嚟保障班外傭僱主. 告又話告唔入 (就算告入, 佢都冇錢賠), 仲要貼錢送佢走.

大家唯有自求多福 ~~ 多啲响 BK 分享資料啦...

別墅

好得人驚呀!
希望個新僱主快啲知道,以免受到財命損失。
樓主,有冇佢張相post出來等青衣區的街坊容易啲認。

首頁

尾頁

跳至