嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個妹妹十一個月大, 有8隻牙仔, 但一個月前左右, 發覺門牙有些黑漬(類似大人飲得多茶,咖啡d漬咁), 但我都有幫她抹下牙仔(不過有時唔記得),近期發覺其他牙仔都開始有漬。
請問有無mami都遇過類似情況呢?

男爵府

2018復活節勳章

我個仔而家6歲, d牙好似d麻甩佬食好多煙咁,
幾驚佢係蛀牙, 咪帶佢去睇牙醫咯, 醫生話係
牙漬, 洗牙就會無晒. 不過你個小朋友咁細個
d牙仔已起漬, 不如等將來換牙時一齊攪啦.
醫生話小朋友一日到黑食唔停係會起漬架.

大宅

我個女17個月大, 都係咁, 啱啱問過醫生, 佢話d糖份積聚而成, 等換牙喎... 應該係我同佢刷牙刷得唔乾淨啦...

原文章由 蛋高仔 於 08-12-22 16:43 發表
我個妹妹十一個月大, 有8隻牙仔, 但一個月前左右, 發覺門牙有些黑漬(類似大人飲得多茶,咖啡d漬咁), 但我都有幫她抹下牙仔(不過有時唔記得),近期發覺其他牙仔都開始有漬。
請問有無mami都遇過類似情況呢? ...

複式洋房

有一排我朝朝餵餬仔做早餐的, 都甜甜地的, 唔通係因為咁!!!...要到第時換牙先得??..咁就慘lu..而家先得果11個月, 仲要d積幾明顯..唉!!!!!

洋房

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_topic/ct_child_health/ch_oral_health_oh1.html

我個仔都係咁~
牙醫話3歲就可以同佢地去洗牙~

首頁

尾頁

跳至