夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從阿女出世後我沒做野响屋企湊女,跟住個c6就每月俾的多錢(有時3.5k,有時3k,有時2.5k),但呢d錢係屋企食用全包宴,柴米油鹽日常用品煮飯買餸小朋友用品甚麼喜慶食飯做人情都係呢的多錢包晒,中要包埋個c6隨時俾錢我後唔夠會問我攞返幾佰(第日又唔會俾返我),若果假期休息同小朋友去街玩玩食食都係呢的錢花出去,每個月我都要好慳,好彩都尚可崖到月尾,但呢個月我唔夠錢用同佢講,佢就問長問短,問我d錢駛咗去邊,留難我一輪先至俾三兩佰叫我用住先,話唔夠先至再問佢,但呢d錢要响我下個月家用扣番,你話死唔死,佢自己响出面就風花說月,晚晚唔會返嚟一齊食飯,但要留飯餸,呢的多錢佢自己都有份享用,用晒問佢攞就要叫做"借",未生之前我搵錢多過佢,我都無同佢計,咩都share駛,呢家要湊女無做野佢就咁對我,我真係好死蠢,生完女無做野佢俾得果的多錢邊夠用,唔係自己私己貼夠死咗9年,屋企事無大事洗衫煮飯琴高琴底咩都係一個人做,無咩事都唔會煩到佢,佢自己又唔會自動自覺幫下手,當正我係工人,佢仲心諗我有人工添~死唔死!!呢家自己私己錢貼晒無錢要靠佢俾,佢就咁對我!唉~望就望阿女快d讀幼稚園,我自己返工都無咁勞氣!!

侯爵府

好媽媽勳章

I think it depends on how much do he earn......

原文章由 elaine2006 於 08-12-30 14:55 發表
自從阿女出世後我沒做野响屋企湊女,跟住個c6就每月俾的多錢(有時3.5k,有時3k,有時2.5k),但呢d錢係屋企食用全包宴,柴米油鹽日常用品煮飯買餸小朋友用品甚麼喜慶食飯做人情都係呢的多錢包晒,中要包埋個c6隨時俾錢我後 ...

翡翠宮

咁我覺得你問佢攞佢要響下個月扣的話, 點解你5同佢講你邊月邊日5夠使問你攞左錢你未還呀 一個男人擔起頭家就係咁架啦, 問你攞多D叫借, 咁你攞左去個D又5叫借呀 你話比左我就係我架啦
原文章由 elaine2006 於 08-12-30 14:55 發表
自從阿女出世後我沒做野响屋企湊女,跟住個c6就每月俾的多錢(有時3.5k,有時3k,有時2.5k),但呢d錢係屋企食用全包宴,柴米油鹽日常用品煮飯買餸小朋友用品甚麼喜慶食飯做人情都係呢的多錢包晒,中要包埋個c6隨時俾錢我後 ...

別墅

你老公係咪搵唔多所以俾唔到你呢
其實你都可以放b係育嬰中心而你去返工咁唔c受佢氣
同埋我覺得唔做嘢之前我一定要同c6協定佢會俾幾多人工我先會考慮唔do
因真唔想為錢而煩及嘈

大宅

如果佢係講道理我就唔駛咁激氣,佢唔係今個月先至係咁對我,我個女家下2歲3個月,我每個月都係忍佢,佢就大花筒,我就死慳死抵,係琴晚佢先至話要同我"講明先",唉~我唔可以同身邊d朋友家人講,真係忍到爆~~~

原文章由 ringoivy 於 08-12-30 14:59 發表
咁我覺得你問佢攞佢要響下個月扣的話, 點解你5同佢講你邊月邊日5夠使問你攞左錢你未還呀 一個男人擔起頭家就係咁架啦, 問你攞多D叫借, 咁你攞左去個D又5叫借呀 你話比左我就係我架啦 :joyou ...

伯爵府

我覺得你好勁呀! 2.5k - 3.5k 可以用1個月, 仲要全包宴.
倒不如你出去做野, 請工人湊啦.
仲有, 唔好意思講句, 你c6真係好唔得呀.

大宅

得咁少點夠用.......
女人好偉大,為仔囡放棄份工湊囡,
但老公又體諒......
我都好想係屋企湊囡, 但要日日係屋企對住99,
我令願返工......

大宅

咁少唔夠用都無計,鬼叫無人幫我湊要自己湊,我心諗最緊要阿女食得好食得飽著得好著得暖,我自己無所謂,我同99關係都唔好,我個女未出世佢已經講定唔會同我湊(我99係重男輕女果d阿毛),一齊住但99出世頭一年直頭望都無望過我個女,係阿女識行佢同c6講拎出嚟行下玩下啦!阿女出世開始都係自己一手包辦,人坐月我坐月我餵全人奶已經好唔得閑,仲要煮埋飯俾個c6&99食,人話唔好掂水,我仲要洗衫同阿女沖涼,換片個c6都無幫手,所謂進補~好難啦!我唔可以俾我家人知道,若然知道佢哋一定好唔haapy,我簡直係鬼x眼,早知結果一定無當初!!!

原文章由 笑死人 於 08-12-30 15:20 發表
我令願返工......

公爵府

你老公咁做好唔得喎!你可唔可搵D part time做下?再唔係就幚人照顧小朋友,咁同時可以又照顧你的囡囡,又可以收D錢比自己幚補一下。其實如果換著係我,要我在咁既情況下等再成年,我估我應該會din呀!

大宅

我都好想搵,但係阿女點算,99話明唔會幫我睇,我屋企人住九龍,我住新界,我屋企人唔知亦都估唔到我家下環境會係咁,平日見面真係對人歡笑背人愁,最可怕係我自己未生時都係大花筒,搵萬幾蚊個月都係用嚟吃渴玩樂,無諗到將來,無計劃過,家下先至知都太遲,呢兩年咪學到每月拎住兩三仟蚊左計右計囉!

原文章由 ume 於 08-12-30 15:48 發表
你老公咁做好唔得喎!你可唔可搵D part time做下?再唔係就幚人照顧小朋友,咁同時可以又照顧你的囡囡,又可以收D錢比自己幚補一下。其實如果換著係我,要我在咁既情況下等再成年,我估我應該會din呀! ...

男爵府

樓主, 你真係好勁, 攞住咁少錢做全包宴 , 但係你個 c6 真係唔啱, 佢係咪係以為你仲有私己錢, 所以先咁同你講, 如果唔係, 佢點會咁對你 我覺得你一定要找人湊女, 如果唔係你就大鑊啦

大宅

佢知我無晒私己錢,因為我連bank都cut咗,我呢家係無戶一族,我最嬲係早兩日我阿媽提早做生日食飯,我阿媽從來都唔駛我哋送d咩俾咩錢,所以我屋企人有一習慣逢過時過節生日喜慶就會六兄長姊妹每人夾伍佰食番餐,有剩d錢俾阿媽阿爸飲茶,今個月頭我已經抽起咗伍佰留嚟月尾同阿媽食飯,到食飯果日我專登提早將伍佰俾咗家姐,食完飯個個拎錢出嚟我無拎,回家時個c6問我點解人人俾錢我無俾,我咪話我都無錢所以同家姐講咗叫佢俾住先遲d俾番佢,跟手我叫c6俾錢我俾番家姐,佢即刻講"不嬲我包晒",然後不了了知!我都專登做到咁佢都若無其事,唔真係唔怕衰唔知衰!

原文章由 dondoonbb 於 08-12-30 16:37 發表
樓主, 你真係好勁, 攞住咁少錢做全包宴 , 但係你個 c6 真係唔啱, 佢係咪係以為你仲有私己錢, 所以先咁同你講, 如果唔係, 佢點會咁對你 我覺得你一定要找人湊女, 如果唔係你就大鑊啦 ...

公爵府

原文章由 elaine2006 於 08-12-30 15:59 發表
我都好想搵,但係阿女點算,99話明唔會幫我睇,我屋企人住九龍,我住新界,我屋企人唔知亦都估唔到我家下環境會係咁,平日見面真係對人歡笑背人愁,最可怕係我自己未生時都係大花筒,搵萬幾蚊個月都係用嚟吃渴玩樂,無諗到將 ...

你既情況都好worse下,不如諗下真係叫屋企人幚你手照顧下囡囡,然後自己去搵嘢做,工作其實都唔係咁易找得到的,又加上而家係金融海嘯,如果再等我怕你會越唔開心,日日咁比人消磨哂D正能量,到個囡囡返咗學又會有返咗學既問題,日日担心這担心那,倒不如坐言起行啦。咁會對你同BB都好D呀!

[ 本文章最後由 ume 於 08-12-30 17:07 編輯 ]

大宅

不如調番轉頭, 你出去做野, 佢留係屋企湊女丫~~~我比夠$4000 佢tim 呀~~你老公都唔知有冇攪錯

大宅

呢一年佢先至成日俾說話我聽,我忍無可忍响今年十月的起心肝搵工做,見咗份文員仔請咗我,工作時間唔錯,但人工然唔高,不過一定高過c6俾d家用,我同個c6講話下星期返工,到時放阿女去托兒所或者親戚道先,我返工放工自己湊番,個c6聽到又對住我長篇大論又話阿女太細過,叫我湊多一年,佢當時講到天花龍鳯懶有計劃,過後又咪打回原形,佢根本唔想我返工,想我做阿四,但又成日話我無搵錢養家,搵d野嚟鬧我話我hurt我,佢正一變態6,佢想一世騎住我,佢痴線,我一定會搵野做自己養自己,阿女都唔駛佢養,果幾仟蚊留番俾佢自己請工人啦!

sorry各位bk mami~我實在太激氣,我忍咗2年都無講過一句,今日實在不討不快~

原文章由 笑死人 於 08-12-30 15:20 發表
我令願返工......

[ 本文章最後由 elaine2006 於 08-12-30 17:08 編輯 ]

公爵府

原文章由 elaine2006 於 08-12-30 17:06 發表
呢一年佢先至成日俾說話我聽,我忍無可忍响今年十月的起心肝搵工做,見咗份文員仔請咗我,工作時間唔錯,但人工然唔高,不過一定高過c6俾d家用,我同個c6講話下星期返工,到時放阿女去托兒所或者親戚道先,我返工放工自己湊 ...

既然係咁,就一於去搵工啦,你老公都有問題既,想個老婆唔做,自己又無本事,又要比面色你睇,以為自己係皇帝。咁想做皇帝唔比你返工,你叫佢有本事先好出聲!

大宅

我都有好似妳咁講同佢講過,莫講話四仟,淨係留番兩仟蚊俾我返工用其餘俾晒佢又點話;不過,佢答我唔會留响屋企湊女,咁我可以點樣???!!!

原文章由 肥豬皇 於 08-12-30 17:03 發表
不如調番轉頭, 你出去做野, 佢留係屋企湊女丫~~~我比夠$4000 佢tim 呀~~你老公都唔知有冇攪錯

[ 本文章最後由 elaine2006 於 08-12-30 17:15 編輯 ]

別墅

如果我是你就會叫你c6自己攪掂所有野,或許列張清單比佢睇,再不是的話買少些菜肉囉,到佢問就同他說~~你現在是3千全包宴,不是3萬全包宴,想食好d咪加家用,不加就收聲, 另外出街前說明要他比,不肯就留在家湊女

別墅

日日留返兩條菜+泡飯俾佢咪算la...
佢唔滿意話你的話...
你咪話一分$一分貨...
又要俾個女食...
有飯有菜已經好好ka la...

大宅

我每月有列清單,每用一分一毫我都會清楚列明响電腦,個c6話佢係唔會睇,但佢又成日問d錢駛咗去邊,根本就攞嚟講,每個月我都係緊緊夠用,有時仲會負數,只係多得我阿媽可能知道我無咩錢用(梗係啦,阿媽都知我不嬲都係大花筒,但生咗阿女後,阿女係就係好光鮮,但個阿媽仲係著緊大肚時d衫渣!),間唔中都會塞d錢俾我個女,話佢自己唔知道阿女鍾意d咩,叫我幫阿女買佢鐘意d野,其實我真係好內疚好慚愧!自己無得俾阿媽仲要阿媽俾番轉頭,唉~
原文章由 HangPig 於 08-12-30 17:14 發表
如果我是你就會叫你c6自己攪掂所有野,或許列張清單比佢睇,再不是的話買少些菜肉囉,到佢問就同他說~~你現在是3千全包宴,不是3萬全包宴,想食好d咪加家用,不加就收聲, 另外出街前說明要他比,不肯就留在家湊女 ...

首頁

尾頁

跳至