婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

我未來奶奶距話我阿媽收噶禮金多.我覺得哩句好離譜囖.你地覺得收18800會多咩.?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

俾幾多佢都嫌多架啦~最好一毫子都唔駛俾,唔駛錢娶個新抱返黎!

大宅

原帖由 晞玥 於 09-1-4 16:05 發表
俾幾多佢都嫌多架啦~最好一毫子都唔駛俾,唔駛錢娶個新抱返黎!

大宅

原帖由 kitty7124 於 09-1-4 14:58 發表
我未來奶奶距話我阿媽收噶禮金多.我覺得哩句好離譜囖.你地覺得收18800會多咩.?

你唔問下99究竟想比幾多禮金?
一係就你同c6自己比,唔洗受人恩惠,第日嫁左過去,講句說話都大聲d

別墅

有佐BB入門真系咁唔好咩.?

my answer: not so good la

子爵府

嘩...咁都話多.?你99真係好賤喎~

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

我以為上二十萬至係多?!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

d禮金係你c6比定你99比呀?

大宅

如果係你老公俾, 話之佢講咩啦, 依家唔係一個家嫂羅, 仲有孫添, 萬8點只呀??

伯爵府

好媽媽勳章

分開講。
萬8真係唔算多,除非比唔起啦!
有左入門真係唔多好,我的家庭比較保受,如果當年我因為有左而嫁,我娘家一定會唔高興。而且我唔讚成因小孩而結婚。
不過,有左bb都係值得高興的事。不要想太多,愉快地做新娘子啦!
原帖由 kitty7124 於 09-1-4 14:58 發表
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

男爵府

你問你奶奶唔洗俾錢娶抱好唔好,萬8都叫多唔通你阿媽養大你雙手送俾佢。

子爵府

If your C6 pay for that, not a problem. Otherwise, should not pay by your 99 or 62.

侯爵府

好媽媽勳章

It depends .........
as a daughter in-law, what will you do then (in the coming 30-50 years)?
If you treat your 62 99 as those daughter in-law in the old China (i.e. you should like a bun bun / yan yan , take care of your 62 99, cook for them, do all the house work for them, follow all their instruction......), even 二十萬 唔 多 (your 99 pay)
However, if you are a moden woman. And you believe that you have no responsibility to take care of your 62 99, you don't need to listen to your 62 99 and should have your won living style........, then even $1 is too much (your 99 pay)。

原帖由 bearbear2003 於 09-1-5 11:05 發表
If your C6 pay for that, not a problem. Otherwise, should not pay by your 99 or 62.

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

99最想唔洗比架啦

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我又覺得結婚係兩個人既事,
而且我地嫁比佢個仔唔係嫁比奶奶嘛。
當年我奶奶都無比禮金之類比娘家,
所有野都係我老公出,咁邊有野講呢?
樓主,好女兩頭瞞,叫你老公自己加d 貼落禮金,
到時奶奶同外母都開心唔好咩?!
唔使同雙方家長解釋咁多架,係咪?

原帖由 芝士腸 於 09-1-5 10:33 發表
你問你奶奶唔洗俾錢娶抱好唔好,萬8都叫多唔通你阿媽養大你雙手送俾佢。

伯爵府

醒目開學勳章

大肚入門係冇面...比人講下閒話, 但家下好多人都係咁, 冇咩所謂架啦. 你99乖機講價就真

翡翠宮

畀面勳章

如果意外有左要結婚,男友冇儲開錢而又要問99拎,可能真係有d唔中意。

如果係男友自己俾既話,99講乜都駛理。

複式洋房

我99仲堅,話嫁2個女都無收人禮金,我爸爸媽媽當時"O"哂咀

最後係我C6自己俾禮金我爸爸媽媽,我成個婚禮我99一條毛都無出過

結論係,我嫁我老公,吾係99娶心抱,擺酒果晚99係黎飲,我而家直頭吾駛理佢

大宅

好媽媽勳章

99嫌多咩?
好!你俾18800禮金給99,娶c9入你門.
以後吾駛理佢.

大宅

原帖由 sbandliz 於 09-1-5 06:58 PM 發表

99嫌多咩?
好!你俾18800禮金給99,娶c9入你門.
以後吾駛理佢.

首頁

尾頁

跳至