自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

喪 子 父 母   親 身 尋 嬰 屍
機 動 部 隊 今 到 堆 填 區 搜 索

本 報 訊 】 東 區 醫 院 遺 失 的 嬰 屍 仍 然 下 落 不 明 。 死 者 父 母 欲 參 與 搜 尋 屍 體 行 動 , 昨 抑 壓 傷 痛 親 自 到 該 院 殮 房 搜 索 , 但 遍 尋 不 獲 。 據 了 解 , 警 方 今 日 起 將 派 出 機 動 部 隊 ( PTU ) 到 堆 填 區 搜 索 。 食 物 及 衞 生 局 局 長 周 一 嶽 昨 罕 有 地 公 開 責 難 醫 院 管 理 局 , 指 對 該 局 表 現 非 常 失 望 , 又 形 容 事 件 「 難 以 置 信 」 , 要 求 嚴 肅 處 理 不 負 責 任 的 員 工 。

據 悉 , 夭 折 男 嬰 的 父 親 姓 高 , 母 親 姓 黃 。 雖 然 夫 婦 兩 人 正 承 受 喪 子 及 愛 兒 遺 體 下 落 不 明 的 雙 重 打 擊 , 但 面 對 東 區 醫 院 職 員 仍 然 表 現 冷 靜 , 目 前 只 向 院 方 要 求 尋 回 愛 兒 遺 體 , 更 希 望 親 自 參 與 搜 尋 。 他 們 昨 在 東 區 醫 院 職 員 陪 同 下 到 殮 房 搜 索 但 不 果 。

消 息 稱 , 東 區 醫 院 日 前 已 全 面 搜 尋 院 內 範 圍 , 並 無 發 現 。 與 嬰 屍 放 在 同 一 屍 格 的 外 籍 男 屍 被 提 走 至 今 已 逾 兩 周 , 有 關 屍 袋 又 早 被 棄 置 , 故 醫 管 局 擔 心 成 功 尋 回 嬰 屍 的 機 會 越 來 越 微 。
警 方 東 區 重 案 組 探 員 昨 日 繼 續 追 查 嬰 屍 失 蹤 案 。 消 息 指 , 重 案 組 探 員 今 日 及 未 來 數 天 將 連 同 大 批 機 動 部 隊 警 員 , 到 將 軍 澳 堆 填 區 尋 找 嬰 屍 , 但 相 信 尋 回 的 機 會 微 乎 其 微 。

周 一 嶽 : 難 以 置 信
重 案 組 探 員 昨 晨 8 時 許 到 達 將 軍 澳 堆 填 區 調 查 。 消 息 稱 , 多 名 身 穿 保 護 白 袍 的 探 員 沒 正 式 翻 土 尋 屍 , 只 視 察 傾 卸 一 般 垃 圾 的 位 置 , 並 向 在 場 環 境 保 護 署 人 員 了 解 上 月 19 日 起 東 區 醫 院 可 能 傾 倒 垃 圾 的 地 方 。 四 名 重 案 組 探 員 昨 下 午 3 時 許 到 東 區 醫 院 殮 房 辦 事 處 進 一 步 調 查 , 逗 留 約 五 分 鐘 後 離 去 。

周 一 嶽 昨 向 男 嬰 家 屬 道 歉 。 他 指 當 務 之 急 是 尋 回 屍 體 , 希 望 涉 事 員 工 盡 快 給 予 資 料 , 讓 警 方 從 速 調 查 , 否 則 「 越 遲 越 難 搵 」 。 他 又 形 容 現 時 殮 房 系 統 相 當 簡 單 , 「 好 難 會 出 錯 」 , 要 求 醫 管 局 交 代 事 件 , 「 我 收 到 呢 個 消 息 , 感 覺 極 度 遺 憾 , 同 時 覺 得 事 件 發 生 得 好 突 然 同 難 以 置 信 , 亦 好 失 望 。 我 要 求 醫 管 局 對 不 負 責 任 或 表 現 不 佳 員 工 , 要 嚴 肅 處 理 。 」

他 又 指 有 關 殮 房 職 員 遭 暫 時 停 職 的 做 法 正 確 , 但 醫 院 必 須 確 定 職 員 的 工 作 態 度 及 表 現 等 細 節 , 才 可 動 人 事 紀 律 行 動 。
立 法 會 保 安 事 務 委 員 會 副 主 席 涂 謹 申 指 出 , 機 動 部 隊 有 搜 尋 屍 體 及 殘 肢 的 豐 富 經 驗 , 並 有 專 門 設 備 輔 助 搜 索 , 效 率 及 成 效 均 比 一 般 警 務 人 員 高 。

男爵府

屍體去冇終~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

揾到機會真係好低!!!

男爵府

好媽媽勳章

希望可以搵到啦

伯爵府

真係慘
希望佢o地搵得番啦

男爵府

, 我都是媽媽, 心情我非常明白

子爵府

希望個天保佑佢地搵得返條屍啦...

珍珠宮

媽咪好心疼.

伯爵府

大海撈針,希望找到。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

個心好酸﹐睇睇下想
希望早日搵得返BB條屍啦﹗願天保守這家庭﹗

琥珀宮

原帖由 starwish229 於 09-1-8 14:10 發表
個心好酸﹐睇睇下想
希望早日搵得返BB條屍啦﹗願天保守這家庭﹗

聽新聞講, police最快會係下星期一先去揾, 唉, 仲要等咁耐, 等咩呢!!! 我今日買舊豬肉番來, 擺到星期一, 舊肉都變晒la, 有心揾唔可以早d咩, 想下人地父母個感受呀!!!

侯爵府

me too
原帖由 a@o@a 於 09-1-8 09:44 發表
, 我都是媽媽, 心情我非常明白

子爵府

點解咁既事都會發生嫁..
會唔會個大人身c體取走時一齊拎走左,..而d工作人員唔知呢... 真係一個迷...

男爵府

希望可以搵到!!!
PLANNING~~~~~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

水晶宮

其實我唔明.....點解等咁耐父母都不取回屍體...12月15日出生...一日命...

因為醫院1月2日,殮房員工進行每月例行點算斷肢時始發現嬰屍不翼而飛....才發現 !!

點降父母唔早點領走屍體 ??mouth:

大宅

真係諗唔明點解會發生o甘o既事.真係會搵得返o既機會其實好微,希望PTU盡力而為,為喪子父母尋回點安慰.亦都希望BB遺體可得到安葬.

禁止訪問

大宅

咁樣算唔算'不合法地處理屍體'呢.... 醫院應該要俾人入罪啦! o個班整唔見bb o既員工我諗佢地都好心寒, 晚晚都形住會俾bb搞...

希望bb乖乖, 快d出現俾番dddy mummy啦

不過我都覺得奇怪點解唔一早領屍, 放住殯儀館先呢...

首頁

尾頁

跳至