自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

上環mtr > 馬鞍山 最快點去?

你會點去?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

去信德坐88R入沙田好快, 由沙田去馬鞍山就好多方法.

原帖由 titankaine 於 09-1-8 18:42 發表

你會點去?

侯爵府

2024年龍年勳章

原帖由 titankaine 於 09-1-8 18:42 發表

你會點去?

我會搭地鉄去尖咀轉港鉄,大圍轉馬鉄,唔知係咪最快,因為我未試過

子爵府

681p 快綫黎ga, 但只得4班車, for 放工時間, 最早班5:30p.m.至 尾班車6:30p.m.
http://www.kmb.hk/chinese.php?page=search&prog=route_stops.php&route_no=681P&bound=2&select_from=&select_to=

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 starry^.^ 於 09-1-8 19:18 發表
去信德坐88R入沙田好快, 由沙田去馬鞍山就好多方法.

我下次try 你呢個方法~

大宅

俾我會搭MTR, 因為容易預時間, 不過TST O個度行去搭東鐵都要個幾字, TOTAL約9-10個字到
我唔知搭88R要幾耐, 但沙田火車站搭86K都要4-5個字, 搭火車去大學再轉87K/小巴807K去MOS都要夾埋最少4個字, 未計等開車時間
如O係偉華搭810, 約3個字, 未計等車時間

翡翠宮

畀面勳章

搭681啦,如無意外,一個鐘之內一定到,起碼唔駛行黎行去轉車。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 mother904 於 09-1-8 21:18 發表
搭681啦,如無意外,一個鐘之內一定到,起碼唔駛行黎行去轉車。

佢响上環都要行去中環先有681架!

我以前放工.. 681p都唔就腳, 攰就680x, 唔攰就MTR, 一個鐘去到MOS, 巴士有時好難預時間架!

水晶宮

原帖由 kerkermui 於 09-1-8 21:42 發表

佢响上環都要行去中環先有681架!

我以前放工.. 681p都唔就腳, 攰就680x, 唔攰就MTR, 一個鐘去到MOS, 巴士有時好難預時間架!

不過我7:00pm先有上環mtr附近放工.............

子爵府

你會點去?

如果只係要快, 可以搭的士(講笑咋)......搭的士都難免塞車, 你可以試下在上環求其搭一架過九龍ge巴士, 然後在紅磡隧道橋底落車轉港鐵去到大學, 再轉巴士或小巴去馬鞍山, 都快ge, 不過681如果唔塞車, 大約45分鐘就到, 都算快啦, 但放工時段一定塞車, 所以想快都只有係搭港鐵穩陣.

王國長老

王國長老

如果唔係繁忙時間, 681一定最快, 話唔定8個字都到啦. 由上環過中環好快o者, 搭叮叮轉681都仲得. 680要經第一城會慢d.

大宅

原帖由 ka媽 於 09-1-8 22:22 發表

如果只係要快, 可以搭的士(講笑咋)......搭的士都難免塞車, 你可以試下在上環求其搭一架過九龍ge巴士, 然後在紅磡隧道橋底落車轉港鐵去到大學, 再轉巴士或小巴去馬鞍山, 都快ge, 不過681如果唔塞車, 大約45分鐘就到 ...

如果去紅隧轉車,諗吓行過去火車站有架81c
可以到耀安的,但是車程好似要75分鐘.

你身處的位置有冇113巴士(彩虹),過咗九龍在窩打老道落車,再轉81C(兩個站距離應是在附近),唔駛行咁遠轉車.

如果要搭MTR轉車,在九龍塘站轉東鐵行的路是否會比在尖東行少D呢? (我自己未試過)

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 可樂魚 於 09-1-8 23:12 發表
如果唔係繁忙時間, 681一定最快, 話唔定8個字都到啦. 由上環過中環好快o者, 搭叮叮轉681都仲得. 680要經第一城會慢d.

681真係好快,由灣仔上車去馬鞍山市中心30分鐘。但你係上環,由上環去銅鑼灣多數塞車或慢車,不如坐地鐵到天后站,行去對面維園再乘681,尾站直去馬鞍山,不過可能無位坐。繁忙時間我試過七點係灣仔上車,到馬鞍山也是七點三十五分(晚上)。

水晶宮

原帖由 ixzp 於 09-1-9 07:27 發表

681真係好快,由灣仔上車去馬鞍山市中心30分鐘。但你係上環,由上環去銅鑼灣多數塞車或慢車,不如坐地鐵到天后站,行去對面維園再乘681,尾站直去馬鞍山,不過可能無位坐。繁忙時間我試過七點係灣仔上車,到馬鞍山也是七點三十五 ...

最衰由沙田醫院至海典灣明明係馬安山範圍,
佢680又出唔到上環&中環.....
681 又唔經WOR

複式洋房

如果係我會搭MTR去鑽石山搭286M返OV

公爵府

要看是馬鞍山邊度,如果681範圍內,當然是681最快,但如果是聽濤/海典/翠擁這些地方,我會揀地鐵--尖東--馬鐵.我試過由烏溪沙站去IFC,一小時OK.放工時間,就算681都可能會塞車,如果想快,就鐵路,舒服不用轉車坐足全程就巴士.不過巴士貴過鐵路:)

81c好"兜"的,如果去到紅"勘"火車站,一定坐火車,唔好坐巴士,一條彌敦道足夠訓兩轉.

大宅

原帖由 titankaine 於 09-1-9 11:14 發表

最衰由沙田醫院至海典灣明明係馬安山範圍,
佢680又出唔到上環&中環.....
681 又唔經WOR

我頭先上過中原地圖搵咗海典灣,BY 81C很近,
如果你有113號巴士搭,係窩打老道落車再轉搭81C(這段路程大約30分鐘左右,我呀仔很多時會去馬鞍山踢波,都是BY 81C

其實你係上環大約邊個位置,睇吓有冇人再幫到你多D.
如果只有地鐵搭的話,你可以到咗馬鞍山站落車後應該有綠VAN可到的.

你試下打電話去你所想到的目地問下應該可轉搭甚麼車.

好多時我都是這樣打電話問,如:呀女參加朗誦節比賽地點
康體處的體育館,或圖書館,打電話問職員,他們會比較清楚.

因為無咁多錢搭TAXI,唯係咁問,亦試過打比巴士公司,話比佢知我身處何地,想去何地 ? 請他幫我找找應該搭幾多號巴士.

首頁

尾頁

跳至