跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好, Dr Poon 11至12月份PlayGroup終於完左啦
難得八個0801家庭有機會一齊上堂
希望可以同大家保持聯絡, 交流一下湊bb的喜與樂
我係溢溢媽咪, 我是半職工作, 所以有多一點時間同bb一齊.
bb這兩晚終於訓得好少少(只係醒一次)
唔知各位bb的情況又如何呢?

禁止發言

大宅

有兩家人到啦, 唔知係唔係大家比較少上網呢?
我都要返學啊, 不過一星期一晚, 雖然係半職, 但係好似都好少時間照顧bb咁

別墅

我也來報道.我是Eric媽.

仔仔開始食最後一罐BeanStalk細仔奶粉, 開始要給他轉大仔了.原本想轉森永的大仔,但醫生話不需要哦.

大宅

又多一個啦~~
我都有諗住1yr後幫bb轉3號, 但係普遍朋友都話唔需要, 不過其實A+2比3貴, 所以都可能會幫佢轉, HAHA

原文章由 hakulamatata 於 08-12-29 22:40 發表
我也來報道.我是Eric媽.

仔仔開始食最後一罐BeanStalk細仔奶粉, 開始要給他轉大仔了.原本想轉森永的大仔,但醫生話不需要哦.

別墅

原帖由 佩兒 於 08-12-30 14:32 發表
又多一個啦~~
我都有諗住1yr後幫bb轉3號, 但係普遍朋友都話唔需要, 不過其實A+2比3貴, 所以都可能會幫佢轉, HAHA

今天終於把細仔奶粉吃完啦,晚上開始喝新奶粉了.仔仔瞓左覺,可能不知轉奶粉了, 不過都食曬哦.

晚安哦.

複式洋房

Hello, 我係男男媽咪.

唔知大家 4/1 有無去 1 歲 birthday party 呢? 男男玩得好開心呀! 不過之前個日傳染左病俾佢, 搞到佢傷風, 去完 party 即刻帶佢睇醫生, 食左藥無事囉 (仲諗住佢 1 歲前唔需要睇醫生 for 傷風感冒, 最衰都係我 ).

我要全職返工, 夜晚返學 (一星期兩晚), 好少湊男男, 一直都係公公婆婆湊佢. 平日會有一至兩晚返去睇佢, 星期六, 日就帶佢去 playgroup 識多 d 朋友仔. 雖然我唔係成日見到佢, 但佢就最跟我, 所以好開心呀.

大宅

我本來都想去架, 不過miss左個報名, 我知道的時候已經full左
bb越大個就越可愛, 有時真係唔捨得出門口返工, 我想全職媽媽會更加掛念bb~~

大宅

hihi! 我係悅悅媽咪呀!
一路都冇留意有呢個post添

男男媽咪你咁勤力既? 放工仲要返學好辛苦呀!
我讀左一半個course都唔讀lu
而家專心全職湊隻臭豬

大宅

悅悅仲食緊1號呀! 因佢好易屙硬poo,一硬少少就 .. 醫生就叫遲D先轉2號,唔轉都仲得~ 所以一路都冇轉..

原帖由 佩兒 於 08-12-30 14:32 發表
又多一個啦~~

大宅

真係好啦, 越黎越多媽媽報到啦
有男男, 悅悅, 心盈, Eric同埋溢溢, haha
溢溢這幾天可以自己行七至八步, 我好期待佢自己行的一天, 希望唔會miss左啦

就黎一歲啦, 大家有無咩搞作呢?

複式洋房

無辦法啦, 讀左一半就有左 bb, 又唔想放棄個 course, 咪唯有辛苦 d 讀埋佢, 仲有幾科就讀完, 一定要堅持到完成為止, 讀完就可以專心湊男男. 當初都係諗讀書好定生 bb 好, 結果兩樣一齊黎.

原帖由 Valday 於 09-1-7 16:26 發表
hihi! 我係悅悅媽咪呀!
一路都冇留意有呢個post添

男男媽咪你咁勤力既? 放工仲要返學好辛苦呀!
我讀左一半個course都唔讀lu
而家專心全職湊隻臭豬 ...

複式洋房

男男當初都係飲 A+1, 因為驚無貨, 所以係 8 個月大轉左明治大仔, 佢 D 便便都好硬, 間唔中要飲西梅汁.

原帖由 Valday 於 09-1-7 16:40 發表
悅悅仲食緊1號呀! 因佢好易屙硬poo,一硬少少就 .. 醫生就叫遲D先轉2號,唔轉都仲得~ 所以一路都冇轉..

大宅

同一個牌子轉可能容易一點, 自從戒左人奶之後, bb食奶粉真係食得好快, 其實過左一歲之後係唔係只需食兩餐奶三餐粥呢, 我都諗唔到究竟點樣比多一餐粥, 而家已經食得好密, 基本上三至四個鐘都有一餐~~
原帖由 hakulamatata 於 09-1-7 00:02 發表

今天終於把細仔奶粉吃完啦,晚上開始喝新奶粉了.仔仔瞓左覺,可能不知轉奶粉了, 不過都食曬哦.

晚安哦.

大宅

溢溢都係食a+, 可能我成日比開奶茶佢飲, 佢的便便都ok

原帖由 MelodyFPY 於 09-1-7 23:44 發表
男男當初都係飲 A+1, 因為驚無貨, 所以係 8 個月大轉左明治大仔, 佢 D 便便都好硬, 間唔中要飲西梅汁.

大宅

係囉.. 而家悅悅:

晨早醒與未醒之間食支奶
11am食粥
3pm 食奶
7pm食粥
10pm食奶跟住瞓
咁轉邊餐?
醒與未醒之間好難食solid food 喎
食多餐下午茶? 又好似好密咁.. 唔煮到傻都餵到傻~

原帖由 佩兒 於 09-1-8 14:57 發表
同一個牌子轉可能容易一點, 自從戒左人奶之後, bb食奶粉真係食得好快, 其實過左一歲之後係唔係只需食兩餐奶三餐粥呢, 我都諗唔到究竟點樣比多一餐粥, 而家已經食得好密, 基本上三至四個鐘都有一餐~~
...

大宅

我都一個星期一次架.. 你呢?

原帖由 佩兒 於 09-1-8 14:58 發表
溢溢都係食a+, 可能我成日比開奶茶佢飲, 佢的便便都ok

大宅

溢溢同悅悅的時間表好相近喎
不過溢溢早餐除左餵奶都會比d面包佢食, 8:30pm就食埋最後一餐奶然後睡覺豬, 因為媽媽要睇電視

溢溢一星期都餵兩次, 因為婆婆話男仔要飲多d~~

原帖由 Valday 於 09-1-8 23:02 發表
我都一個星期一次架.. 你呢?

複式洋房

開奶茶可以一星期飲一次嗎? 婆婆間唔中才俾男男飲.

大宅

基本上我一星期都比溢溢飲一至兩次, 一黎可以比多d水佢飲, 我次都用六安水開架, 又黎又可以清下熱, 溢溢佢有濕疹, 所以我比得多d佢飲, 基本上都無咩問題

首頁

尾頁

跳至