婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本來諗住0係香港做百日宴就ok.....點知佢果邊好多都係大陸人.....唔方便0黎香港....又驚食完好夜唔方便番上去....6299就要我帶亞b番去攪一次....
我係極度極度唔想........但係我又冇辦法.....

大宅

原帖由 minnanotaboyee 於 09-1-8 16:28 發表
本來諗住0係香港做百日宴就ok.....點知佢果邊好多都係大陸人.....唔方便0黎香港....又驚食完好夜唔方便番上去....6299就要我帶亞b番去攪一次....
我係極度極度唔想........但係我又冇辦法..... ...

最好同老公講出你的擔憂,睇下你老公會唔會幫到你.

男爵府

所以我個仔冇回鄉卡

複式洋房

佢話佢都冇辦法......話番一番去.......應該冇問題....
咁我可以點!?

原帖由 Cat1218 於 09-1-8 16:34 發表

最好同老公講出你的擔憂,睇下你老公會唔會幫到你.

複式洋房

係我6299叫我地一定要做回鄉卡囉.....一話要番就叫我地即刻同佢去做.....我老公仲專登請假去整....我就講左我唔會同佢去整....

原帖由 orange_connie 於 09-1-8 16:40 發表
所以我個仔冇回鄉卡

大宅

差唔多到哥日整到張證唔見左
跟著記得即刻去報左失左報案址XDD

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

低能!梗係大人就個bb架啦,唔想落黎咪唔好食囉!
你收鬼埋張出世紙,冇出世紙咪整唔到!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 晞玥 於 09-1-8 18:07 發表

係呀,要個bb去,佢無野呀
第一次就話咁,遲d大d可能唔聲唔聲帶左呀b番大陸tim呀.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實全部都係藉口0者....你6299無非都係想帶個孫返去show off....諗住返家鄉光宗耀祖嘛....而且如果0係香港擺酒....d大陸親戚未必個個會黎飲(尤其老一輩行動不便)....點及得你地親自返上去咁威呢
連你老公都唔反抗都好難攪....用樓上幾位講既方法無話唔得....不過你6299肯定會怪你攪埋d小動作....如果你唔係抱住反面既決心....你咁樣做完以後d日子仲難過囉
我相信我將來生完bb可能一滿月已經要返大陸擺酒添喇....我深信我男家d人絕對會咁做....如果可以等到好似你咁百日宴先返去我直情還得神落

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

恕我多口問句....樓主既bb係仔定女?
如果係仔既話會唔會係6299想乘機帶佢返去拜祠堂

別墅

堅決唔返, 我會返外家, 個bb係你既. 反面都要, 就算同c6反面, 都要保護bb.

珍珠宮

原帖由 晞玥 於 09-1-8 18:07 發表

0係我地正常人角度緊係覺得大人應該就個bb啦
但0係一d長輩地位大過天既家族黎講就無得傾啦

複式洋房

so我個女都冇回鄉咭。

到返之前嗰日,整唔見張咭都係好方法。不過我就會返外家囉,又禽流感又盛,死咗個細路啦,仲攞個孫嚟交飛,係人唔係呀?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 瑤瑤~ 於 09-1-8 10:30 PM 發表

0係我地正常人角度緊係覺得大人應該就個bb啦
但0係一d長輩地位大過天既家族黎講就無得傾啦

話之佢大乜大7啦,總之死人冧樓都唔可以帶bb去大陸!
個bb係自己既,邊個都冇權話事!

珍珠宮

原帖由 milliechow 於 09-1-8 10:47 PM 發表
so我個女都冇回鄉咭。

到返之前嗰日,整唔見張咭都係好方法。不過我就會返外家囉,又禽流感又盛,死咗個細路啦,仲攞個孫嚟交飛,係人唔係呀? ...

整唔見張卡?
俾著我,我真係當面剪爛張卡我都做得出呀!
帶佢條命呀帶!

大宅

你應該解釋比佢地知BB咁細唔好返大陸. 你堅決唔比BB返, 如果佢地一定要去, 你會當住佢地剪爛張卡
大家應該從安全, 衛生等去諗去分析!!
同你C6講 冇辦法 ??? 個仔係佢GA, 好似係人地嘅咁, 唔想個仔去咪自己話比阿媽知. 唔通發生事先至嚟怨.

大宅

早排番禺有人食細路呀......

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

想問要幾時搞百日宴呢? 據我所知, 要拎回鄉卡好似要先拎身分証, (你check真d係咪咁), 攪得黎可能大日子已過, 到時若果佢地仲話要返既你咪話唔爭在遲d暖d先loh!

大宅

話你鄉下傳統唔可以擺2次lo,擺2次唔吉利ga.
ありがとう!!!

男爵府

(1) 唔見左回鄉卡
(2)要睇通勝
(3)話外家唔俾
(4)自己病左. 唔多C 服. 不易北上
(5)BB病左.
(6)BB 要打針, 有機發燒.
(7)申請回鄉卡,(如果要出世紙), 連出世紙都唔見左. 仲要好委屈話自己唔好開心.
(8).... 請其他站友幫手填.

首頁

尾頁

跳至