跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你們的小朋友可以講完整句子未?
我有一個朋友的女兒(07年2月出世,即是22個月),她已經可以講簡單的句子同好多形容詞表達自己的意思了,但是我的女兒只可以講出屋企人的稱呼(e.g.爸爸,媽媽,姐姐(工人)爺爺,麻麻) Um(食野). 其他比較簡單的疊字(e.g.車車),好擔心!她是否語言發展遲緩?

你們(07年1月出世),進度如何呢? 請問有什麼方法可以改善呢?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 golfer504 於 08-12-27 00:06 發表
我有一個朋友的女兒(07年2月出世,即是22個月),她已經可以講簡單的句子同好多形容詞表達自己的意思了,但是我的女兒只可以講出屋企人的稱呼(e.g.爸爸,媽媽,姐姐(工人)爺爺,麻麻) Um ...

golfer504,
以我所知2歲應該可以說簡單句子, 最起碼都應該1個動詞+1個名詞(eg.食餅餅, 坐車車).
不過每個小朋友的發展都唔同, 其實我個囡比你個囡更差. 已到政府評估中心做評估, 佢語言表達得1歲, 語言理解得歲半, 不過佢其他能力都過兩歲. 姑娘話佢應該唔係自閉or過度活躍, 只係語言發展比較慢.
我在佢20個月大時已經同佢番言語治療, 番左3個月由佢完全唔講到依家肯講單字. 雖然都係慢左, 但見佢進步得幾快. 同埋治療師話佢學野好快, 應該可以追得到.
其實如果你囡囡其他發展都OK, 你可以唔洗太擔心. 依家好多講野慢的小朋友都係學左其他野先, 可能因為佢地唔學講野, 所以佢地的學習能力會比其他人快, 只要到佢地覺得有需要就自然會講, 而且仲係一講就係完整句子. 我成日都話阿囡個腦用左嚟學其他野, 唔用嚟學講野. :;pppp:
不過如果個小朋友唔肯講野, 做阿媽的就會辛苦D. 好似我咁, 成日要估阿囡想點.
我識好多人都話早D俾佢番學會識講多D, 你可以考慮下早D俾佢番N1.

[ 本文章最後由 Qbear 於 08-12-27 22:06 編輯 ]

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 golfer504 於 08-12-27 00:06 發表
我有一個朋友的女兒(07年2月出世,即是22個月),她已經可以講簡單的句子同好多形容詞表達自己的意思了,但是我的女兒只可以講出屋企人的稱呼(e.g.爸爸,媽媽,姐姐(工人)爺爺,麻麻) Um ...

我大隻妙同你個女一樣...係早2日佢掉左D衫入垃圾桶..我問佢"BB..D衫呢? 佢話" 無呀...(仲做埋手勢=.="")..之後我發現晌垃圾桶...我又問佢"做咩掉左佢呀?? 佢竟然會話" 唔係呀" =.="""
最叻係咁....佢仲未識用說話表達自己意思...只會"唔唔"聲..同手指指..我諗2歲返健康院都唔PASS架啦:;pppp:
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

牛年勳章

原文章由 Qbear 於 08-12-27 11:54 發表

golfer504,
以我所知2歲應該可以說簡單句子, 最起碼都應該1個動詞+1個名詞(eg.食餅餅, 坐車車).
不過每個小朋友的發展都唔同, 其實我個囡比你個囡更差. 已到政府評估中心做評估, 佢語言表達得1歲, 語言理解得歲半 ...

我果個都唔係好掂, 只係提佢,佢先講1個動詞+1個名詞, 例如食餅餅, 更多時候佢只係講名詞(餅餅);
但佢極怕同其他同齡小朋友接觸, 極度慢熱, 要去旅行同表哥仔一齊差唔多成個禮拜先肯同佢一齊玩...;
我都幾擔心佢有自閉傾向, 亦曾有個醫生提醒過我, 叫我留意; 不過, 打歲半針果時又pass冇叫我返去健康院呀, 都唔知可唔可以帶佢返去check下...

別墅

自閉我就唔擔心, 佢都好肯同其他小朋友玩.不過我個女真係可能過度活躍/專注力缺乏,佢真係冇時停架...哎呀...又要擔心多一樣添
Qbear
你係邊度返言語治療? 收費多少? 上堂時間和模式是怎樣?,可否PM給我. Many Thanks

子爵府

原文章由 Carol999 於 08-12-27 23:29 發表

我果個都唔係好掂, 只係提佢,佢先講1個動詞+1個名詞, 例如食餅餅, 更多時候佢只係講名詞(餅餅);
但佢極怕同其他同齡小朋友接觸, 極度慢熱, 要去旅行同表哥仔一齊差唔多成個禮拜先肯同佢一齊玩...;
我都幾擔心佢 ...

Carol999,
每間健康院的做法都唔同, 你可以打電話去問下.
我阿囡原本安排左2歲先番去, 但我發覺佢到左20個月時都冇乜進展, 所以打電話去問, 佢地就俾我提早見醫生, 跟住就安排去政府評估中心做評估. 政府嗰邊要排4-6個月, 所以如果發覺自己小朋友係慢左, 就最好早D排.

子爵府

原文章由 golfer504 於 08-12-28 01:01 發表
自閉我就唔擔心, 佢都好肯同其他小朋友玩.不過我個女真係可能過度活躍/專注力缺乏,佢真係冇時停架...哎呀...又要擔心多一樣添
Qbear
你係邊度返言語治療? 收費多少? 上堂時間和模式是怎樣?,可否PM給我. Many Thanks ...

golfer504,
Pls check PM.
其實自閉同過度活躍都要心理醫生評估過先知. 不過政府評估中心的姑娘因為見得多case, 佢地會話到俾你知佢地覺得係唔係. 我阿囡都冇時停, 不過都仲可以stop到佢, 所以姑娘同我講佢應該唔係過度活躍, 而佢又鍾意同人social, 所以都唔似係自閉.
我阿囡專注力係差D, 不過我依家都train緊佢, 佢已經由之前只可坐一陣, 到依家坐到20分鐘. 希望兩歲半前train到佢坐到30-45分鐘就合格喇.

大宅

我個仔既情況同你個女一樣呀,已經安排左兩歲返去健康院覆診。
仲會安排佢二月入學,等佢多d同人溝通。

大宅

我個囡都系要2歲返健康院,因為當時講野又系好慢,但系自從返左PG之後就好好多啦,衣家可以講到成句話啦,譬如"我要食餅餅""我好熱,要除衫"之類果D,所以早返學真系有幫助.

禁止訪問

子爵府

原文章由 hiunam116 於 08-12-30 16:48 發表
可以比些資料我嘛,關於語言評估的...我個仔都係咁

hiunam116,
你番去健康院時如果醫生覺得你有需要, 就會轉介去政府評估中心做評估, 不過要排4-6個月. 如果想快, 可以自己去私家做.

大宅

我係0703媽媽,我個囝細過你個女一個月咋,但到依家連爸爸媽媽都未識講,言語治療師話我個囝係正常,仲話依家的小朋友,尤其是男仔,大多數兩歲後先識講野.所以你個女算好叻架la.

別墅

Qbear

我囡囡都去左測驗中心, 但要等見醫生做評估真係好耐..我都想自己出去做, 你可介紹你的私人評估治療醫生給我嗎?

[/url]

子爵府

原帖由 wwcat 於 08-12-31 12:39 發表
Qbear

我囡囡都去左測驗中心, 但要等見醫生做評估真係好耐..我都想自己出去做, 你可介紹你的私人評估治療醫生給我嗎?

wwcat,

子爵府

原帖由 as_sheep 於 08-12-31 00:49 發表
我係0703媽媽,我個囝細過你個女一個月咋,但到依家連爸爸媽媽都未識講,言語治療師話我個囝係正常,仲話依家的小朋友,尤其是男仔,大多數兩歲後先識講野.所以你個女算好叻架la.

...

我都聽人講過依家好多小朋友都係遲講野, 3-4歲先開始講大有人在, 真係唔知點解?
雖然D人話男仔遲講野, 但係我都見過一個18個月大的男仔已經講到完整句子, 仲係有自己意思的. 當時真係好羨慕, 我唔係羨慕佢講野叻, 而係羨慕佢媽媽可以同佢溝通. 我都未知幾時先可以同阿囡傾計.

別墅

my girl the same only baba mama dada nainai, but after she went to the zoo, she started to say bababababa, mamamamma...and something i dont know sentences..and i asked her to say 多谢, and she tried to speak it out....before she will not to do so...(she will not try, she will not speak)...it seems they need something to 刺激 them..

大宅

我個仔成日都好多野講, 但都係火星文同埋唱歌. 真係有意思又聽得明既就係爸爸,媽媽,麻麻,爺爺,auntie, 鼻鼻,切切,波波, 貓貓, 狗狗果d單疊字. 唔講都唔緊要, 佢唔聽人指令去俾反應, 搞到我地都唔知佢係唔明, 定係明左但唔鐘意跟.

早2個月帶左個仔去見speech therapist. 一星期一次, 而家去左6次, 都ok 有進步. 而家佢會講 愛, 擺, 俾 果d. 但對住個therapist 姐姐就合作d, 返到屋企都仲係講火星文多. 但起碼證明左一樣野, 就係其實好多時佢係明的, 只係唔鍾意跟我地指令, 又唔鍾意講.

男爵府

你個speech therapist貴嗎?可否比info我?

thanks

原帖由 cathymom 於 09-1-12 16:19 發表
我個仔成日都好多野講, 但都係火星文同埋唱歌. 真係有意思又聽得明既就係爸爸,媽媽,麻麻,爺爺,auntie, 鼻鼻,切切,波波, 貓貓, 狗狗果d單疊字. 唔講都唔緊要, 佢唔聽人指令去俾反應, 搞到我地都唔知佢係唔明, 定係明 ...

大宅

我個仔是0701bb,都不可以再叫佢bb,巳經是小朋友,我個仔只懂duck, car, ship, dog, 等等,但他明白, clap your hand, roll your hand, turn a round, 和外星人話。
星期一帶他返健康院,姑娘再問我一次,需要見醫生嗎?
我說因他返nursey 了,不如再給他一許時間,再評估。

但現在他返學常大叫和哭。都不知什麼好?
請問有沒有媽咪,有此經驗交流吓,比吓意見。

複式洋房

Please send me by email.

[email protected]

Thanks.

原帖由 Qbear 於 08-12-30 19:23 發表

hiunam116,
你番去健康院時如果醫生覺得你有需要, 就會轉介去政府評估中心做評估, 不過要排4-6個月. 如果想快, 可以自己去私家做.

首頁

尾頁

跳至