興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

比D意見, CANON 450D定係IXUS 870?

我對相機無研究, 完全唔識, 但又想買部單鏡黎學下, 但又怕帶著兩個小朋友 帶出街較麻煩, 心大心細....

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

一部係DC, 一部係 DSLR, 完全唔同野
要輕巧, DC
對相片有要求, 想捕捉到多D 動態時刻, DSLR

(好多人都有一部DC, 一部 DSLR, 唔同場合唔同用法)

其實 450D 都唔係好大同重, 去D 相機SHOP 拎上手玩一陣試下先

大宅

我都知係唔同野, 唔該晒你既意見, 我昨天都拎過上手, 真係比我想像中細,一次過買晒兩部唔知會唔會好過份呢!!! 我自己都有dc, 係casio, 越黎越唔掂, 用手機影仲靚過佢, 所以都想兩部, 唔知我老公比唔比我買呢hhehe....

原帖由 chloepapa 於 09-1-13 09:13 發表
一部係DC, 一部係 DSLR, 完全唔同野
要輕巧, DC
對相片有要求, 想捕捉到多D 動態時刻, DSLR

(好多人都有一部DC, 一部 DSLR, 唔同場合唔同用法)

其實 450D 都唔係好大同重, 去D 相機SHOP 拎上手玩一陣試下先 ...

大宅

或者分享一下我個人的經驗~

如果出街用DSLR影相,最基本一機一鏡,但又要用背包帶埋小朋友的東西(衣服、餐具、小食、水等等),而事實係通常我會係一機兩鏡+DV Camera,兩鏡係指一支wide再加支Tele,如果係重要的event會帶埋部DC仔作後備,所以通常我都會成身都係野,你亦可以想像到情況會係點,一方面又要影相又要拍video,仲要追住/睇住d小朋友……

如果有人幫你分擔下,咁你可以舒服d

結論係︰DC同DSLR係可以共存,要視乎當時的情況

子爵府

好媽媽勳章

好多時我1個帶2個細路去街, didiney, op 咁, 通常1機2鏡+閃, 再帶dv. 睇下你kids 有幾大, 我1個6歲1個3歲, 辛苦小小但handle 到(咩住10磅野), 去得多就慣. 同埋大果個幫到手, 渣dslr, dv 影下野佢都okay, 放膽比佢試就得. 唔好睇少d kids..
同埋影到相, 又真係好開心既, 果刻辛苦d 都抵.

(我係媽媽)

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

KnN,
上次去 Disneyland, 我真係帶多一支鏡 (機本身有 Kit Lens) 及一支外閃. 係重了一點. 但影到靚相. 我係好滿足同開心囉. 多謝你上次提點. 唔係影唔到好相 (因室內真的很暗)

原帖由 KnN 於 09-1-14 11:12 發表
好多時我1個帶2個細路去街, didiney, op 咁, 通常1機2鏡+閃, 再帶dv. 睇下你kids 有幾大, 我1個6歲1個3歲, 辛苦小小但handle 到(咩住10磅野), 去得多就慣. 同埋大果個幫到手, 渣dslr, dv 影下野佢都okay, 放膽比佢試 ...
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

大宅

我真係要多d黎呢版跟你地學下野, 我一個八歲, 一個三歲, 甘我自己本身成日都帶大袋出街, 好似搬屋甘, 應該都無問題, 甘我想問下, 買機時有咩要注意, 我都想在新年前買呀, 就係之前買左casio, 甘自己有時又用下手機影, 發覺手機仲靚過相機, 甘都無帶部相機出街好耐lu!!!行行下街佢地會突然要求影相, 想影得佢地靚d做紀念, 時間過左就無架喇!!!

原帖由 KnN 於 09-1-14 11:12 發表
好多時我1個帶2個細路去街, didiney, op 咁, 通常1機2鏡+閃, 再帶dv. 睇下你kids 有幾大, 我1個6歲1個3歲, 辛苦小小但handle 到(咩住10磅野), 去得多就慣. 同埋大果個幫到手, 渣dslr, dv 影下野佢都okay, 放膽比佢試 ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 pekkle_c123 於 09-1-14 05:29 PM 發表
行行下街佢地會突然要求影相, 想影得佢地靚d做紀念, 時間過左就無架喇!!!
我都係成日咁諗, 過左就無, 下次去都唔係咁既樣...
加油努力, 呵呵呵

子爵府

原帖由 pekkle_c123 於 09-1-13 09:02 發表
比D意見, CANON 450D定係IXUS 870?

我對相機無研究, 完全唔識, 但又想買部單鏡黎學下, 但又怕帶著兩個小朋友 帶出街較麻煩, 心大心細....

G10,450D^^

民房

你部casio幾耐前買? 有可能係你唔係太熟部機姐...應該冇理由dc會差過手機既...

至放dslr同dc既真係好唔同....dc勝在方便, dslr勝在畫質靚~~

室入既我覺得dslr彈性大d, 但如果大部份時間都係室外既dc都冇問題~~

同埋都未必要帶兩鏡既, 有d range大d(旅行鏡)可以1枝應付得哂~~

首頁

尾頁

跳至