烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章

每次煎鳼亦, 一係燶晒, 一係外面OK, 裏面唔熟.
尤其跟亞蘇整嗰個蜜汁鳼亦, 一煎好快已燶晒.
嗰餐要食罐頭. 点先可以煎到靚鳼亦?

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我會開少少皮同落啲水

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你可以試吓,先用中大火煎雞亦兩面至金黃色,再用細火煎至熟,煎好後加蓋熄火焗5-7分鐘,攪掂。

侯爵府

好媽媽勳章

可先出水, 鹽醃, 慢火煎, 要有耐性

等技巧好d先整蜜糖雞亦啦, 因為有糖=好易"火農"

原帖由 GG9190 於 09-1-12 08:49 發表

珍珠宮

醒目開學勳章

Thanks 各位. 昨晚又整鳼亦, 叫工人用細火煎,都係好燶,
最入面仲有D紅色肉. 問佢, 佢話己用細火. 但前一個工人煎又無問題. 我要再試吓叫佢在鳼亦中介幾刀.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有蜜糖係好易燶
試下"come"蓋
一落鑊之後就"come"蓋(唔好開咁大火,中至細)到咁上下反轉雞翼.
到差唔多熟就打開個蓋煎番2面金黃就得la.

大宅

我會用焗爐焗o下o的雞翼先,然後再半煎炸,因為我都好驚食食o下見到o的雞肉吾熟

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 btatb38 於 15/1/2009 10:23 發表
我會用焗爐焗o下o的雞翼先,然後再半煎炸,因為我都好驚食食o下見到o的雞肉吾熟

點解你唔直接焗熟晒既,咁咪唔洗攞黎攞去

大宅

我認為冚蓋好. 差唔多得既時候打開蓋煎兩, 三分鐘, 等干身啲, 就 ok.
原帖由 kellyly 於 09-1-15 09:42 發表
有蜜糖係好易燶
試下"come"蓋
一落鑊之後就"come"蓋(唔好開咁大火,中至細)到咁上下反轉雞翼.
到差唔多熟就打開個蓋煎番2面金黃就得la.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我用易潔pan,唔駛加油(因為會迫番d油出黎),細火加蓋煎,咁就會熟而唔燶。
盡我一己之力,發放正能量!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

用易潔pan,吾落油(D雞翼會出油,煎完成鑊油)。慢火煎。

大宅

原帖由 kellyly 於 09-1-15 10:57 發表

點解你唔直接焗熟晒既,咁咪唔洗攞黎攞去

kellyly,
因為我又中意食o的皮係煎炸o個o的,所以咪咁整o羅

大宅

好媽媽勳章

唔好買咁大隻雞奕
中間打直切開d皮
用慢火煎

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 btatb38 於 15/1/2009 13:43 發表

kellyly,
因為我又中意食o的皮係煎炸o個o的,所以咪咁整o羅

oic明白
我就懶掉晒入去焗唔洗理
而且家人鐘意食覺得似bbq咁

大宅

其實好易咋, 一開始熱鑊中火煎封雞翼,
將雞油逼出黎, 有微黃就加少許水,
大約浸到1/3雞翼就夠,
加蓋繼續煎, 直至快乾水,
再將雞翼煎至金黃,
想要蜜糖雞翼就係呢個時候加蜜糖,
其實加蜜芽糖更加好味.

珍珠宮

醒目開學勳章

唔該晒咁多位. 等我再跟你哋的意見試吓.
係呢, 如果煎緊鳼亦落水, D水/油會唔會彈得好緊要.
平時就咁醃咗煎,D油都彈出黎.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 GG9190 於 16/1/2009 09:19 發表
唔該晒咁多位. 等我再跟你哋的意見試吓.
係呢, 如果煎緊鳼亦落水, D水/油會唔會彈得好緊要.
平時就咁醃咗煎,D油都彈出黎.

嘩千其唔好tim呀,彈得好利害ka

大宅

如果新手想煎得靚
1.唔好落豉油醃
2.唔好落糖/蜜糖

淨係落鹽
溶雪得夠透
煎完先

之後落味道就後期製作
0甘就ok了

男爵府

我都好鍾意食雞亦 , 溶透雪 , 放wok落鹽慢慢煎 , 之後就咁食or點泰國雞漿 , 超好味

大宅

光波爐,真係好得.以前我用好多方法弄雞翼都不好一是燶.一係唔熟.......
但光波爐真係SO GOOD
原帖由 GG9190 於 09-1-12 08:49 發表

首頁

尾頁

跳至