跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽媽考慮將BB送去國際學校讀書架?

大宅

冇唸過, 因為我唔打算將來供佢去外國讀書(徐非佢自己考到獎學金)
否則, 真係供唔起兩件
不過, 如果我供得起, 可能我會比佢讀, 始終浸過"番書"係值錢d....
不過一定要搵一d紀律嚴同讀書氣氛好既學校, 否則好易學壞, 因為我都見過一d唔好既例子....

珍珠宮

有同冇有咩分別呢?

原文章由 newmama0724 於 08-12-4 18:02 發表
有無媽媽考慮將BB送去國際學校讀書架?

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

afford唔到

大宅

幾多歲去好呀?

原文章由 margelee 於 08-12-5 20:15 發表
Too expansive, cant afford. I want my bb go through HK system and learn more Chinese before going to Canada. Chinese will be very important.

珍珠宮

回覆 #1 monchhi-mama 的文章

通常初中去.

禁止訪問

複式洋房

有呀...想話一係讀頭兩三年...afford 到兩三年....等佢d 英文ok d...入番hk system school...
你地覺得ok 嗎

ayaya 你有無d 英文係easy d 吸收當你無再讀國際school

原文章由 ayaya86 於 08-12-11 15:28 發表
想既
不過太貴我afford唔到
同埋我細個都係讀國際學校
但出來覺得自己都無咩分別
因為我都無機會去外國讀書

大宅

如果讀完兩三年後入翻local school,咁佢你要找人同佢補中文喔,事關唔係間間國際學校日日有中文堂架!

珍珠宮

睇吓佢讀國際學校果陣係幾多歲, 因為始終課程唔同,日後未必追得上本地學校, 反而你讀緊本地學校,之後再轉國際學校就會比較容易適應.

如果係幼稚園時讀國際學校就冇心所謂. 但都係果句讀國際學校既英文一定會好D但中文就會差D.

原帖由 newmama0724 於 08-12-30 21:12 發表
如果讀完兩三年後入翻local school,咁佢你要找人同佢補中文喔,事關唔係間間國際學校日日有中文堂架!

別墅

我就已經打算比BB(由k1開始)入國際學校讀書喇. 有興趣的媽媽好快d入定form排隊先, 因為條隊都好長架.

珍珠宮

睇吓你報邊間啦, 我打算同佢地報ESF 既k1, 佢地回覆話叫我唔洗咁快去報喎!! 但如果你報耀中果d就要依家去入紙啦!

原帖由 Ann0805 於 09-1-15 09:37 發表
我就已經打算比BB(由k1開始)入國際學校讀書喇. 有興趣的媽媽好快d入定form排隊先, 因為條隊都好長架.

別墅

係呀, ESF唔駛噤早. 我就報0左GSIS. 另外我知有幾間如果有興趣都要宜家入紙. 其他有d就已經講明一年前報.

原帖由 bigbighei 於 09-1-15 11:52 發表
睇吓你報邊間啦, 我打算同佢地報ESF 既k1, 佢地回覆話叫我唔洗咁快去報喎!! 但如果你報耀中果d就要依家去入紙啦!

男爵府

我有諗過....係唔係有必要....
入國際學校係想做咩...
第時係唔係出國...
財政問題...

我個外甥仔,同埋我老公既外甥女....係咁既...
2家人都有能力送佢地出國...岩岩2個係差3個月大....

男: 國際幼稚園,1-2歲未有工人,英文唔識成句講.. 一讀幼稚園真係晌2年內,.英文識好多..好叻..老師都有讚...依家都係讀國小...晌馬安山..;

女:國際幼稚園,本身父母都識英文,所以從細市英文...依家讀官立,仲識話D老師唔識英文添.....

我就咁諗....個BB係好動定好靜...
好動既....(男),讀國際係好D,FREE D..
靜既...佢受壓能力係高D....可能晌傳統學校讀,都可以應付到...

如果係想佢學英文...唔一定要返國際...
講多D,聽多D...都會識好多英文...

我會再睇下BB係咩類型,先決定讀邊度...

大宅

你講得很對!

其實我地唔鐘意本地既教育政策,一路死讀書,直資都係咁!

打從一開始我地只同個女講英文,有時普通話,唔打算教佢廣東話,想等佢大個左自己學(好易學嘛)。但係都唔知佢既性格係點,未知適合邊類學校!

原帖由 CYT0408 於 09-1-15 17:46 發表
我有諗過....係唔係有必要....
入國際學校係想做咩...
第時係唔係出國...
財政問題...

我個外甥仔,同埋我老公既外甥女....係咁既...
2家人都有能力送佢地出國...岩岩2個係差3個月大....

男: 國際幼稚園,1-2歲未有 ...

珍珠宮

雖然我地覺得本地教育唔好,但不能否定會有一些人其實係可以讀得好好. 我會咁諗...! 係依家佢地咁細個既時間跟本唔知佢地啱唔啱會就決定佢一定會入國阫學校好似早咗d.

我自已大仔好細個果陣已經比佢番國際學校既n1, 佢好開心一心諗住直上k1, 但我姑9係教育都好出名既人, 佢提我如果一直比佢讀下去,佢一定唔可以讀番本地小學,但其實真係會有些小朋友係啱讀本地小學,佢咁細個你又點知佢唔得呢. 於是我決定比佢試吓讀本地幼稚園, 再決定小學, 意外地原來我大仔都好啱喎,佢學校係出咗名"深"既幼稚園,佢讀得好輕鬆,仲係頭果幾名添....! 依平時我就比佢番ESF 既英文班,同埋比佢番既活動都係外國人教,所以佢依家d英文好好發音都係native 架! 英文對佢嚟講係冇難度! 我記我地一家去外地,婆婆唔識英文佢帶住我個仔(佢k2)去買嘢我仔仔全權可以應付, 所以我都覺得如果可以既番話真係可以睇真小小先再算. 佢果班係英普班,所以佢d國語都唔差架,所以我覺得我地當日決定睇耐d都係啱既.

依家亞仔可以話多個選擇, 我地都會照考國際學校(我地早三日去面試, 好多小朋友都係讀緊本地幼稚園),我地會到時再算啦.

原帖由 newmama0724 於 09-1-15 22:53 發表
你講得很對!

其實我地唔鐘意本地既教育政策,一路死讀書,直資都係咁!

打從一開始我地只同個女講英文,有時普通話,唔打算教佢廣東話,想等佢大個左自己學(好易學嘛)。但係都唔知佢既性格係點,未知適合邊類學校!

...

大宅

唔好意思!有D唔明,你既大仔而家讀緊本地幼稚園,而又同時讀緊ESF既英文班?即是話ESF有D英文班係以興趣班形式上課?定係讀緊正規班?無可能同時讀緊有間幼稚園架,除非大家上課時間唔同,可以就到!

原帖由 bigbighei 於 09-1-17 11:07 發表
雖然我地覺得本地教育唔好,但不能否定會有一些人其實係可以讀得好好. 我會咁諗...! 係依家佢地咁細個既時間跟本唔知佢地啱唔啱會就決定佢一定會入國阫學校好似早咗d.

我自已大仔好細個果陣已經比佢番國際學校既n1, ...

大宅

bigbighei,
其實,就係因為我後來醒覺需要考慮小朋友的性格,先可以決定學校既類別,所以我而家要教佢中文,中英都識容易找學校!

首頁

尾頁

跳至