跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地既妹妹快一歲啦!~但唔肯學行, 每次要佢企,都即刻坐低, 又氹又玩, 都引唔到佢學行, 成日帶佢去公園睇下d小朋友走黎走去, 但都無用呀!~大家有無咁既情況..點算好呢??

複式洋房

比佢坐學行車啦.. 我都係因為阿仔唔肯行, 最終係佢11個月大時才買回來, 佢玩了幾次就好鐘意學行了!

複式洋房

我地六個月開始有坐學行車啦!~而家唔鐘意坐啦!~坐一陣要落地爬lu~真係無晒辦法!

大宅

之前我囝囝都係,扶住佢都係行一兩步就爬,之後有一次我同佢出去同班BB玩,當中有啲已經識行,佢嗰日就不停咁行,可能係見到其他BB識,冇理由自己唔識,雖然佢到依家都唔識自己行(不過今晚佢喺網床到自己行咗兩步),但比起之前真係行多咗,你都試吓啦

原帖由 蛋高仔 於 09-1-15 21:04 發表
我地六個月開始有坐學行車啦!~而家唔鐘意坐啦!~坐一陣要落地爬lu~真係無晒辦法!

洋房

係他面前跑來跑去, 吸引佢想好似你咁行來行去, 呢招都ok架,

複式洋房

我呀仔之前都係咁... 唔肯行... 後來因為係PLAYGROUP 升左班好多BB都識行... 所以佢開始扶住D野行... 有時又帶下佢去下公園扶住佢UNDERARM 行草地... 而家佢終於可以自己行到兩三步呀.. 其實BB之間都會有影響力啦... 仲有呀... 當佢肯企時我地不停咁讚佢.. 又比餅餅佢食鼓勵佢... 佢就好似表演咁不停咁企... 我諗BB係好鐘意人地讚... 你可以試下多D讚下佢..

洋房

我仔仔都係咁
佢超級鐘意爬,不過就唔肯行
跟住有次帶佢去郊野公園,'地大物博' 佢就瘋狂地在那兒走(當然我們用手support佢), 個日無乜行行下要坐要爬的意欲,我相信只要佢地有個motivation有興趣去做一樣野,就會好快做到,要papa mama發掘啦~

大宅

我對孖囝都係 - 鐘意爬.

原帖由 littlemami 於 09-2-18 17:00 發表
我仔仔都係咁
佢超級鐘意爬,不過就唔肯行
跟住有次帶佢去郊野公園,'地大物博' 佢就瘋狂地在那兒走(當然我們用手support佢), 個日無乜行行下要坐要爬的意欲,我相信只要佢地有個motivation有興趣去做一樣野,就 ...

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

唔使逼佢地行架. 我識得d 小朋友, 最遲有16個月成識行. 好識嘆
當然, 豆D friends 家下13個月, 有一部份已經曉行, 外星B仲識跑添.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我女而家2歲3個月,仔仔係0812,我係路過88,見到呢個topic。

唔洗急,我個女時係差唔多成15個月先識唔扶行,所以都叫遲,arm arm趕得切in nursery前就識自己行,仲要佢係先識跑,再學番識慢慢行! 所以有b係遲先識行,時我都係擔心死,因慢人好多!

但我諗番原因,係因為我屋企唔太多空間比佢學行,所以令到佢無乜機會/動力去學。當時屋企已經夠細,仲ar張playpan係度,所以無位佢走。

到好後期,我見到佢仲未識行,好驚,睇過醫生又話有16個月先識行,但時我已倒數緊。所以日日放工返屋企都摺埋張playpan去train佢,佢見地方大先肯學唔扶企,到佢有晒信心唔扶企,佢就學跑!

佢去邊都係跑住行,個款係好似已學識行好耐咁,係後來拖實佢,慢慢教返佢慢行。

複式洋房

或者比架學行既手推車佢學行,車上放有趣玩具。

首頁

尾頁

跳至