爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我覺得好難預位cut線,明明望側鏡見架車好遠,但難預它們車速。尤其在繁忙的公路,車多、車快,自己太慢來等cut線又怕被人砵,很大壓力。

請問有無方法和技術練習cut 線?

禁止訪問

複式洋房

7個工作天

複式洋房

原帖由 wyks 於 09-1-16 16:27 發表
我覺得好難預位cut線,明明望側鏡見架車好遠,但難預它們車速。尤其在繁忙的公路,車多、車快,自己太慢來等cut線又怕被人砵,很大壓力。

請問有無方法和技術練習cut 線?

...

其實無,你可以練係睇鏡距,因為鏡距係最難預

子爵府

好媽媽勳章

cut線要保持速度,預早打燈望鏡,擰頭,見到后車有距離嗱嗱聲攞軚過線,后車自然會慢d讓你,千祈唔好猶豫,出左個頭慢車或想停,實砵硬你!如果同隔離線架車車速差唔多,一係慢d俾佢過左先,一係快過佢再cut.我當年清兵上身,心口一個勇字>>衝呀! 仲有禮多人不怪,第起隻手示意cut線,后面司機多數讓你cut.

新牌唔熟路行慢線,視線望遠d,留意地下箭咀指示,選定行車線后預早cut線.最難cut線係鬧市(旺角/銅鑼灣)車多時,反而公路好cut好多.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

水晶宮

冇技巧...全憑經驗...有經驗就有膽量...
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

多謝各"路"英雄/英雌分享和教路,希望我駕駛車好似BB 咁,獨立、安全又穩陣。

愉快周末。

複式洋房

原帖由 renren 於 09-1-16 19:24 發表
cut線要保持速度,預早打燈望鏡,擰頭,見到后車有距離嗱嗱聲攞軚過線,后車自然會慢d讓你,千祈唔好猶豫,出左個頭慢車或想停,實砵硬你!如果同隔離線架車車速差唔多,一係慢d俾佢過左先,一係快過佢再cut.我當年清兵上身,心 ...
The best Answer!!

大宅

..."預早打燈"望鏡..?!?! 香港冇幾多人會cut線打燈.

原帖由 charlesckm 於 09-1-17 12:34 發表
The best Answer!!

子爵府

好媽媽勳章

而家d私機好自私又以為自己手車好掂,其實係人地讓佢啫,否則周街都撞車.人地唔做係咪自己都唔做?自己做足晒都係將意外減到最低
原帖由 melmo 於 09-1-19 07:16 發表
..."預早打燈"望鏡..?!?! 香港冇幾多人會cut線打燈.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

複式洋房

原帖由 renren 於 09-1-19 11:31 發表
而家d私機好自私又以為自己手車好掂,其實係人地讓佢啫,否則周街都撞車.人地唔做係咪自己都唔做?自己做足晒都係將意外減到最低

所以我多數見到唔打燈既車主我多數唔讓,同埋有 d車主明知你架車來到差唔多位 就到,佢都會即刻打燈同時抽出來,好似一定要你讓佢行, 呢d人渣車真係唔要得,講真就算出事,cut果個都係唔岩,你打左燈唔代表一定要讓你行先的

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

一定要打燈,膽大心細,唔好猶豫,我考車前,cut線好唔掂,但師傳要我左cut右cut,依家自己練習得多,好好多啦!
另外,如果明知自己跟住要點行,就預早cut定線,唔好去到盡先黎cut,到時cut唔到自己又心急時,多數都衰硬

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 pigpig 於 09-1-19 19:57 發表
一定要打燈,膽大心細,唔好猶豫,我考車前,cut線好唔掂,但師傳要我左cut右cut,依家自己練習得多,好好多啦!
另外,如果明知自己跟住要點行,就預早cut定線,唔好去到盡先黎cut,到時cut唔到自己又心急時,多數都衰硬 ...

呢句最真, 望到好遠就即cut啦唔好等!!!!!! 當然要打燈先啦~

複式洋房

原帖由 newcook 於 09-1-20 17:31 發表

呢句最真, 望到好遠就即cut啦唔好等!!!!!! 當然要打燈先啦~

顧己及人,請安全至上

複式洋房

Cut還Cut

小心D瞎點 望一望
唔係隔離有部車單車 成部車Bum個去就唔好

禁止訪問

男爵府

cherry66hk,你夜晚睇左鏡,可能黑睇唔清咁,如果吾肯定,可能要擰 一擰頭會吾會多d信心呢。

晚晚出一次九龍,就包你越黎越好,練習會令你好d。

我開頭又係咁,晚晚去大潭石澳走番轉,一段日子,不知不覺,會發覺好快行完,所以,多d練習。

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 cherry66hk 於 09-1-21 14:58 發表
所以我每次都有擰頭,但係我懷疑有鏡中鏡,所以睇唔清

你好利害呀~咁快已經渣咁長途~
我而家仲係渣緊專線咋~

子爵府

好媽媽勳章

你地講到好似渣巴士小巴咁既

原帖由 w.c.chong 於 09-1-21 16:31 發表

你好利害呀~咁快已經渣咁長途~
我而家仲係渣緊專線咋~

首頁

尾頁

跳至