自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

請問雞脾放落飯煲蒸會唔會鞋?係唔係齊水落?仲有係咪醃完先洗同醃幾耐呢?我真係煮到唔知煮咩好,請指教

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

請問雞脾放落飯煲蒸會唔會鞋? 唔會

係唔係齊水落? 睇呢個飯煲幾大. 如果只可以煮2-6人飯果d (即喺細煲) 咁就最好水滾就落...大煲... 2-10幾人煲, 就可以差唔多飯熟先落.

醃完先洗同醃幾耐呢? 唔喺... 喺洗左先醃.. 如過你醃完走去洗, 咁咪冇味囉..你醃個零2個鐘啦...

我試過用飯煲同光波爐整... 光波爐出黎會有飯蕉, 又唔使睇火, 一次放晒d野落個煲到... 焗佢30分鐘就有得食...

原帖由 twinky628 於 09-1-18 03:28 發表
請問雞脾放落飯煲蒸會唔會鞋?係唔係齊水落?仲有係咪醃完先洗同醃幾耐呢?我真係煮到唔知煮咩好,請指教

男爵府

醒目開學勳章

唔該晒,o的飯有o的味我諗仔仔都會肯食,我無光波爐呀,不過呢度好多媽咪都話好好用,我都諗緊買唔買好

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

哦... 原來喺小朋友唔多肯食飯... 咁你可以整菜飯... 其實你可以俾排骨, 牛肉都可以.. 不過雞就要小心D碎骨...

哈哈.. 其實我06年已經向工展會買左光波爐, 一直都覺得好好.. 不過因為後未有左, 所以收埋左... 不過宜家陀住BB都有用... 因為有時會整D蛋糕仔, 曲奇餅俾大女食...

原帖由 twinky628 於 09-1-18 17:12 發表
唔該晒,o的飯有o的味我諗仔仔都會肯食,我無光波爐呀,不過呢度好多媽咪都話好好用,我都諗緊買唔買好

男爵府

洗淨, 用鹽(滑好多)醃約30分鍾, 用'筲基'盛住'king'水, 飯見煙, 雞月比沖1沖水就放飯面, 飯熟食得, 嘻嘻....自製海南雞飯, 最o岩我尼D唔係幾叻煮野既人..

男爵府

醒目開學勳章

咁樣好似好方便又快,不過煲得小飯,雞肶會唔會唔熟呢

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我用雞脾肉
就算一開始水未滾咁放雞脾肉落飯到都唔會鞋
北菇滑雞好正!

我都成日放野落d飯到,等d飯有味 
菜飯最正
仲有放西蘭花

首頁