婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

在呢版的mami, 多數都係痛罵c6一家的不是, 我都係其中一份子, 不過有時冷靜下來想, c6夾在中間都好為難! 男家的人唔係有咩嚴重得罪我, 不過所謂道不同不相為謀, 我同佢地一家無論性格/喜好/想法/處事方法都好唔同, 所以我一向都係少見面少接觸為佳, 不過c6其實好想一家人開開心心的, 最好每個星期都一家人gathering就好, 佢係好傳統好孝順的男人!

之前在"珠光寶氣"陳豪曾對黎姿說:"我愛你, 就要愛埋你的屋企人" 呢句說話, 當刻我都有想過, 其實我都要對男家好d, 要投入d, 起碼增多參與gathering, 不過我一見到個姑仔就想打巴佢, 我知佢都唔like 我, 見到我都當我透明, 亦唔會叫聲阿嫂, 所以呢個問題亦成為大家的心結, 其他人當然亦睇得出, 因為多數gathering有佢就無我, 好少會同時出現......

其實有咩方法/想法, 可以鼓勵自己愛佢地多一點?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

無ga la,通常男家d人興人多蝦人少, 就算你做得幾好, 都無人會領情

伯爵府

好媽媽勳章

唔會嫁!既然人家都唔like你,你又可必迫自己去愛一d自己唔愛的人呢?如果唔愛過老公都會離婚啦!人生,不如留些時間去愛一d自己愛的人。老公夾在中間係為難,但係我地要迫住去見到一d唔鐘意既人米又辛苦?要怪就怪佢點家自己屋企會有d咁cheap既人。
不過你呢個問題我都曾經想過,但當你見到某d人時只係想大巴大巴打過去時,我就不在亂想了!
原帖由 bittyko 於 09-1-18 18:19 發表
在呢版的mami, 多數都係痛罵c6一家的不是, 我都係其中一份子, 不過有時冷靜下來想, c6夾在中間都好為難! 男家的人唔係有咩嚴重得罪我, 不過所謂道不同不相為謀, 我同佢地一家無論性格/喜好/想法/處事方法都好唔同, ...
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇可能,自己都做唔到

愛 我 就 別 傷 害 我

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得呢d野無得勉強....我男家d人個個都唔鍾意我....不過問題唔係出0係我度....連我老公都承認就算佢娶既係其他女人都會係同樣遭遇....除非佢娶既係粵語殘片時代的妹仔咁佢屋企應該肯收貨喇(佢屋企接受唔到現代既女性嫁入去囉):;pppp:
佢地當我外人我預左啦....衰d講句如果唔係因為嫁比老公....我識佢地老鼠添啦....成家人賤到出汁....日日是非當飯食仲要求多多
我曾經都試過盡力對佢地好d....睇下可唔可以相處得開心d啦....但完全無用囉....班人反而仲得寸進尺添....我而家做左自己本份就算喇....廢事再諗埋d一廂情願既野喇

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢地愛我多d,我咪愛佢地多d囉...

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

其實係要用時間去互相了解,互相忍讓,吾係一朝一夕架,每人都有優點與缺點,當你學懂欣賞他人優點,包容缺點的時候,便是良好關係的開始,祝你美好時光很快便來臨。

大宅

我都有唸過e個問題,但係我唔係聖人,冇辦法忘記99對我所做ga一切,冇辦法容忍62同姑仔ga無理,所以到現在,我仲可以間中同c見佢地,已經算係好勁mouth: ,愛e樣野.....我只會留比c6同對仔女

大宅

呢個問題問得好好,其實我都好憎男家的其中2人,嘈完半年了,我諗通左好多野架,因為多得老公對我好,所以我都自動做d野令佢好過d.好似而家咁,我幾唔鍾意見佢地都好,但我會主動陪老公出席佢d家庭聚會,客客氣氣囉,唔洗做主動傾計果隻架,出席啫,又唔係同佢地嘈,只要唔好放佢地在眼內就可以了,我同佢地都係好唔同架,但學樓上一位sis講識欣賞人地的優點你就會容易d接受,我好憎99,但我欣賞佢愛錫個仔&個孫,我先俾佢地見面.
只要你出席50%男家的gathering,你老公就會好開心了,你並唔需要做任何野架.

子爵府

我而家都學緊,因我的遭遇跟樓主差不多,某人會當你透明
我又係慢熱及唔會主動同人傾計的人,唔啱咀形都無法
我有時刻意唔出席聚會因覺好煩同好嘈
但長期都唔係辨法,有唸過只有離婚先可脫離佢哋 所有某程度上好羨慕佢ex嫂唔c再出來
真係好想好想中六合彩搬遠喲,最好係移民

大宅

我都好唔鍾意老公既家人, 但慢慢覺得佢地做黎做去未又係果幾樣... 真係覺得好好笑, 同原來其他親戚都睇到佢地有問題!! 果刻即刻心涼!! 我同自己講我只係嫁俾老公一個!! 其他人理鬼佢甘多做咩唧, 盞激壞自己!! 佢地gathering我好少去, 因為去完一次, 盞有說話聽!! 但係老公面前未叫下佢地羅!! 其他野一律聽唔到呀

男爵府

最親密既人, 就會越容易傷害大家,
就算係老公老婆, 都要客客氣氣,唔可以用過激既言語,同埋行為...

同樣地....對任何一個人, 難聽D講,就係要扮野囉..
試諗下, 大家對街外唔識既老大家.係唔係都可以客氣呢

晌公司,妳見到D最黑人憎既人, 都唔會同佢硬併啦..妳可以話.."公司有出糧, 抵忍"..
咁妳咪諗下, 忍下, 老公又錫妳多D....抵忍囉..

我明白真係有D老人家, 當自己係皇帝/皇后..
咁咪見少D囉, 或者見到都客客氣氣囉.
有無諗過自己既反應係咩呢...拎塊鏡出黎望下.自己係唔係黑面...
老公愚孝...咪由佢囉..佢最多都係叫你陪多D之嘛...就算做妹仔....咪當做善事囉..

男爵府

一直睇呢幾版, 大家都應該搵到個共通點..

就係2公婆好恩愛既, 就算有婆媳問題, 都會大家包容多D,變成無問題...

只係大家用詞過激既, 問題先至沒完沒了咁發生..
如果大家都係為頭家,點會解決唔到呢...

溝通係一門大學問黎架...

大宅

agree , 呢 D 問題係雙方面架 , 所謂一個巴掌打唔響呀 ma
原帖由 我愛Corina 於 09-1-19 01:51 發表

男爵府

原帖由 bonnie1103c 於 09-1-19 13:00 發表

agree , 呢 D 問題係雙方面架 , 所謂一個巴掌打唔響呀 ma

同樣地..可能佢都係咁諗...
就係差呢一步囉...

男爵府

有時諗下都想對老人家好少少...
岩岩收左火...返到屋企見到佢又唔知點解火都黎埋...
所以話...唔鐘意既~佢做乜都係唔鐘意佢!!
正如佢唔鐘意我一樣~~
so..無必要討好佢!!:;pppp:

男爵府

hashtag影視迷勳章

我覺得相見好同住難囉~
我同c6屋企全部都相處得好好!
可能因為我地無一齊住~1個月可能都見唔到1次~同埋我得20歲~佢地當我細路女~

大宅

就算你愛9962,都不代表佢地俾你愛。

複式洋房

返到個死婆外家個邊, 咁又係咁, 有佢地講, 無我講.
唔出聲, 又話你木獨/自閉/扮清高, 出聲又話你多野講/多多意見....頂!

原帖由 心抱 於 09-1-18 18:45 發表
無ga la,通常男家d人興人多蝦人少, 就算你做得幾好, 都無人會領情

大宅

咪係囉,咁如何要要求個女方去愛男方既屋企人呢? 話不投機半句多,我情願當大家透明,都好過要我強顏歡笑囉:;pppp:

原帖由 julian7719 於 09-1-22 11:44 發表

返到個死婆外家個邊, 咁又係咁, 有佢地講, 無我講.
唔出聲, 又話你木獨/自閉/扮清高, 出聲又話你多野講/多多意見....頂!
http://hk.myblog.yahoo.com/deng-ton

首頁

尾頁

跳至