母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本來剛剛身子好返d,開始可以全人奶(因為開刀,頭幾日局住夜晚餵奶粉),點知醫生今日話佢有少少超標....但我伯佢食得多又好味d又易食d的奶粉,會以後唔肯食人奶....而且我其實好想可以全人奶....其實我洗唔洗坦心?

大宅

原帖由 nanoruru 於 09-1-23 20:57 發表
本來剛剛身子好返d,開始可以全人奶(因為開刀,頭幾日局住夜晚餵奶粉),點知醫生今日話佢有少少超標....但我伯佢食得多又好味d又易食d的奶粉,會以後唔肯食人奶....而且我其實好想可以全人奶....其實我洗唔洗坦心? ...

首先, 要知道個醫生係唔係乜都話補奶粉o個d醫生?
如果唔係(意思你bb真係有需要), 你補少少奶粉俾佢都無所謂o既, 不過一定唔好用奶樽, 如果你俾佢用杯,spoon等等, 佢一定唔會鐘意奶粉多過人奶架...

如果你覺得咁樣俾佢食好煩, 不如俾佢啜你多d丫~ 佢又可以飲多d,你身體又可以做多d奶 : )

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

10個bb出世9個都會黃架啦, 唔通個個b都唔可以食人奶咩, 只是人奶b退黃會慢d, 我個b出世都好黃, 但去到個半月已經退哂, 而家塊面仔仲好白添, 放心啦, 人奶係最好既食糧, 加油呀~~

原帖由 nanoruru 於 09-1-23 20:57 發表
本來剛剛身子好返d,開始可以全人奶(因為開刀,頭幾日局住夜晚餵奶粉),點知醫生今日話佢有少少超標....但我伯佢食得多又好味d又易食d的奶粉,會以後唔肯食人奶....而且我其實好想可以全人奶....其實我洗唔洗坦心? ...

大宅

原帖由 福媽 於 09-1-23 22:55 發表
10個bb出世9個都會黃架啦, 唔通個個b都唔可以食人奶咩, 只是人奶b退黃會慢d, 我個b出世都好黃, 但去到個半月已經退哂, 而家塊面仔仲好白添, 放心啦, 人奶係最好既食糧, 加油呀~~

...

TOTALLY AGREE

個醫生.....只係話....."有少少超標".....唔洗驚啵,要退黃,其實只要餵阿B 食多 d 奶就得架喇
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

複式洋房

我囡出生都同你bb一樣,but don't stop breastfeeding, 反而仲要喂密啲,人奶水份多,bb多的尿尿會退快啲

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我兩個B 都超標.大囡重照左几日燈,細囝日日都返去健康院睇,不過無一個醫生叫我唔好餵人奶和..重叫我餵多D,等佢清黃..
點解D醫生個個講野都唔同既 ???
有時真係要過濾下,,,

男爵府

我個b 初初出世第2-3日都有黃, 但就未要去到照燈...

咁姑娘都叫我比佢食多d, 即係又餵人奶, 又補奶粉....咁佢第3日就散左黃合格比佢出院啦....

幸好, 我b 係鐘意食媽媽奶多過粉樽既, 所以對我無咩影響...唔會有nipple confusion

複式洋房

我個女頭八日都要照燈...之後, 出咗院, 都成日要返醫院照燈~ 前前後後, 都照咗14日....點計我個女都黃過你個B....
不過, 我一路都係全人奶! 醫院D 醫生姑娘都話無問題!

我都明, 你一定好担心, 甚至好多"關心"又唔知發生咩事既人, 都會叫你餵奶粉....去黃快D!

嗰時, 我個女黃個, 個半月大時, 都仲要返醫院 check up 抽血! 我99勁担心~ 成日叫我轉奶粉, 我都無理....最終, 我帶埋佢去睇醫生! 咁啱嗰次, 係兒科 Senior Doctor, 99 勁質疑個醫生! 個醫生好串咁講: 老太太, 我明你好担心! 但, 你個孫都睇緊醫生, 如果, 佢係更嚴重嗰隻, 我哋就唔會俾佢出院啦! 一般, 黃胆度數要超過4百, 先至會壞腦...你個孫都未試過上到3百, 又使乜担心~ 更何況, 只要你乖keep住check ,根本無可能出事! 如果, 你担心你個孫D黃會影響個腦...咁不如支持下你新抱努力餵多D 人奶俾bb...個腦仲發展得好D, 更有競爭力啦!

之後, 個醫生仲向我報咗個支持我既微笑~ 我就一路力餵全人奶, 餵到一歲啦! 最後, 我個女黃咗兩個月一星期先至退晒! 以家不知幾精靈~

所以, 你唔使担心! 梗加唔使埋個醫生! 的確, 個醫生話食奶粉係會退黃快D.....但, 你要知道, 呢D新生黃胆,係非常正常既生理現象! 只係有D 人耐D, 有D人快D退~ 但, 絕對無影響佢既健康, 呢個先至係重點~ 跟Senior Doctor 話齍, 你想佢精靈D...不如努力餵人奶啦!

複式洋房

個醫生好英呀, 叫咩名? 表揚吓等其他媽咪都知道, 係政府醫生嗎?

男爵府

我2個仔都有黃, 而2個都係一直全人奶
大仔時, 出世第7日比健康院refer左去e院兒科, 照左一晚燈, 之後一路跟進到2個月大先ok, e生姑娘一直都話, 冇問題可以全人奶都得
細仔本來都比健康院refer去e院, 不過有大仔經驗, 我地不停同健康院講數, 結果17日大都係去左e院驗肝功能..亦係冇人叫過我唔好餵人奶
就算幫佢地打針的兒科e生都話, 只要唔係因為肝有事而黃, 就冇問題, 應該繼續餵人奶

複式洋房

多謝大家的意見同支持!其實醫生都係叫我餵多d,必要時補奶粉,因為食奶粉係比較長肉。因為撞正過年,而家要下星期三先返醫院照照,屋企人同自己都好坦心。最心痛係擒日醫生幫佢抽血,睇住自己個b喊得好慘,忍唔住自己一滴滴眼淚咁流出來。
結果我擒晚三次夜奶就食完人奶再補奶粉,不過可能呀 b夠飽,都只係食得果兩安唔夠。
不過聽大家咁講,或者我今晚都唔補啦。多謝大家的支持呀!

別墅

我個仔出世都係黃,210度.健康院醫生話寫紙比我入院,我冇去就帶個仔去睇私家醫生(因為我唔想個仔入醫院,怕醫院好多菌,同埋我地要離開香港),個醫生話210度係高,但叫我keep住睇佢既體重有冇增長,胃口同精神好唔好,片數夠唔夠.大便唔好係灰色.如果都ok就唔駛怕.但最好係keep住check度數.keep住餵人奶就冇問題.到2個月多d就退晒.
但你要有心理準備如果猛長期會餵得好密.阿仔6個星期一日食11次.我幾乎衫都唔駛扣好.

原帖由 cherrian 於 09-1-24 16:47 發表
我2個仔都有黃, 而2個都係一直全人奶
大仔時, 出世第7日比健康院refer左去e院兒科, 照左一晚燈, 之後一路跟進到2個月大先ok, e生姑娘一直都話, 冇問題可以全人奶都得
細仔本來都比健康院refer去e院, 不過有大仔經驗, ...

複式洋房

但係人奶同奶粉最好係分開時間食, 因為消化程度唔一樣, 食完人奶即刻食奶粉對個胃好似唔係咁好

原帖由 nanoruru 於 09-1-24 18:42 發表
多謝大家的意見同支持!其實醫生都係叫我餵多d,必要時補奶粉,因為食奶粉係比較長肉。因為撞正過年,而家要下星期三先返醫院照照,屋企人同自己都好坦心。最心痛係擒日醫生幫佢抽血,睇住自己個b喊得好慘,忍唔住自己一滴滴眼淚咁 ...

男爵府

我亞b都照過燈..仲比健康院叫左去抽血..
黃到2個幾月大先退晒..一直都冇一個醫生叫過我比亞b轉食奶粉..反而係個個醫生護士都叫我繼續比佢食人奶

別墅

我bb出世果時都係有黃嫁...e生話要留院...但係我餵人奶...當時好擔心..之後姑娘幫我爭取..最後我同bb都可以出院...之後過幾日返去健康院check..要入院...入院check完又話唔駛留院...e生話返屋k要餵多d...就算餵人奶...只要bb食得飽...就冇問題...d黃好快會退...同埋有時我會放佢o係窗前給收吓維他命...(但唔好係中午)...
+油..keep going...母乳係bb最好既食糧
原帖由 nanoruru 於 23/1/2009 20:57 發表

複式洋房

Yes la~ 我真係好多謝個醫生...不過, 我無記佢個名, 嗰時對眼都無離開過女...haha 可以講既係, 佢係瑪麗醫院既一位高級兒科女醫生!

原帖由 cherryt8 於 09-1-24 15:03 發表
個醫生好英呀, 叫咩名? 表揚吓等其他媽咪都知道, 係政府醫生嗎?

禁止訪問

複式洋房

我都係瑪麗生架, 我個女都係入左兒科幾次... 我覺得瑪麗的醫生同姑娘都好好... 我有一次係婦科做檢查, 無同bb一齊, 但係我同姑娘借房pump奶佢地都好樂意... 好support...

原帖由 szesiu14 於 09-1-29 15:33 發表
Yes la~ 我真係好多謝個醫生...不過, 我無記佢個名, 嗰時對眼都無離開過女...haha 可以講既係, 佢係瑪麗醫院既一位高級兒科女醫生!

珍珠宮

BK Milk勳章

我b係晌醫院0個陣補過奶粉, 因為0個陣未上奶, 食奶粉等佢d黃退d, 可以一齊出院, 出院後去健康院登記, 個醫生話都仲有黃, 佢就叫我餵密d, 佢訓覺都要整醒佢食, 到佢滿月時再返健康院check就冇晒事喇, 所以勤d餵就ok啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊