自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有個朋友個仔出緊水豆, 明天仲打算去拜年同搭飛機去旅行, 有無問題?

珍珠宮

畀面勳章

水痘係傳染病, 梗係唔好啦! 唔好做D咁唔負責任既野啦!!!

伯爵府

唔係掛....會傳染嫁喎.

係飛機空氣唔太流通, 好危險, 其他客人.

不於, 妳叫佢係屋企休息下啦, 小孩出水豆自已本身都好唔舒服.

原帖由 doremi_store 於 09-1-25 23:08 發表
我有個朋友個仔出緊水豆, 明天仲打算去拜年同搭飛機去旅行, 有無問題?

男爵府

原帖由 doremi_store 於 09-1-25 23:08 發表

有無搞錯呀!小朋友出緊水豆仲打算去拜年同搭飛機去旅行!話佢自私定係白痴呀!
個細路辛苦仲會周圍傳染人,想成架飛機啲人比佢傳染晒呀!

大宅

同意呀,唔好去呀,小朋友都會好辛苦袈,希望你小朋友快d好番~~
原帖由 Teresa 於 09-1-25 23:12 發表
水痘係傳染病, 梗係唔好啦! 唔好做D咁唔負責任既野啦!!!
5歲~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢唔係應該要休息咩?仲周街去?
d風吹到佢,佢會好痕架

如果你想佢第日豆皮咪去~
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

大宅

傳染左比大肚婆就大件事!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁都要問?! 緊係唔好四圍去野人啦.

伯爵府

超自私既行為囉!!!:;pppp: :;pppp: 叫你個朋友唔好帶個小朋友去啦~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我朋友個仔出水痘都要隔離唔見人唔帶個仔出街啦!
你仲帶佢搭飛機去旅行?有冇搞錯呀!
你唔顧其他人都顧下自己個仔啦!出水痘咁辛苦仲帶佢去拜年去旅行周圍去,你唔係冇常識到唔知水痘會傳染呀嘛?

大宅

好媽媽勳章

有病就唔好去玩啦

珍珠宮

各位唔使係咁插當事人, 樓主本意係問大家意見.
樓主, 答案係: 有問題.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

醒目開學勳章

為人為己,最好留在家中,損失旅費都無辦法。

水痘 (香港衛生署衛生防護中心資料)

水痘是由水痘帶狀疱疹病毒引起,是兒童常見的急性傳染病,多發生在五至十歲的兒童身上。水痘的傳染性極高
尤其是幼兒及在患者出疹的初期。患上一次後,身體會自動產生免疫能力,因此能終生免疫。但水痘病毒也可潛伏
於體內,多年後再活化而引致「帶狀疱疹」,俗稱「生蛇」。

傳播途徑
• 經人與人接觸直接傳播。
• 透過患者的飛沫或散佈在空氣中的呼吸道分泌物傳播。
• 接觸到被患者傷口分泌物弄污的物件而間接傳播。

潛伏期
潛伏期通常約二至三個星期。

傳染期
最長可由患者出疹前五天(較常見為一至兩天),至水痘水泡變乾、結痂為止(通常為出疹後五天)。

病徵
• 開始病發時患者可能會有輕微發熱。
• 出疹:水痘疹最初出現於患童的頭部皮膚和軀幹上,然後向面部及四肢散佈,當中以出現在軀幹的數目最
多。水痘疹大概於五日內分批出現,並出現豆狀的小水泡。
• 水痘疹水泡會有癢感。
• 小水泡在出現約三天後會變乾、結痂。
• 患者通常約於二至四星期內痊癒。

併發症
大多數水痘病例的症狀都屬輕微,患者會自然痊癒。但抵抗力弱的人士產生併發症如皮膚發炎、猩紅熱、肺炎及腦
炎的機會較高。初生嬰兒若染上水痘,病情可較嚴重,甚致危及性命。若婦女在懷孕初期染上水痘,可導致胎兒有
先天性缺陷。

水痘的護理
• 發熱的患者應多喝開水和多休息,需要時可服用醫生處方的退燒藥物。
• 多進食有營養及易於消化的食物,如魚肉或牛肉粥。
• 可在痕癢處塗上醫生處方的止癢藥。兒童睡眠時可替其穿上乾淨的棉手套,以免他/她抓破小水泡,引致皮
膚發炎。
• 父母要留心觀察兒童的病情。如出現高燒不退、不肯進食、嘔吐、極度疲倦或神情呆滯等徵狀,應及早求
醫診治。
• 父母亦要小心觀察家中其他兒童是否在傳染期內感染到水痘病毒。
• 患者應該避免與孕婦,及抵抗力弱的人士接觸。
• 患上水痘的兒童不應上學,應留在家中約一星期或直至所有水泡變乾、結痂為止,以免把病毒傳染給校內
其他同學。
• 學校方面,校方應通知其他家長學校有學童感染水痘,並提醒家長留心學童是否有水痘病徵。校方如發現
學童有出疹或出現小水泡,應通知家長接回學童求醫。

水晶宮

你應該有你既常識都答到你朋友而唔使出POST 問啦~~

點會咁搞笑架佢~~

不過佢PLAN 好晒既Trip 而未能成行, 的確有d 掃興, 唯有問下有冇得改期啦~~

子爵府

好媽媽勳章

千祈唔好呀, 如果係飛機上有大肚婆而佢又無水痘抗體, 佢同bb會好大件事
當年我有咗大仔, 點知學校有個小朋友出水痘都仲返學(為咗考試), 咁我知道咗己經有o的驚, 咁o岩當日去健康院覆診, 就問下姑娘應該點做.
點知佢一聽到我有機會同o個出水痘o既人接觸, 立刻同我book見瑪麗, 抽咗兩次血都話我係中間線, 即係無水痘抗體, 但亦未感染, 要我家居隔離咗成個星期觀察
因為如果我中了, 我的bb很大機會腦部會出現問題, 甚至會胎死腹中, 我之後先知咁嚴重
所以做人唔好咁自私, 分分鐘累死人地個bb

大宅

我當然知唔得啦, 但佢個白痴兼自私o既父母話得呢, 仲有邊有人又唔帶細路去打水豆針, 攪到8-9歲黎出水豆, 仲話做全職湊仔添。

我係想知航空公司會唔會唔比佢上機o者。

多謝大家意見。

珍珠宮

原帖由 doremi_store 於 09-1-26 01:05 發表
我當然知唔得啦, 但佢個白痴兼自私o既父母話得呢, 仲有邊有人又唔帶細路去打水豆針, 攪到8-9歲黎出水豆, 仲話做全職湊仔添。

我係想知航空公司會唔會唔比佢上機o者。

多謝大家意見。 ...

我唸唔係人人都會比小朋友打水痘針的. 我就從來都無打算比阿仔打, 好彩 歲幾2歲時出左.

我印象中記得, 剛出水痘一星期係唔可以坐機的. airline 應該會 refuse 佢 boarding 的. 如果佢塊面無水痘就難講.

伯爵府

牛年勳章

原帖由 sasa@uk 於 09-1-26 01:28 發表
我唸唔係人人都會比小朋友打水痘針的. 我就從來都無打算比阿仔打, 好彩 歲幾2歲時出左.

我印象中記得, 剛出水痘一星期係唔可以坐機的. airline 應該會 refuse 佢 boarding 的. 如果佢塊面無水痘就難講. ...

初出水痘係點架?
我甥女歲半,背部近頸位置有兩粒紅點,吾知係咪呢?
無發燒喎!駛吾駛睇醫生?
Thanks!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 virgokaren 於 09-1-26 03:42 發表

初出水痘係點架?
我甥女歲半,背部近頸位置有兩粒紅點,吾知係咪呢?
無發燒喎!駛吾駛睇醫生?
Thanks!

紅點?? 水痘係透明水泡黎喎.

伯爵府

牛年勳章

原帖由 wendykaka 於 09-1-26 03:48 發表

紅點?? 水痘係透明水泡黎喎.

我表妹剛出完,佢話未變水泡前好似係紅點喎!
但又講得似是而非!

首頁

尾頁

跳至