跳至
[2008年] 半夜便便?

首頁

尾頁

大宅

bb自從兩個前星期開有少少瀉,流鼻水同埋咳, 不過無發燒, 每天會去四次便便到, 其中一至兩次會有d水, 但係其餘都是正常, 同埋以往他不會半夜便便的, 但近兩星期間中都會半夜, 唔會唔會係肚仔唔舒服

新年前同佢去睇左西醫食左三日西藥都唔好, 這兩天食左通屋奇應丸流鼻水和咳就好左好多!

不過bb由小時候開始就好少好少半夜便便, 所以我都唔知係因為傷風先咁, 定係其他, 我問過醫生, 醫生就話一日唔疴多過五次都無問題, 所以都唔知可以點,

唔知各位媽媽有無類似的經驗呢?

洋房

原帖由 佩兒 於 09-2-1 13:38 發表
bb自從兩個前星期開有少少瀉,流鼻水同埋咳, 不過無發燒, 每天會去四次便便到, 其中一至兩次會有d水, 但係其餘都是正常, 同埋以往他不會半夜便便的, 但近兩星期間中都會半夜, 唔會唔會係肚仔唔舒服

新年前同佢去睇左 ...

personally i think it is rather abnormal.
poo-poo right in the middle of deep sleep means your bb's intestine is still working vigorously when the internal organs are taking their rest.
i guess your bb is having some viral infection which causes the intestine a bit inflammed.
this kind of 'stomach flu' can last for ~2 weeks, depending on the type of virus and the immunity of your baby ...mouth:

大宅

謝謝你的回覆
不過bb上星期已經完全回覆正常, 幸好沒有什麼事, hehe

首頁

尾頁

跳至