論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我工人 8 nov 開始上班,我扣左佢初一至初三為無薪假,佢話我吾0岩. 到底我有無錯?

我係0甘計囉...
8 NOV - 7 DEC : 一個月
8 DEC - 7 JAN : 兩個月
8 JAN - 8 FEB : 三個月
0甘佢係放無薪假先0岩架!?

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 wakuwaku 於 09-2-2 10:00 發表
我工人 8 nov 開始上班,我扣左佢初一至初三為無薪假,佢話我吾0岩. 到底我有無錯?

我係0甘計囉...
8 NOV - 7 DEC : 一個月
8 DEC - 7 JAN : 兩個月
8 JAN - 8 FEB : 三個月
0甘佢係放無薪假先0岩架!? ...

As your maid has not served your family for more than 3 months, she has no right to claim those labor holidays as paid holidays. U are correct.

男爵府

原帖由 saiwanho 於 09-2-2 10:02 發表

As your maid has not served your family for more than 3 months, she has no right to claim those labor holidays as paid holidays. U are correct.

Thank you very much
佢仲話我無同佢量商喎

男爵府

原帖由 wakuwaku 於 09-2-2 10:07 發表

佢仲話我無同佢量商喎

Advise her to contact the agency for some briefing on the HK labor law.

伯爵府

no, she shd take these days off, but u have to deduct her salary.

男爵府

原帖由 saiwanho 於 09-2-2 10:34 發表

Advise her to contact the agency for some briefing on the HK labor law.

我吾係through agent 搵佢架,係朋友0既工人介紹架.
我個工人自己去入境處攪文件.
所以0甘先煩

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 wakuwaku 於 09-2-2 10:54 發表

我吾係through agent 搵佢架,係朋友0既工人介紹架.
所以0甘先煩

叫佢自己去菲領事館check囉, 唔駛煩喎! 我之前嗰隻偷錢工人唔經agent請, 佢離開舊僱主時有啲錢銀數拗, 佢都識得去領事館問, 佢哋大把資源去問啦!

侯爵府

原帖由 wakuwaku 於 09-2-2 10:54 發表

所以0甘先煩

佢係菲? 識看英文? 吾好同佢講甘多, 比份labour law 比佢自己看, 佢地點會吾知未做夠3個月無labour holiday (要扣$)呀, 我果個係印, 自己都知啦, 菲如果係香港做過野, 無可能吾知, 就算未做過, 一放假出街, 佢d 姊妹都會話佢知

男爵府

原帖由 c-wong 於 09-2-2 10:41 發表
no, she shd take these days off, but u have to deduct her salary.

佢話我無同佢量商喎,我要同佢商量架咩
我都同佢講左佢, 同叫佢簽3 日無薪假.
佢過年前簽哂,昨日發sms complaint 我

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 wakuwaku 於 09-2-2 10:56 發表

佢話我無同佢量商喎,我要同佢商量架咩
我都同佢講左佢, 同叫佢簽3 日無薪假.
佢過年前簽哂,昨日發sms complaint 我

唓, 佢之前都係放咁無薪勞工假ga啦, 佢聖誕假有薪o既咩? 佢哩舖擺明想焗你錢喎!

大宅

'無同佢商量'???
tell her that she is maid not boss:;pppp:
原帖由 wakuwaku 於 09-2-2 10:07 發表

佢仲話我無同佢量商喎

男爵府

原帖由 hinhinmummy 於 09-2-2 10:56 發表

佢係菲? 識看英文? 吾好同佢講甘多, 比份labour law 比佢自己看, 佢地點會吾知未做夠3個月無labour holiday (要扣$)呀, 我果個係印, 自己都知啦, 菲如果係香港做過野, 無可能吾知, 就算未做過, 一放假出街, 佢d 姊 ...

1)佢係菲
2)識英文,不過我估佢吾係好叻
我仲簽得好易睇俾佢
jan salary (1 jan - 31 jan)
less: 26jan 27 jan 28 jan
hkd3580-(@hkd115.5 x 3 days)=hkd3233.5
佢e+ 話我無同佢商量,而佢無read 就0甘簽俾我
我話我講左俾你聽,我仲問你明吾明, 你話明0既.
佢話我講廣東話佢吾知我講咩, 我話0甘你又話明.
你講左明又簽埋俾我,仲有咩吾明. 我講左好多次你吾明要問,我每講一句野,都問佢明吾明...我都俾佢激瘦

好一陣搵labour law 先

男爵府

原帖由 omygod 於 09-2-2 11:01 發表
'無同佢商量'???
tell her that she is maid not boss:;pppp:

佢已日日show up unhappy face,我又有bb 0係佢手上,我吾敢0甘同佢講囉
我好無用架,我成日怕hurt 到人

男爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-2-2 10:59 發表

唓, 佢之前都係放咁無薪勞工假ga啦, 佢聖誕假有薪o既咩? 佢哩舖擺明想焗你錢喎!

上次我ma wu sir sir 0甘俾左錢佢囉,佢又吾出聲.後來我先醒起.尼個月ma 一次過扣埋佢囉. 可能佢尼個月無左5日人工發顛啦. 0甘我叫做預支左俾佢啦.而且我就係怕佢吾知尼個月會少左5日,我年30就出埋糧俾佢,等佢好安排啦.
昨日send 個sms 俾我喎
Mam if u dont mind, i want to asking u why my salary is not in minimum?Did u deduct my 3 days holiday this chinese new year? Because u did not discuss me about this. when i signed. Pls,nxt time can you speak english so that i can understand clearly.Thank you.

仲要返lai 同我講sunday 佢可以咩都吾做,吾一定要做完野先出去,我e+ 同你做係人情
我請你時你可以同我講你sunday 吾會做野,我就吾請你啦

禁止訪問

大宅

千祈唔好咁想法,你係僱主也不敢同佢講?????????奇怪.依家係以合法合約/承諾同佢傾,你要多D上呢度跟bk mum學下野啦. . 勞工處有小冊子 (中,英,菲,印文都有),講解所有合約內的法例.佢睇菲版本,一定知道佢自己計錯.
原帖由 wakuwaku 於 09-2-2 11:06 發表

佢已日日show up unhappy face,我又有bb 0係佢手上,我吾敢0甘同佢講囉

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

樓主最好print份法例比工人睇, 佢地係hk做過點會唔知, 我都有扣我新印印頭3個月勞工假, 佢都無問題, 假期照做野(主動做我無叫), 扣咗錢無黑面, 講到尾你工人斤斤計較, 而家都咁, 睇怕以後都好難相處.....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

珍珠宮

原帖由 wakuwaku 於 09-2-2 11:06 發表

如果你咁諗, 你一定有排受. 佢地大把人教佢用咩招數對付你. 講道理啫, 慢慢同佢講, 小心d, 你俾得呢次假期既人工佢, 下次佢大把野同你計呀.

男爵府

such a bitch.....

suggest you also start looking for replacement and keep her until you new one is about to report duty

she will step more and more forward as you have become so timid

STAND STRONG PLS AND ALLOW NO GROUND FOR THOSE BITCHES TO STAND!

子爵府

畀面勳章

一定係佢d 同鄉教佢玩你, 呢d老seafood你有牌都唔夠佢玩, 如果你繼續用佢.......從另一個好既方面睇, 佢一定可以幫你上一堂工人速成班........咁你1以後就無往而不利....

首頁

尾頁

跳至