婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

新年同我奶奶住左一個星期已經好唔鍾意佢啦!頂唔住呀!我家請了個工人黎左一星期..我負責管佢教佢...唔想咁早比好野佢食!但我奶奶偏偏要扮好人做好人的角色!叫個工人食我雪柜的醉雞!未得我批準呀!我好唔鍾意我奶奶!向個仔面前扮晒野!
好似年初一食盘菜咁....我明明聽到佢話夾D瑤柱比個工人食!大佬!佢個仔我老公都未食呀!佢夠胆夾比個工人食!變態!我咪同我老公講..我老公立即問佢係咪傻架!但佢竟然向度扮晒野話:吓?係咩係咩?無呀無呀!有瑤柱咩?唔知喎....
我頂!個刻我真係好憎佢!做左又唔認又向度扮傻!我老公又好鍚佢老母!我好難做..我話:老公!不如您話下您亞媽啦!我好難做架..如果我話唔比個工人食個D野..轉個頭佢老媽又話比...咁則係點呀?我做衰人..佢做好人呀?我管工人我教工人...佢同我唱反調?
各位!我應該點做?
我諗住直接同我老公講,可否叫佢老媽咩都唔好理..個工人食咩我已經安排好..叫佢唔好咁多事得唔得?因為我99係會同我長住咯我諗....但我真係頂唔住...
今日仲向我面前放個有聲屁!喂!大佬!唔好同我講話控制唔到呀!疴屎又唔見控制唔到,係咪先?
唉!我BB4月出世...我唔想再見到佢...我好難頂呀!我坐月我媽咪會過黎瞓...佢咩都唔識...湊BB照顧我又唔識..煲薑醋又唔識...
唔係話唔想尊重佢老人家...咁做老人家唔好咁多事啦...之前已經同佢講過叫佢唔好理工人D野..但佢又要扮好人..好多事!
各位姊妹!我可以點做呀?睇唔開呀!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sorry,我唔覺得你99有咩問題喎!
第一,點解你話唔想俾個工人食"好野"?咁你諗住俾d咩佢食?豬餿?工人都係人黎啫,唔駛咁刻薄掛!
我唔覺得你99係扮好人+同你唱反調囉,我覺得係佢係可憐個工人囉!

第二,放個有聲屁又得罪你呀?話晒都係老人家,控制唔到好正常啫!呢樣野連d後生都控制唔到啦,何況係個老人家?

你呢篇post我完全睇唔到你99有咩唔啱,似乎有問題嗰個係你多d囉!

別墅

唉!問題唔係發生向您身上可能您唔明白啦....我唔係比豬餿個工人食..我會供應面包同面比佢食....面包可以搽花生醬同炒旦食.....佢岩岩黎一個星期我唔想佢食太多好野...因為佢到步第二日我已經帶埋佢出去食團年飯..食翅..但真係唔想種壞佢咯..唉!佢唔明白我架啦!慘慘!

男爵府

樓主...放開D...我個工人都係我食咩,佢食咩既...我地食大閘蟹,佢都有份食架!
至於你99個度,係咪長住先,咪忍屎忍尿都忍佢羅

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主你都幾難頂wo
放屁點控制架 你唔教下你奶奶

大宅

樓主
唔好怕工人食慣"好野"之後唔係,總知你地食咩佢食咩既OK,係咪工人照顧BB?

放有聲屁唔一定控制到,後生都唔100%得。

你係咪同99一起住,唔係咪話坐月有媽媽help,99可以間中上來學湊孫。

複式洋房

我都係請工人幫99湊我的女, 我反工. 但工人日日見都是我6299, 一定同佢地friend些, 工人想放假等事情, 我都是等佢同99商量完至由99通知我的, 可是我先係老闆呀! 可能d 老人家未用過工人, 想唔到咁遠咩種壞的事. 你同工人講清楚邊d佢食/用得, 邊d佢唔可以食/用, 咁就ok喇, 如果個工人不是新來做, 佢地多數好醒目.
你話:[因為我99係會同我長住咯我諗....] 既然無方法唔一齊住, 你都係日日上來呻下好了. 無法改變的事實, 真係要睇開d. 你有無看有D人, 因為99而同老公分開? 唔想搞到咁, 只有一個字: 忍
如果你忍得到放屁唔會有聲, 你都可以忍到你99架喇.

大宅

你俾面包同面俾你個工人食? 仲可以炒蛋添呀? 你都真係對個工人唔錯. 唔怪而家咁多細路俾工人虐待啦. 我諗你都係對你奶奶好D, 等佢幫你睇住個工人湊你個BB.

人地丟低哂D屋企人去你度打工, 你有冇諗過人地感受架, 同屋企人分別兩年呀, 見唔到個老公見唔到個仔架. 人地窮都係人黎架.

黎到第二日就跟個主人去食團年飯, 你估佢實好受架. 你有冇打工架, 你老闆叫你陪佢出去食飯, 你都唔自在啦, 食龍肉都冇味啦.

仲有, 放無聲屁既人仲陰濕, 想避都避唔到. 你索性叫佢試下唔好放屁. 不過我諗你自己試左可唔可行先叫人做啦.

大宅

點解要咁對個工人呀?佢一日要做咁多野,食面包搽花生醬?!!我真係第一次聽,其實你驚佢變壞你可以一早同佢講咩可以做,咩唔可以做,話佢知請佢個位係你,叫佢咩都問下你先米得law,至於食咩有咩所謂,工人都係人,你想佢做得好D開心D米新年你食咩佢食咩law,我唔相信佢食一兩餐好之後就唔肯食其他野,唔通之後你地食公仔面佢要你比魚翅佢食咩,你同佢講新年所以會多D好野食,新年後會食返D普通野,屋企飯,等佢明白中國人新年至係咁米得law,有時你對人好,人地至識拎個心同你湊B,我細妹對工人好好,個工人跟左佢10幾年,佢食咩工人食咩,有時佢地出去食飯工人响屋企就自己煮面食,新年時我細妹重會買金鏈送比工人獎勵佢.
我明白宜家有好多工人好壞,但如果人地一黎你就咁好似有點兒.........,最緊要係你同工人講清楚你想佢點,有咩係唔可以米得law,只要佢做野上心,勤勤力力咁對人好有咩所謂.
至於你奶奶,忍得米忍,你又唔駛做屋企野有工人做,咁你奶奶咩都唔識有咩所謂,唔通你真係想你老公鬧佢阿媽你條氣至順?咁你老公要你鬧你阿媽你得唔得?我奶奶都好難頂,但我唔會要我老公幫我,費事佢做夾心人,我會忍,不過我同老公講左如果有一日佢阿媽太過分我唔會忍,不過我話唔駛佢幫,有時佢知我忍佢都會幫口話佢阿媽(因為佢驚我忍唔住會嘈),有時我又會話不如你同你阿媽講.........,如果我講我驚佢唔鍾意(但我表情會好無所謂咁,費事我老公以為我攪事),咁我老公就會比我點左去同佢阿媽講.

大宅

睇完樓主篇野,我終於明白,點解間中會有工人虐待少主,亦大開眼界,食麵包加多隻蛋,咁算係對工人好好......係未來日子,個工人會照顧你地一家ga起居飲食,你對人唔好,個工人玩野你就大鑊,用尿開奶比bb飲都似,將心比己la,自己去到外地打工,遇到咁ga老板,你會點先?
仲有放屁e樣野......我都好憎人係我面前放屁,但亦明白到e樣係生理上ga問題,點忍?唯有下次99放屁,自己行開lor,或者直接同老公講,你唔習慣同99住,請99離開,好過一路同佢住,一路係咁鬧99

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 可愛小寶貝 於 09-1-31 01:18 AM 發表
唉!問題唔係發生向您身上可能您唔明白啦....我唔係比豬餿個工人食..我會供應面包同面比佢食....面包可以搽花生醬同炒旦食.....佢岩岩黎一個星期我唔想佢食太多好野...因為佢到步第二日我已經帶埋佢出去食團年飯..食 ...

你都真係一個極品僱主+極品新抱囉!
個工人一個人照顧晒你地全家既起居飲食+全屋家務
你都可以竟然淨係俾個工人食麵包同面,打你工真係慘過做苦力,做人唔好咁刻薄好d!

子爵府

環保接龍勳章

人地黎你屋企做野,佢做得唔好就話姐,岩岩
黎到你99對佢好少少唔得咩?仲有一日做咁
多野你只係俾麵包人地食會唔會太過份呀?
如果你有咁既老板你又點呢??將心比己,唔好
對99同工人太差啦!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩~麵包搽花生醬就話比好野工人食..一個人無d飯落肚邊有氣力做野呀?d媽咪講得o岩..唔怪得有工人虐打少主呢d新聞..真係可能係僱主問題囉....初黎報到都咁對人....你99可能睇唔過眼比d佢食姐...咁都話未經你同意?
呢點我都覺你呢個人幾難相處,個人都幾麻煩下~
放屁好平常既事..係人都會放...點控制呀何況一個老人家..樓主唔該唔好咁執著啦~!
你就快做媽咪喇~做個好榜樣比小朋友睇仲好啦..唔係有樣學樣..大個都係咁樣對人乍...
我都係發表下我意見..你o岩聽就聽唔o岩聽就算~!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

點解樓主你唔覺得自己有問題嘅?個工人都係人,一日咁多工夫要做,飯都無得食,佢有心幫你做好d嘢先奇!!你話"唔想咁早比好野佢食",咁請問你打算幾時先俾餐似樣嘅飯佢?我唔係好明咁做有咩意義,只會覺得你唔當個工人係人啫!我有個朋友對工人非常好,有時仲會同個工人分擔家務,你可能覺得天方夜譚,但係因為我朋友對佢工人好,佢工人對佢一家更好,真係盡心盡力幫佢打工!!你就嚟有bb俾佢照顧,點先係對自己同個bb好,你自己諗清楚啦!

至於99方面,我又覺得你搵嘢嚟鬧嘅,你根本係唔鍾意佢,佢唔出聲唔郁企喺度你都會覺得督眼督鼻架啦!盡可能分開住啦,唔係我諗你終有一日實會同佢吵大鑊囉~就嚟生bb啦,放鬆心情,唔好咁忟憎啦,對你同個bb都無益架!

大宅

樓主.人心肉做.你對工人好
工人對你一樣會好.你先自問下自已先啦

大宅

唔好咁啦.開心D等BB出世
做個通情達理既人

別墅

嘩~您咁好大閘蟹都一齊食架?因為我工人黎左一星期我唔知佢表現點..無可能咁快對佢太好,RIGHT?唔應該..我怕種壞佢咋....佢做得好,.我到時比D甜頭佢可以..但佢初黎步到我唔想咁呀....同埋我係同我奶奶長住架...唉~都幾難頂!
佢講野超大聲架..有時我睇緊電視佢又好大聲向度講電話...我都明白佢老人家對耳可能有少少問題啦始終老人家....有時都幾騷擾架~話就話忍..但有時真係好惡頂架!

原帖由 sylviawong 於 09-1-31 01:40 發表
樓主...放開D...我個工人都係我食咩,佢食咩既...我地食大閘蟹,佢都有份食架!
至於你99個度,係咪長住先,咪忍屎忍尿都忍佢羅

複式洋房

愛屋及烏,愛你先生亦要尊重老人家.
睇完你篇野,都覺得你好令人好討厭.

別墅

唔好意思啊~原來您咁候生都已經同我奶奶一樣控制唔到會週圍放屁架?我可以控制到架.否則會走入洗手間咯.因為我仲以為係年紀大先控制唔到..原來您都係咁...咁我唯有忍受下奶奶啊~

原帖由 gucci_ha 於 09-1-31 03:02 發表
樓主你都幾難頂wo
放屁點控制架 你唔教下你奶奶

別墅

唉~我諗係我表逹有問題~我指花生面包同面係比佢早餐食..中午同晚餐係同我地食埋同一樣野...您估我真係三餐都要佢食旦治咩?我真係無咁變態!唉~想上黎呻下仲好似比人亂搶掃射咁..都係走為上著啦...不過我都明白..我只係一個平凡人好難學您地咁做聖人!咁您地好好對個工人同奶奶啦!有咩都記得吞晒佢~
祝福您地長命百歲啦!
好彩我有老公鍚返又唔駛返工~我出世咁耐真係無捱過.一世好命...所以都唔係好清楚打工仔的生活~都係走人先!最後好多謝您地一班聖人指點!我都係去返我個平凡人的圈子好少少...
BYE BYE~

首頁
12345...7

尾頁

跳至