夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

老公同我都有工作,兩人的收入也差不多,他無比家用我.
我一向也認為大家的支出不平均:
他出首期3成,我要供樓.之外又要負責家庭買餸及日用品開支及小孩的保險,另外是一小孩的學費.
而他就負責工人人工,家中水電煤,管理費,及另一小孩學費的開支
我覺得最不合理的是我要供樓而他不用供這部分.他的理由是他已出了錢做首期,所以他不用供樓.
更奇怪的是我們之前是買了新樓才賣舊樓的,而如果用賣舊樓的錢放到新樓上,我們根本就不用供樓,但他就把那筆錢儲到自己戶口內也不拿出來屬樓.或者是他拿去投資吧.而我屋企人都話我蠢.
每次一講到錢銀的分配問題,大家就吵起來.
我也不知怎樣做好.
你們夫妻間是怎樣分配支出的呢?

子爵府

BK Milk勳章

吓...咁咪啫係佢出3成你出7成囉

舊果層樓你有無份供架, 點解佢可以收埋d錢

做咩有舊錢唔俾多d首期, 要俾銀行食咁多息呀

男爵府

原帖由 mini_mum 於 09-2-3 04:35 PM 發表
他出首期3成,我要供樓.之外又要負責家庭買餸及日用品開支及小孩的保險,另外是一小孩的學費.
而他就負責工人人工,家中水電煤,管理費,及另一小孩學費的開支
我覺得最不合理的是我要供樓而他不用供這部分.他的理由是他已出了錢做首期,所以他不用供樓.
更奇怪的是我們之前是買了新樓才賣舊樓的,而如果用賣舊樓的錢放到新樓上,我們根本就不用供樓,但他就把那筆錢儲到自己戶口內也不拿出來屬樓.或者是他拿去投資吧.而我屋企人都話我蠢.
每次一講到錢銀的分配問題,大家就吵起來.
我也不知怎樣做好.

其實冇話點先係正常 / 唔正常~ 每對couple 做野方法都唔相同,只要自己兩公婆圍內講掂數就得啦! 但係我唔明點解咁既安排妳當初都會應承? 而家又話覺得唔合理......

我自己冇返工 + 仲未有小朋友,所有支出 + 供樓都係老公負責,佢另外仲會比家用我~ 樓係結婚前買,首期兩份比 (老公夾大份 + 我夾細份),供就老公一個人供.

珍珠宮

好媽媽勳章

這樣安排唔係咁好,

如果是我阿媽年代, 當然唔會同老公計較, 但, 這個世代的人人心多變, 你老公留私己錢去投資, 你都應該要.

女人留多D錢傍身好D.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

順以公平計算(唔計夫妻間感情深厚/信任度), 要考慮: 舊樓係點供番來? 妳同c6一人一半 or 全部佢俾晒? 如果妳都有供, 咁妳都有理據取回部份作己用/投資/供樓, 又或者叫妳c6新樓首期可否提高至5成? 咁對妳公平d!

ps: 其實之前點解妳地無共識而就決定買新樓?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kidcute 於 09-2-4 00:46 發表

做咩有舊錢唔俾多d首期, 要俾銀行食咁多息呀 ...

我有女性朋友就係佢自己出首期, 老公供樓
如果係呢種,大家又點?

其實好難話公平
最重要係傾掂數, 同埋大家信任架咋

子爵府

畀面勳章

我諗你應該即刻改變這個規定
因為非常不合理
就算二公婆都對家庭有責任, 都應該公平
點解佢唔俾家用你, 俾家用係一個男人應該做的
在我家, 我的人工少過老公, 但我老公一直都有俾家用, 就算我呢二年加咗人工, 佢都照俾以前條數我, 咁樣先至係男人養家的正确觀念,
我諗你一開始就太放任你老公了, 同埋現在明明有一筆錢係度點解唔拎出來供樓, 而要加埋銀行利息由你供?

快啲搞啶佢,唔好做軟弱的女人

原帖由 mini_mum 於 09-2-4 00:35 發表
而他就負責工人人工,家中水電煤,管理 ...

大宅

你老公羅晒賣舊居既錢去邊你都唔知, 睇黎你都好危險... 點解要捱貴息都唔屬樓?? 你老公投資叻到可大於供樓貴息?? 我諗你應該好好同老公傾下點運用你倆收入..

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

我個case 係,
我就負責 flat and car: 我自己出首期+供樓 (my parents give me the 首期 when we got marry)+ car + car parks + living expenses for my parents

我老公就負責all the other living expenses such as 保險, mang. fee for flat and car parks, expenses of my 2 kids, 工人, living expenses for 62 99.......

佢無比家用我架, 不過我平時出街的洗費就多數 use his credit cards........

The adv. is that:
1) I have the absolute right to control everything in my flat, such as: I do not give the key to my 99, I give 1 room to my parents, my 99 should call me first before she visit us.........
2) I don't need to pay the mortgage after a peroid of time (say 10 or 20 years later). However, the living expenses increase year by year........(my husband's part)

Now, my flat is fully paid. I would use my salary for travelling........

複式洋房

佢俾3成,你出7成+利息,咁不如同佢講,俾番首期佢,跟住佢供樓囉!!

伯爵府

醒目開學勳章

層樓係邊個名?我就自己出首期同自己供樓,因為層樓得我個名。。。我老公就自己供自己個層。。。但日常支出我地無乜點計,邊個有就邊個出,都係有限錢

伯爵府

this arrangement is quite unusual. normally 首期兩份比, 供就老公一個人供, or 供就兩份供.

in my case, all paid by my hubby, same as my other family members. maybe because our hubbies earn far more than the ladies in my family.

大宅

計埋息,點止37

我同老公首期一人一半,供就佢供

原帖由 kidcute 於 09-2-4 00:46 發表

做咩有舊錢唔俾多d首期, 要俾銀行食咁多息呀 ...

大宅

兩公婆點安排最緊要雙方comfortable
依家你出得post問,即係感受欠佳
咁要拎出黎同老公傾

大宅

之前果層舊樓原是我奶奶出首期的一半,由我老公供,是落老公名的.本來是用作投資用途,果時我同老公都未結婚.
後來我地二人決定結婚,就順理成章住入那層樓中.
結婚前,我地無傾過錢銀問題,初時我一個仙也不用出就住了進去.後來,老公話家中支出我也有責任,主動要求我出幾千蚊作家用.我無考慮就應承了.
至後來,錢的數目越加越多,甚至可以蓋過供樓的支出多1/3至1/4,而果層樓係一直都無我名的,供左5-6年,
因再多一個小孩出世,而要換一間大啲的樓.而新買的樓是落我名的,我老公更揚言新樓那筆首期是我之前每月給他的家用或供舊樓的錢儲蓄得來的.
我曾經向佢提出過層新樓改為兩人個名,但佢話廢事花無謂的錢.

公爵府

有D男人係會連自己老婆都信唔過架!!我有個朋友都係咁樣, 係比錢老公做家用. 想聯名開個戶口一齊儲錢比個女,個老公都唔肯,一定要只寫佢自己個名.

我認為做得夫妻就係甘苦與共, 大家做得努力都係為頭家. 何必要計住呢. 而作為男人有義務養妻活兒. 下下計住自己比幾多, 老婆出左幾多, 仲算係男人?

大宅

咁又好似ok喎

大宅

1) 舊樓冇你名不過你有幫手供5-6年, 賣左之後你c6用左喺新樓3成首期, 餘下佢自己袋.
2) 新樓得你名你負責供.

單睇以上都明白你c6出發點, 你要投訴的應該係佢唔分擔多d家庭開支, 其實兩公婆點樣攤分個個case不同, 你同佢傾傾要求佢要負責番屋企洗費. 不過比著我c6舊樓有錢賺佢唔同我分我都會嬲.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 mini_mum 於 09-2-4 13:59 發表
之前果層舊樓原是我奶奶出首期的一半,由我老公供,是落老公名的.本來是用作投資用途,果時我同老公都未結婚.
後來我地二人決定結婚,就順理成章住入那層樓中.
結婚前,我地無傾過錢銀問題,初時我一個仙也不用出就住了進 ...

咁如果新樓得妳名, 我又覺得ok喎, 不過妳就無物liquid cash 可用!!! 如果妳覺得uncomfortable, 咪同c6傾下!!

首頁

尾頁

跳至