跳至

首頁

尾頁

大宅

聖母幼稚園收左我囡囡, 睇佢哋網頁講得唔係太清楚, 佢哋係咪淨係活動教學呢? 又係咪好多新移民讀架呢? 有無人知呢間幼稚園好唔好呢?

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

呢間學校以前就好...果時我妹妹好細個想讀,都唔收(香港人)....而加.十個有八個都係新移民.....我隔離屋果個新移民個大囡同細仔勁唔聽話都讀緊,所以我果時都無同我個仔報呢間~~

伯爵府

好媽媽勳章

係多左big six 讀, but 邊間唔係咁ah, 我覺得OLK 係幾好架, 我個細仔K1, 大仔K3, 大女都係畢業生, 家下響音小P3, 佢既表現都好OK 架, 我覺得OLK 既MORAL STANDARD 好好, D小朋友都乖架

伯爵府

好媽媽勳章

而且, 學校本身個FINANCE 做得好好, 好大BACKUP, 所以, 唔會立亂向家長收錢, 好似THIS YEAR 咁, 學費一年係HKD11,500, DEDUCT 左學卷, OLK 只係收緊HKD50 PER MONTH, 亦唔會巧立名目去收其他錢去MAKE MONEY, 真係好均真架, 而且講個CAMPUS, 佢絕對係呢區最好, 有OUTDOOR PLAYGROUND, 有前苑後苑, 新果BLOCK 個LIBRARY 都算大, ACTIVITY ROOMS 又多, 真係WORTH 去讀架, 放心, 我觀左幾年課, FOR SURE 所有老師都一定係CC文文, 唔會係是下果D金毛妹咁架, 係放心比個KIDS佢地教架

水晶宮

我囡囡正讀緊k1,,佢返左學乖左好多......我無後悔揀左聖母~
我大仔讀另一間,,有得比較之下........我好慶幸當日無比囡囡跟哥哥一間~
你話大6人我就唔係太清楚或者唔太計較,只要有家教,我想
香港,大6,美國人都一樣~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

可能你地果班d學生好啦~~我唔係想標明多大陸人,間學校本身無問題我都知,但係我想幫我仔仔報果時去過睇個d學生放學,我就覺得唔係太鍾意.因為果次見到d小朋友唔係好聽話,跟住果個大陸女人就係條街大大聲罵個小朋友,仲出手,已經見過呢d情況唔只一次...所以我覺得一間學校好唔好,仲要睇下周圍既小朋友同家長係點....因為佢地呢個年齡會有個樣學個樣...but你地讀得好就好啦~~我係呢區都係會推薦張祝珊幼稚園,佢地校風好,d老師又細心,仲要d家長都好有禮貌.係呢區評價都唔錯,仲要成年前留定位....你可以自己參考一下.

http://www.ccsn.edu.hk/intro.php

侯爵府

我囡囡係到讀緊k2, so far, 我覺得好滿意, 學校定期都有舉行d親子活動, 所以家長好多時都可以到學校同小朋友一齊參加, 就係去過學校參加佢地既活動, 就更加滿意間學校.

學校既老師好有愛心, 教到小朋友好乖, 好有禮貌, 家長會當日, 我早到左, 同d老師傾左30分鐘有多, 佢地都好有裋禮貌咁同我解說, 使我對間學校既教學同課程分配又明白多左, 總括來說, 呢間係一間好好既幼稚園, 如果唔係小學係私立, 我真係毫不考慮比囡囡直上.

我囡囡每個sat都會去另一間幼稚園上course, 間幼稚園係私立, 都幾famous, 好多人都讚, 因平時唔係我帶囡囡上course, 有次係我帶囡囡去, 一去到, 我見到d老師既態度巳好不滿, 同聖母既老師完全唔同, 佢地無咩愛心, 真係為工作而工作, 我初時都以為係自己主觀左, 下次再去時, 同其他接放學既家長傾開, 原來大家都有同感. 我同囡囡講, 不如我幫你轉來呢間幼稚園番學, 佢都話唔好, 要番聖母, 呢間只可以sat上course.

所以, 真係要自己去睇清楚間學校是否fit到自己小朋, 同埋要多取各方面人既comment

子爵府

畀面勳章

原文章由 kcpak 於 08-12-4 15:57 發表
香港,大6,美國人都一樣~ ...

侯爵府

GRACE

係呀, 我通常係呢D TOPIC只係睇, 唔會REPLY嫁, 但今次講得真係有D開份, 咁會比別人誤解左間幼稚園, 我先出番個POST

如果呢間學校都叫多大陸學生同唔好, 我唸係呢區唔洗再搵其他幼稚園啦, 誇區啦
原文章由 grace_xian 於 08-12-5 17:13 發表

大宅

想問申請入讀其實難唔難,我見頗多有名氣幼稚園面試時都好多野考個小朋友;題外話:有一次帶女女in黃大仙聖母潔心會,但佢地無問小朋友野,反而問我地父母幾多歲,乜藉貫,父母做乜職業,各揾幾多錢,跟住就話佢09年3月入學前去見一見醫生做健康評估就得架啦,嘩!乜幼兒園嚟架

侯爵府

咁味係囉, 所以選學校真係要搵間合自己小朋友先啱.

其實, 如果小朋友唔係特別差, 應該收緊, 因為始終依家D出生率低
原文章由 sam9035 於 08-12-8 11:44 發表
想問申請入讀其實難唔難,我見頗多有名氣幼稚園面試時都好多野考個小朋友;題外話:有一次帶女女in黃大仙聖母潔心會,但佢地無問小朋友野,反而問我地父母幾多歲,乜藉貫,父母做乜職業,各揾幾多錢,跟住就話佢09年3月入學前去見一見 ...

洋房

我的小朋友都是在聖母潔心會讀的,據我所知你只是作初步登記填表,所以問你有関資料,當你交埋體檢時他們才正式面試辦手續的,並不是問完你那些資料便ok,所以你不用擔心。我及而覺得此校好好,又多親子活動、不同主題的家長講座,足夠照顧埋我們的家長,令我們家長學識更多,怎樣照顧我地的子女。透明度又高,所以我很喜歡此校。

洋房

hi,

我女都讀緊下午k1, 每次揍番學都見到一班big six在門口, 不過我本身都對big six唔係太like, 只要佢d仔女唔好9到我個女, 如果唔係肯定鬧佢9條街, 其實big six間間幼稚園都有, 睇多定少, 基本上依家行出街big six仲多過hk人...........
原文章由 kcpak 於 08-12-4 15:57 發表
我囡囡正讀緊k1,,佢返左學乖左好多......我無後悔揀左聖母~
我大仔讀另一間,,有得比較之下........我好慶幸當日無比囡囡跟哥哥一間~
香港,大6,美國人都一樣~ ...

民房

我個大女都係olk既畢業生..佢宜家係新蒲崗嘉諾撒就讀p2..呢間幼稚園係wts慈雲山真係算數一數二既學校...你有$$都未必入到囉..我個契女(hk人)今年要choose幼稚園佢都係搵呢一間..但係佢唔pass就算後備都係排62個...咁你地話係咪好搶手呀...同埋呢間學校既校長老師同埋d校工都係好好人...仲有我個大女都有參加舊生會每年都有返去行下聯誼一下咁樣..我覺得咁樣做可以俾d小朋友可以對自己既回憶好好

侯爵府

我都好like新蒲崗嘉諾撒, 請問你係1st round定大抽獎入嫁?
原帖由 豬mama959697 於 09-2-10 01:00 發表
我個大女都係olk既畢業生..佢宜家係新蒲崗嘉諾撒就讀p2..呢間幼稚園係wts慈雲山真係算數一數二既學校...你有$$都未必入到囉..我個契女(hk人)今年要choose幼稚園佢都係搵呢一間..但係佢唔pass就算後備都係排62個...咁 ...

首頁

尾頁

跳至