想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果想睇瑪麗醫院私家症︰

1.申請的手續如何?
2.是否需要私家醫生介紹信?
3.是否像公家症般需要排隊?如要,排多久?

別墅

好媽媽勳章

家病人:
步驟(1) --- 索取轉介信(a)
步驟(2) --- 致電預約就診時間(b)
步驟(3) --- 持轉介信等到K5N私家門診就診(c)

都一樣要排隊,不過緊係快好多,好似我個陣時去左私家度問,我07年11月去排,08年1月就可以見E生,但因為我覺得費用太貴所以去左排公家,同一日去公家係排到09年1月先有得睇。
不過我諗都係睇下果陣時多唔多人排,如果私家都好多人,咁可能要耐D。
快D打電話去問下LA!!
http://www.hku.hk/obsgyn/IVF/html/contact.htm

別墅

rosabb,

謝謝你的詳盡回覆。
你最後也是排了公家症嗎?見了醫生沒有?

原帖由 rosabb 於 09-2-7 00:38 發表
私家病人:
步驟(1) --- 索取轉介信(a) 步驟(2) --- 致電預約就診時間(b)步驟(3) --- 持轉介信等到K5N私家門診就診(c)

都一樣要排隊,不過緊係快好多,好似我個陣時去左私家度問,我07年11月去排,08年1月就可以見E生,但因為我 ...

大宅

原帖由 chibihamu 於 09-2-6 10:10 發表
如果想睇瑪麗醫院私家症︰

1.申請的手續如何?
2.是否需要私家醫生介紹信?
3.是否像公家症般需要排隊?如要,排多久?

Line up with dr. referral leter.

Private line: wait for 1-2 months, around 60k for ivf.
Public: wait for 1.5 - 2 years, around 15k for ivf.

i did ivf in Aug 08. 60k for 1 IVF. cheaper than other private dr but reputation is quite good.

i bingo but miscarriage. will do FET next month.
(did fibroid operation before so i now take rest).

you can telephone to QM private asap 'cos many women go to QM private.

別墅

要60K咁貴,同專科醫生差唔幾遠,重要排隊添,好似唔係好值。

原帖由 PPyeung 於 09-2-8 01:16 發表

Line up with dr. referral leter.

Private line: wait for 1-2 months, around 60k for ivf.
Public: wait for 1.5 - 2 years, around 15k for ivf.

i did ivf in Aug 08. 60k for 1 IVF. cheaper than other p ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

之前都試過打去book private line,雖然排期比公家短,但係d娘態度好惡劣,價錢又同去私家醫院做差唔多,心諗,淨係問野都要受氣,如果做treatment時咪仲慘﹖仲要比一樣咁多錢,點解唔搵d服務好d的私家喎……所以最後都無考慮佢……

原帖由 chibihamu 於 09-2-8 10:29 發表
要60K咁貴,同專科醫生差唔幾遠,重要排隊添,好似唔係好值。

大宅

請問知唔知那間政府醫院不育科比較好. 我想排隊做iui/ivf. 當然係公家症la...

私家症好貴ah

大宅

原帖由 lalamike 於 09-2-8 11:55 發表
之前都試過打去book private line,雖然排期比公家短,但係d娘態度好惡劣,價錢又同去私家醫院做差唔多,心諗,淨係問野都要受氣,如果做treatment時咪仲慘﹖仲要比一樣咁多錢,點解唔搵d服務好d的私家喎……所以最後都無考慮佢……
...

I think their service is acceptable, though not very nice as private hospital. however, QM has good reputation. For private hospital, you still need to wait for several months if you see good dr. should be more than 60k.

大宅

原帖由 rtt@kaikai 於 09-2-8 14:12 發表
請問知唔知那間政府醫院不育科比較好. 我想排隊做iui/ivf. 當然係公家症la...

私家症好貴ah

you can go to Kwong Wah, Prince Wales or QM for IVF.

別墅

好媽媽勳章

我排了公家症,係09年1月啱啱見左第一次醫生。

原帖由 chibihamu 於 09-2-7 15:12 發表
rosabb,

謝謝你的詳盡回覆。
你最後也是排了公家症嗎?見了醫生沒有?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我以前在仁安dr tung 做左3次iui唔成功, 頭一次bingo但小x.

08年8月排qm私家, dr Ng(我覺得佢好d, 仲排得快d), 11月做ivf, bingo左, 依家13 wk啦!

別墅

原帖由 sweetcutecat 於 09-2-9 10:56 發表
我以前在仁安dr tung 做左3次iui唔成功, 頭一次bingo但小x.

08年8月排qm私家, dr Ng(我覺得佢好d, 仲排得快d), 11月做ivf, bingo左, 依家13 wk啦!

sweetcutecat,

請問qm私家,如果fsh>10係唔係唔收ga?因我打過去qm問,d文員話佢哋唔知。~Thanks~

男爵府

其實佢係咩事都收, 佢一定會再做好多詳細檢查, 我唔知抽左幾多次血啦, 佢會有專業的判斷, 得佢先做, 佢都有話我退化, 我係高齡, 我話我係咪冇機會, 佢話冇絕對, 到最後我抽到14粒蛋, 連 dr ng 都話我勁! 我依家仲有雪蛋, 生多幾個都得!

千祈唔好未打先輸!!

原帖由 apple1990 於 09-2-9 11:50 發表

請問qm私家,如果fsh>10係唔係唔收ga?因我打過去qm問,d文員話佢哋唔知。~Thanks~

別墅

原帖由 sweetcutecat 於 09-2-9 12:02 發表
其實佢係咩事都收, 佢一定會再做好多詳細檢查, 我唔知抽左幾多次血啦, 佢會有專業的判斷, 得佢先做, 佢都有話我退化, 我係高齡, 我話我係咪冇機會, 佢話冇絕對, 到最後我抽到14粒蛋, 連 dr ng 都話我勁! 我依家仲有 ...

多謝你呀,因我排咗qm公家症,要2010年1月先可以睇,但如果我排qm私家,qm要我cancel公家症booking先比我book私家,所以我15同16,晤知應該睇董曉方好,一或排qm私家and cancel公家症好,因我巳經係私家醫生到失敗咗1次ivf,晤想咗衰,我fsh10.5,晤知算晤算高呢?你介晤介意話我知你fsh係幾多?同埋如果係qm私家做ivf,d時間係晤係好難就ga?唔該曬。

別墅

好媽媽勳章

對唔住搭咀!!
如果係我,我會睇董e生先,因為董醫生的feedback都好好架,touchwood 如果真係唔得,仲有政府做後備嘛,如果再排,要好耐好耐,因為我諗會越來越多人排生育輔助科,同埋好貴囉!!
這是我的意見咋!!希望可以一同分享!!

原帖由 apple1990 於 09-2-9 12:45 發表

多謝你呀,因我排咗qm公家症,要2010年1月先可以睇,但如果我排qm私家,qm要我cancel公家症booking先比我book私家,所以我15同16,晤知應該睇董曉方好,一或排qm私家and cancel公家症好,因我巳經係私家醫生到失敗 ...

男爵府

我唔等公家症, 因為我高齡, 我其實一直都睇董醫生, 但如果要ivf, 我唔知點解冇咩信心, 最後就去左qm, 因為好多人讚好, 我唔記得聽邊個朋友話qm個lab好, 話仁安的lab差d, 要做ivf梗係要有個好lab同好的胚胎學家, 於是對qm信心大d.

其實我只係去第一次時同老公請假去, 因為要聽書, 又要見醫生, 跟住全部覆診會在7:30am, 8:30am前走, 都仲返得切工, 所以我老公次次都可以陪我去, 我差唔多抽卵時就同老闆請假, 放胎後休到xmas之後, 現在老公要我辭工安胎, 因為真係唔想有咩閃失, 但老闆留我, 叫我休到3月.

不過, 我個人覺得休息係好重要, 我放胎後瞓足2個星期, 真係好好多, 真係要睇你如何取捨...

仲有, 唔好意思, 我冇問醫生我的fsh幾多, 所以答唔到你, sorry.

原帖由 apple1990 於 09-2-9 12:45 發表

多謝你呀,因我排咗qm公家症,要2010年1月先可以睇,但如果我排qm私家,qm要我cancel公家症booking先比我book私家,所以我15同16,晤知應該睇董曉方好,一或排qm私家and cancel公家症好,因我巳經係私家醫生到失敗 ...

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

QM 公家症 私家症 的iui 及 ivf 分別係幾錢呀

男爵府

我仲未埋單, ivf 6萬左右啦...

原帖由 rtt@kaikai 於 09-2-9 13:21 發表
QM 公家症 私家症 的iui 及 ivf 分別係幾錢呀

首頁

尾頁

跳至