懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位媽媽選什麼牌子的奶粉給bb?
如何決擇?

複式洋房

我依家都諗緊呀...
太多隻喇.....
日本既有: 森永, 明治, 雪印, 和光堂
香港local: s-26, 安嬰兒, 美素佳兒 (仲有好多唔記得 d 名lu)

大宅

最初聽親友推介食雪印思敏兒1號,但BB食咗就由每日便便到3,4日先一次,后來仲扭唔出,扭哂計,之后轉咗美素力,咁就兩日或者1日1次...

複式洋房

你地可以參考—下...
我bb出世食左兩星期人奶...
之後就一直都係食和光堂...
每日都有幾次便便...
我阿b出世個陣7.4磅...滿月有11磅...
到依家差唔多兩個月...
每日都有一次至兩次便便...
依幾日仲定時定後朝早八點幾就去便便...
不過每個bb都唔同...
你可以買一罐細罐俾bb try 下...
看看有無敏感個d...

禁止發言

禁止發言

複式洋房

原帖由 tmt49f 於 09-2-10 23:48 發表
我在外國的朋友都推介有機的奶粉給我. Hipp 係最多人介紹的. 話好好. 德國個friend 重話差唔多全部德國家庭都係飲Hipp大的. 但係香港真係好似無咩人飲..... 我都想知點解?? ...

咁Hipp可以喺香港買到嗎? Where? Thx~!

大宅

真係好喇, 有呢個討論

我都係搵緊奶粉比我4月出世既bb

本來見到朋友個bb食A+唔錯, 都想比佢食, 但又有朋友話明治好, 又話森永好, 亦有人話有機好, 所以唔知點揀

我好想bb食有機既奶粉, 市面上有幾隻常見既, o係citysuper, threesixty, 護協, 大百佳都有得賣: Holle, babynay, organic echo

價錢一d 都唔貴, 同一般o個d都係差唔多, 不過我擔心既係有機既奶粉既formula 會唔會唔夠日本/ 外國牌子好似A+, 雅培呢d 鬥呢?

因為呢d有好高既DHA, 對bb腦既發育好d, 但有機既唔知條formular 點樣。

所以我同老公就煩緊, 想bb 健康d 呀? (有機既我相信對bb健康會好好多, 因為我睇過d 媽媽既blog, 全部bb 本來有濕疹, 食左有機既就冇), 定係想佢叻d 呢? (即係食日本/外地o個d formular)

健康同埋叻d, 大家點睇?

大宅

my son eat 森永, now almost 4 mths old, he is very good, 1-2 times bobo per day...

複式洋房

原本想俾bb食日本奶粉,但上星期上堂,姑娘話好多日本奶粉都係基因奶粉,所以又唔敢俾bb食,點算?

珍珠宮

我所有BB都係食人奶+有機奶粉, 都係醫生建議食. 我睇過一些日本奶粉既成份,個人覺得有機奶粉冇咁多添加嘢,所以我簡有機奶粉.

我既BB試過baby's only, holle,& babynat

依家大仔4yr就食緊 baby's only 既豆奶
孖B就食緊babynat 大仔奶粉

禁止訪問

複式洋房

Hi waihung,

收到條link喇,唔該晒!
但係hipp同埋holle都係for 6個月以上食,好似無 for初生咁嘅?

別墅

原帖由 waihung 於 09-2-11 12:09 發表
我個女都係飲Hipp. 因為老公全家係英國大, 而Hipp 係英國真係好出名. 好多名人仔女都係飲佢. 所以我女女6個月大開始飲啦. 有機奶粉好處係營養高d, 天然安全同好味d ,所以好多BB鍾意飲. Hipp 好似係英國的調查係BB最 ...

Hi WaiHung,

我都有興趣呀,可否send資料給我。THANKS!

禁止訪問

別墅

原帖由 waihung 於 09-2-11 22:01 發表
oh, 係喎. 問下佢地先. 因為我女女6個月先飲, 之前都飲人奶, 所以我自己都無留意.
bb666, pm 左你啦.

收到了,thanks!

複式洋房

我都想知丫可吾可以pm埋我丫
我bb4月預產丫都系~
本來打算比bb食固力果(日本奶粉)
但系甘樣睇你地講又好似有機奶粉對bb好d啵

大宅

原帖由 waihung 於 09-2-11 12:09 發表
我個女都係飲Hipp. 因為老公全家係英國大, 而Hipp 係英國真係好出名. 好多名人仔女都係飲佢. 所以我女女6個月大開始飲啦. 有機奶粉好處係營養高d, 天然安全同好味d ,所以好多BB鍾意飲. Hipp 好似係英國的調查係BB最 ...

我都想參考下..可否PM俾我..thx!

別墅

我bb都係4月出世,依家揀緊食邊隻奶粉,可以pm啲資料俾我呀!
謝謝~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至