婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無又係人既奶奶 又 係人既新抱係度呢?

Sor.我既問題唔清楚..同謝謝各位回覆

我只係覺得好多時同時係2個角色時...會好直接感受到唔同角色既應該做既事..同唔同角色既無耐,限制等...

正如我只係兒子時..我雖然明白父母的辛苦,亦會體諒,但要是數自己更用心感受同回應父母..就要當自己真正為人父母時...
初為人父時..會回想很多童年父母對自己的點點滴滴,更想多與父母見面.多與他們談話
當想起孩子的將來,好像明白父母對自己的關懷與擔憂..
其實我發問的原因,是希望同樣有2個各色身份,同時經歷的朋友分享相處經驗...好讓了解更多,相處得更好!!
唔係晒...我有個好好媽媽...有個好體諒的太太..但人與人之間相處..無論基本因素是好是壞都必須努力維持.

當然1方唔願努力維持時...都無辦法..
但只要做好本份..我們的下一代有個Demo..就會係你做99角色時享受其中.

個人分享..請指教!

民房

我99係呀! 做咩樹呀??

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我99都係呀

禁止訪問

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

what's happen?

伯爵府

究竟係咩事呢?唔係好明?

男爵府

找我呀~~...我係呀...不過我個仔未結婚..佢得4個幾月咋

子爵府

原帖由 PINK0717 於 09-2-13 09:52 發表
找我呀~~...我係呀...不過我個仔未結婚..佢得4個幾月咋

咁你新抱幾大呀,對你好吾好,你有無為難佢?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 PINK0717 於 09-2-13 09:52 發表

佢可能搵我呀,我仔31歲啦,不過未結婚所以唔敢應,不過好似唔係幾好野來有d來勢凶凶感覺.
<br><br>

男爵府

原帖由 心抱 於 09-2-13 10:04 發表

咁你新抱幾大呀,對你好吾好,你有無為難佢?

我個未來新抱仔又係4個幾月...我仔大佢個0鐘~~

不過佢成日話我放屁~~黎d野..控制唔到架ma

haha

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-13 10:07 發表

佢可能搵我呀,我仔31歲啦,不過未結婚所以唔敢應,不過好似唔係幾好野來有d來勢凶凶感覺.

唔駛驚..黎到好多...已係人新抱.....亦係人地奶奶..(不過未結婚jei):loveliness:

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 PINK0717 於 09-2-13 10:10 發表

我個未來新抱仔又係4個幾月...我仔大佢個0鐘~~

不過佢成日話我放屁~~黎d野..控制唔到架ma

haha

你呀你呀,小心講野呀,一陣比新抱粗口爛舌,炒你成家仲要問候哂祖先呀... 做老人家要睇唔到,聽唔到咩都唔知就算啦.
<br><br>

伯爵府

我估樓主只係好奇, 有無係99又係新抱既媽媽係度.

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-13 10:18 發表

你呀你呀,小心講野呀,一陣比新抱粗口爛舌,炒你成家仲要問候哂祖先呀... 做老人家要睇唔到,聽唔到咩都唔知就算啦.

幣...我個仔成日放屁..點算呀~~????

我唔想d祖先顯靈

水晶宮

原帖由 123!@# 於 09-2-13 10:20 發表
我估樓主只係好奇, 有無係99又係新抱既媽媽係度.

你都知啦,有得計數架,要個仔娶得老婆以正常年齡來講,個男仔起碼要有21歲,咁就算亞媽18歲生仔咁做得奶奶都要有40幾歲啦,好似我同個仔相差20年,我51啦,講真...

呢道50歲亞婆有幾多鍾意上網呀?我識果d同年亞婆唔返工就係一早去飲茶,買送,打早場,什至我朋友間50歲d仔女仲係中學期間,有時間都約去shopping啦,係我咁悶上來者.
<br><br>

男爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-13 10:38 發表

你都知啦,有得計數架,要個仔娶得老婆以正常年齡來講,個男仔起碼要有21歲,咁就算亞媽18歲生仔咁做得奶奶都要有40幾歲啦,好似我同個仔相差20年,我51啦,講真...

呢道50歲亞婆有幾多鍾意上網呀?我識果d同年亞婆唔返工 ...

傻既..重有我地ma~~

不過,,講真..我好想知..
你睇左黎到d..新抱既留言..你會點諗??.有乜睇法???

子爵府

原帖由 chinatea 於 09-2-13 10:38 發表

呢道50歲亞婆有幾多鍾意上網呀?我識果d同年亞婆唔返工 ...

我媽咪同你一樣大喎,我同我媽咪爸爸好岩咀形,好似兄弟姊妹咁,D吾識我地既人會問我個囡係吾係我老豆既,激死

侯爵府

好媽媽勳章

I also want to know.
After give birth of my son, I always think that what will be the feeling of my 99 before I do something (related to her or her family).

原帖由 PINK0717 於 09-2-13 10:43 發表

伯爵府

雖然你51歲, 但睇你既文章, 1d都唔 "老" 呀.
仲好開通呀.

水晶宮

原帖由 PINK0717 於 09-2-13 10:43 發表

我入來睇都只係睇來睇去得新抱鬧奶奶,有d唔公平架,十人生九品,唔係一個人就可以鬧交有問題,一定係互動架.

只係有幾多奶奶會上網上來同新抱對鬧呢?我出去幫d婦女會做義工,有個家庭事務,好多時就遇到婆媳問題,真係更頭痛事都有,呢道好小事者.

我成日都講女人就係天生小氣人,做人新抱時唔可以容納奶奶,到做人奶奶時就唔可以容納新抱...都係因為一山不能藏二虎,女人就係唔容納得另一個女人law.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至