夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公個月會俾$20,000我,工人同我公司車位佢俾,其他就我包晒. $27,000租樓, 所以佢個$20,000都唔夠交租,其他買餸,超市日常用品,亞仔所有尿片奶粉衫玩具都係我俾晒,我都唔知有冇蝕底. 個問題係亞仔未出世之前佢都係俾咁多, 出左世都冇加既.

翡翠宮

我honey負責租樓、水電媒,然後各自比家用自己媽咪,我就有自己人工的少部份係我的個人娛樂費,之後剩番個d就擺哂係聯名戶口度做日常開支~~~

我honey話佢做做埋埋全部擺哂係係頭家度,自己亦都無乜娛樂,就算有都係同我一齊,仲話證明佢幾咁重視同錫我喎!!!

真係聽到心都甜哂

男爵府

原帖由 catcc2000 於 09-2-13 09:53 AM 發表
我老公個月會俾$20,000我,工人同我公司車位佢俾,其他就我包晒. $27,000租樓, 所以佢個$20,000都唔夠交租,其他買餸,超市日常用品,亞仔所有尿片奶粉衫玩具都係我俾晒,我都唔知有冇蝕底. 個問題係亞仔未出世之前佢都 ...

兩公婆點解要去計邊個有冇蝕底???

我老公付責哂供樓 + 屋企所有開支 + 比家用我,因為我冇做野~ 但我老公唔會覺得蝕底 / 我好著數,我亦唔會覺得自己對個家冇貢獻,因為我付責哂打理屋企家頭細務!

大宅

我比兩邊家用,其他野唔洗比,老公唔會比家用奶奶,不過就比晒屋企所有開支(我地冇工人),層樓我出首期,佢負責供。

兩公婆冇話蝕唔蝕底,我都唔知我比得多d定佢比得多d。

大宅

我全家既開支,自己&2個媽咪既家用都係c6俾
原帖由 catcc2000 於 09-2-13 17:53 發表
我老公個月會俾$20,000我,工人同我公司車位佢俾,其他就我包晒. $27,000租樓, 所以佢個$20,000都唔夠交租,其他買餸,超市日常用品,亞仔所有尿片奶粉衫玩具都係我俾晒,我都唔知有冇蝕底. 個問題係亞仔未出世之前佢都 ...

子爵府

我老公無比家用我~但就負責屋企所有開支.除阿仔學費.

大宅

以前要供樓時 大家付出收入既一個比例佢7我3入家庭戶口 然後所有開支都係呢個戶口出
自從唔使供樓 老公就叫我唔使出錢 佢o個份足夠開支有餘 有淨既留作儲備
平日出街老公比 我份收入自己用&比父母

珍珠宮

我同vca好似, 老公負責晒所有開支, 包括埋比家用我父母, 比錢我洗, 但條數係我管~

我覺得樓主你老公比的錢本身連租樓都不夠, 又好似有點兒哪個喎~
不過想問你老公係咪搵好多? 要應酬?

覺得蝕底就自己先計計數, 然後再同老公攤開講, 仔仔出左世洗費多左, 叫佢加碼囉!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 catcc2000 於 09-2-13 17:53 發表

你屋租好貴呢~~~ $27000. 一定好大間 ^0^

我同c6 每人每月搵2萬. 每個月每人拎$6000出黎 (Total $12000) 攪掂屋租 & 水電媒. 之後就大家經濟獨立㗎啦~ 各自俾自己父母,找卡計數,供保險,電話費, shopping & 自己每日交通食飯開支. 平時去supermarket 買野同埋每晚出去食晚飯 & weekend 開支就一人出D啦 (不過好多時我都叫佢俾 ^^")~ 家務助理果$1000就我出.

仲有半年BB 就出世啦,可能到時我地要每人每月夾多$3000 出黎 (Total 多了$6000) for 工人﹠BB尿片奶粉$。我會冇晒$ shopping 啦 ~>.<~

大宅

我老公冇比家用我,因為佢理財好過我
佢負責屋企大部份開支+6299家用
我負責交卡數,我媽媽家用+保險
遲兩個月bb出世可能要重新分配la~

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我老公負責供樓,水電煤,管理費,工人費,兩邊父母家用,同埋比少少我

而我負責屋企日常開支,買餸,大仔學琴費,英文班費用

無辦法啦,我搵得唔多,要老公負責多D

大宅

以前兩個有返工時, 我地冇特別分配大家d錢, 我老公出糧留起幾仟蚊比自己駛用, 其餘就比晒我, 屋企所有開支都係我安排搞掂, 因為佢話要理d"錢"好麻煩..

有時見佢戶口冇乜錢淨, 我會自動轉錢入佢戶口...

我冇做野幾年, 都係一樣, 10幾年黎都相安無事, 從來未試過為錢而嘈交, 可能我地都唔係睇個"錢"字咁重要啦...
「盡人事,聽天命」
好好珍惜所走的每一步
好好珍惜所遇到的每一個人
好好珍惜所擁有的一切

男爵府

其實一頭家邊會分邊個比多的, 邊個比少的呀! 邊個搵多的, 就出多的, 我同我老公兩個加埋每個月人工得 2萬3, 我老公人工仲少個我幾仟, 又要供樓, 工人費, 阿B每個月的奶粉, 尿片, 吾通我又話我蝕底咩

伯爵府

好媽媽勳章

我地2個都有做野,
人工差唔多,
老公出糧我就自動開票過數,
多數留幾千俾佢用,
屋企我管財政,
所有野都係我交,
佢怕煩而我最叻計婆仔數,
佢信得過我唔會亂用,
我地都唔係大洗既人,
個個月都可以有錢儲.

如果樓主係覺得而家既家庭支出分配有問題既,
可以同老公傾傾,
2公婆傾下冇仿.

大宅

其實我真係唔知佢搵幾錢個月, 佢自己開公司, 攪咩我都唔係好知, 佢工作d野我從來都唔過問.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

問題係你地兩個揾幾多一個月?
如佢揾3萬, 比2萬你已好好了
但如佢揾6萬, 就可以叫佢比多d

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

要睇埋你每月幾多人工,老公每月幾多人工先知喎..如果你人工高過你老公既..出少少冇所為啦...都係用番係自己身上姐..但係如果你老公搵5萬一個月以上,而你搵2,3萬既..就可以叫佢出多dd..起碼可以cover晒屋租先.不過你地租得27000既樓,應該都唔止搵3幾萬一個月咁少啦.

而我家,因為係主婦...所有開支老公比晒,重要比埋家用我媽同婆婆佢地.我唯一可以分擔下開支既方法..就係慳d洗囉

子爵府

原帖由 Vca 於 09-2-13 18:29 發表

兩公婆點解要去計邊個有冇蝕底???

我老公付責哂供樓 + 屋企所有開支 + 比家用我,因為我冇做野~ 但我老公唔會覺得蝕底 / 我好著數,我亦唔會覺得自己對個家冇貢獻,因為我付責哂打理屋企家頭細務! ...

I view the same although our situation is the other way.
老婆$揹起成個家, 老公係家庭主男同湊細路。有無擂同?
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1722683&extra=page%3D1

別墅

租樓都兩萬7.....你地都好有$喎...
我同我老公無分邊個俾咩...
老公出糧後會交租, 俾$奶奶...找咭數...
佢自己留起兩三千蚊後....餘數會過哂俾我...
我同先生人工唔多...兩個夾埋未必有兩萬...
其實結得婚就唔好分得咁清...
有時分得太清反而會傷感情....
咁當然...兩個人要彼此尊重la...

複式洋房

如果佢俾$20,000, 而另你入不敷出的話, 那就同他商量吧, 老實說, 一個家庭的支出, 事乎你掌握, 什麼東西物品都有平有貴.

首頁

尾頁

跳至