自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我不想提這間醫務中心,但唔講條氣有點不順。
我第一次去嗰護士幫我小朋友登記后,等了很久都末叫我小朋友個名,之後再問D護士,原來登記時寫錯名(當時有出世紙比D護士填寫)。
第二次去嗰護士態度非常之差勁。
第三次去睇夜診(唔係我是我老公),老公回家后對我講這間醫務D護士態度非常之差差差勁!
......還有很多!

請問有冇人去過這間醫務中心!是否有此同感!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

佢地係咁架.. 個個無乜表情.. 連個医生都係!
試過医生問5日消炎藥俾我, 夠膽叫我再去兩次攞藥 (唔見医生) 好心啦, 都唔見医生, 就唔好叫我行咁多次啦! 錢就收足 (look 医療咭)
佢地d 病人多數攞医療咭.. 我估因為咁, 所以d態度咁差!

民房

我曾經見過有個所謂姑娘,在接待處講講下電話,用粗口問候對方.仲係大大聲果種.
可能那公司人工太低,未能聘請有水準的員工.

男爵府

其實其他私家醫生也有這樣安排。抗生素療程通常是五日,但醫生未知該藥是否對病人產生療效,所以一般會讓病人先服用三日,如有效的話,便讓病人繼續配多兩日藥。如沒有好轉,則需要再見醫生。
原帖由 kerkermui 於 09-2-17 13:46 發表
佢地係咁架.. 個個無乜表情.. 連個医生都係!
試過医生問5日消炎藥俾我, 夠膽叫我再去兩次攞藥 (唔見医生) 好心啦, 都唔見医生, 就唔好叫我行咁多次啦! 錢就收足 (look 医療咭)
佢地d 病人多數攞医療咭.. 我估因為咁, ...

男爵府

絕對有同感d姑娘態度差到無人有.

如果唔係莫子慈e生真係唔會睇

第一次去:因為囝囝輪狀病毒,有人介紹莫e生比我,於是我放工去掛號先等媽媽同囝囝到診所.
我:姑娘,我可否掛號先,囝囝出緊黎
姑:唔得喎(態度極差)
我:咁有無form要填你比我填住先啦
姑:無喎
另一姑娘答咀:有呀,你比佢塡左先啦
佢死死地氣比我白紙仔我填個人資料
我填完之後問:知唔知要排幾多個呀?
姑:答唔到你喎
我開始火火地:有幾多個你都唔知架咩???
姑:正確數據唔知喎
我:咁你大約都比個人數我啦(我語氣都好差)
姑死死地氣講:13,14個!!!

正死八婆

知唔知有無hotline可以complaint???

因為我發覺差不多全部姑娘都態度極差

大宅

我試過一次通宵睇過一次之後都唔再去睇.

我地同個仔去到個醫務所, 已經有個女人係到不停按鐘都冇人出黎開門, 我地去到都不停按, 最後成15分鐘先開門個姑娘. 仲要衣衫不整. 入到去個醫生d頭髮亂晒. 原來得一個醫生一個姑娘. 都唔知佢地係搞乜野甘耐先開門.

最後個晚我個仔係入左威記. 俾d藥醫生睇, d醫生叫我掉左去. 因為d藥係冇用既. 之後我都冇再去睇佢, 因為晒錢.

原帖由 pigbbpig 於 09-2-17 13:17 發表
我第一次去嗰護士幫我小朋友登記后,等了很久都末叫我小朋友個名,之後再問D護士,原來登記時寫錯名(當時有出世紙比D護士填寫)。
第三次去 ...

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

下乜真係咁差, 我仔仔之前係仁安睇開莫子慈, 仲諗住第時會跟番佢; d姑娘咁搞發, 有幾好嘅醫生坐陣都無用啦!!!

男爵府

係啦,都唔知點解個咁好既醫生會離開仁安去呢間咁既野架

原帖由 hellowinn 於 09-2-17 15:33 發表
下乜真係咁差, 我仔仔之前係仁安睇開莫子慈, 仲諗住第時會跟番佢; d姑娘咁搞發, 有幾好嘅醫生坐陣都無用啦!!!

大宅

嗰度人流太多及太多病菌很容易嘢度,都你返仁安醫院睇好,至少唔洗睇D八婆面色。

複式洋房

翡翠宮

畀面勳章

唔知點解莫e生會離開仁安去呢間野!!!

大宅

一向對呢間嘢都好反感!!!

可能我係用醫療卡,次次開親啲藥都好“渣”,食完仲差過未食之前,仲鬼咁多副作用,我啲小朋友食完一係就“發癲”,一係就“wing”!!!!

所以都係返去仁X,遠啲都係咁話!!寧願俾多啲的士錢都唔去康X!!!!

最慘就係莫醫生過咗檔!!!

原帖由 pigbbpig 於 09-2-17 13:17 發表
第三次去 ...

複式洋房

係唔係講緊希爾頓果間?

我個囡睇開希爾頓的蘇喜明醫生,
睇左成一年有多.
佢好細心, 好好人, 一個症睇成八至十分鐘.

本來亞囡自細到大個個月都有幾日傷風咳,
佢介紹左D藥同埋D日常生活注意地方.
依家幾個月都沒一次傷風咳.
我仲起度諗: 佢咁有心機醫病人,
每個病人花咁多時間, 醫好左又唔會成日返去搵佢,
佢咪越來越少症…?!
覺得呢個醫生好難得!

原帖由 filleul 於 09-2-17 18:00 發表
一向對呢間嘢都好反感!!!

可能我係用醫療卡,次次開親啲藥都好“渣”,食完仲差過未食之前,仲鬼咁多副作用,我啲小朋友食完一係就“發癲”,一係就“wing”!!!!

所以都係返去仁X,遠啲都係咁話!!寧願俾多啲的士錢都唔去康X!!!!

最慘就係莫 ...

男爵府

Agreed!! 我囝囝都係睇開莫E-生的. 需然唔就腳, 但佢斷診好准同唔Dum症. 我情願貴小小響返仁安睇呀! By the way, 我早二個月見到佢好似老咗/殘咗好多, 唔知響仁安係咪好辛苦呢?? Anyway, 莫 E-生響嗰道, 我覺得浪費咗佢囉.

男爵府

去沙田梗係睇曹貴子la,佢醫術好唔好就唔知,但佢係老細,兜口兜面咁投訴佢d姑娘都好呀!

大宅

入去醫生網就會搜尋到醫生老闆的e-mail或fax去投訴

大宅

我都有睇過蘇醫生,他係好細心,但斃在嗰間clinic啲藥唔得呢!!!不過都可能係我用醫療卡卦!

曹貴子我好耐好耐之前睇過,就係“慕名而來”,我覺得佢係可以好快令你減輕病情,但開藥就過重了,動不動都話要食抗生素,搞到個人好“散”!

反觀莫醫生,佢唔多建議病人動不動就吃抗生素,試過有次佢咩藥都無開添!!!

原帖由 piggybank 於 09-2-17 18:05 發表
係唔係講緊希爾頓果間?

我個囡睇開希爾頓的蘇喜明醫生,
睇左成一年有多.
佢好細心, 好好人, 一個症睇成八至十分鐘.

本來亞囡自細到大個個月都有幾日傷風咳,
佢介紹左D藥同埋D日常生活注意地方.
依家幾個月都 ...

珍珠宮

講開呢間野我就把幾火

我一向都係莫醫生fans,仔仔一向係仁安睇開佢,斷症準,開藥又掂,唔會重手,農曆年佢過檔去呢間野

昨日我第一次帶我個new born囡囡去搵莫醫生打針,我去counter問姑娘,有咩打針plan提供,個姑娘嘴"妙妙"咁,係咁以摷兩摷話:「單張派晒喎。」跟住無答我

然後我再問:「我想打六合一,有無plan join,還是逐支計?」

姑娘很不耐煩,摷個file出黎,係咁以話:「六合一逐支打$680。」我再問:「我係想知有無plan?」(我當時語氣係極之好,雖然好不滿)
跟住個姑娘粒聲唔出,走左入去,都唔知佢想答我定係唔答我,隔左一陣,搵左另一個姑娘答我,原來係有plan既

答完我之後,個兩位姑娘仲要竊竊私語咁指住我偷笑,我直覺覺得佢地係話緊我,我覺得佢地好唔掂。

by the way, 莫醫生的確係非常之殘,我一月係仁安生,指定囡囡睇莫醫生,每朝早莫醫生巡房,佢都係處捽眼,好似剛剛瞓醒咁樣 ,不過佢都依然好靚仔

原帖由 winice 於 09-2-17 23:18 發表
Agreed!! 我囝囝都係睇開莫E-生的. 需然唔就腳, 但佢斷診好准同唔Dum症. 我情願貴小小響返仁安睇呀! By the way, 我早二個月見到佢好似老咗/殘咗好多, 唔知響仁安係咪好辛苦呢?? Anyway, 莫 E-生響嗰道, 我覺得浪 ...

男爵府

睇莫醫生唔可以用醫療卡,開藥應該會好D。

大宅

原帖由 手提電腦 於 09-2-18 00:20 發表
入去醫生網就會搜尋到醫生老闆的e-mail或fax去投訴

good!請提供網址,以便給大家去投訴。
thanks!

首頁

尾頁

跳至