自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問大家有無同小朋友儲起脫了的乳齒,你們會怎樣處理這些牙齒,令它可以好好保存呢 ?

昨天囡囡在學校掉了1隻乳齒,她對老師說要帶回家儲起的,但老師說牙齒會生蟲,迫她掉了,後來她等另一個老師堂時,去垃圾桶想拾回,但老師同佢一起也找不到,我們真的很嬲嗰位叫佢掉牙的老師,為何小朋友已說明屋企人說要帶回家,她都不準,你們話我應唔應該找該老師說清楚,如果下次再是這樣,叫她不要再這樣做 。

子爵府

原帖由 happyla 於 09-2-18 10:06 發表
請問大家有無同小朋友儲起脫了的乳齒,你們會怎樣處理這些牙齒,令它可以好好保存呢 ?

昨天囡囡在學校掉了1隻乳齒,她對老師說要帶回家儲起的,但老師說牙齒會生蟲,迫她掉了,後來她等另一個老師堂時,去垃圾桶想拾回,但 ...
個老師甘架 我用一排排的藥丸盒

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你要去同老師講,唔係第二次又要扔,我個個女會寫埋幾多歲既牙,不過有一次剝左放入袋,唔記得攞出黎,後尾發覺姴開兩半,係呢隻,其他牙就無事.

子爵府

畀面勳章

先講明, 我係唔讚成幫小朋友儲乳齒的
呢個問題都好復雜, 如果你叫囡唔聽老師的話, 咁佢以後係咪事事都自己拿主意呢?
換一個角度諗, 如果老師事事都依照家長的想法, 是不是一定正確呢? 我諗呢個老師只是想告訴小朋友儲走乳齒唔科學唔清潔, 當然如果呢個老師會因此收到投訴, 她會點樣呢. 最後咩學乖啲, 就係咩嘢事都唔出聲, 由得小朋友同家長想點就點囉:;pppp:

原帖由 happyla 於 09-2-18 10:06 發表

昨天囡囡在學校掉了1隻乳齒,她對老師說要帶回家儲起的,但老師說牙齒會生蟲,迫她掉了,後來她等另一個老師堂時,去垃圾桶想拾回,但 ...

別墅

原帖由 grace_xian 於 09-2-18 11:38 發表
呢個問題都好復雜, 如果你叫囡唔聽老師的話, 咁佢以後係咪事事都自己拿主意呢?
換一個角度諗, 如果老師事事都依照家長的想法, 是不是一定正確呢? 我諗呢個老師只是想告 ...

首先,我唔認為儲牙有什麼問題,每人意願都不一致,我對老師的做法不滿,因她已經表明家長說要取回家,但他仍堅持要她掉去,世界上都有好多唔科學的事都有人做(拜神,祈禱,土葬等),我都唔覺得有什麼科唔科學的問題,至於衛生的問題我都唔覺得,因我已經給了囡囡一個袋如果有脫牙便用紙巾包回家,之後家長回家會處理的,最後當場小朋友都會跟老師的去做,唔通老師唔對的地方我們都要接受,我唔同意,老師都只是人,不是每事都是正確的,我都會向老師反映我的意見。 同時,另一位老師之後都有同囡囡在垃圾桶找回牙齒,但找不到,這才是不衛生,所以人人想法不一。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

儲唔儲起隻牙, 我覺得應交由小朋友同佢父母決定, 只要小朋友係學校收好隻牙, 唔影響上棠咪得lor!!! 老師做既野我覺得over咗la, 或者佢係善意提醒但唔須要一定要小朋友擲咗佢呀!!!

別墅

原帖由 cy101 於 09-2-18 11:59 發表
儲唔儲起隻牙, 我覺得應交由小朋友同佢父母決定, 只要小朋友係學校收好隻牙, 唔影響上棠咪得lor!!! 老師做既野我覺得over咗la, 或者佢係善意提醒但唔須要一定要小朋友擲咗佢呀!!! ...

我完全同意你的說法! 

王國長老

王國長老

我認為呢位老師非常唔尊重家長意願. 非常霸道.

如果老師有懷疑, 可以打電話同家長求證, 究竟家長想唔想小朋友帶隻乳齒返屋企, 而唔係問都唔問逼個小朋友掉左佢.

如果老師做法有問題, 我唔認為小朋友要跟佢做法去做. 冇錯媽媽講一樣, 老師又講一樣, 小朋友係好難決定follow邊個, 但問題唔係出o係小朋友身上, 而係個老師一意孤行, 完全唔打算同家長溝通.

儲乳齒係咪衛生問題, 應該交由家長自己決定, 個小朋友係家長既唔係老師既, 係咪要家長24小時跟住個小朋友, 幫佢儲起乳齒以免老師掉左?
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友連一隻小小既牙仔自己都保留/保護唔到, 真係好hurt呀!

洋房

如果驚再有咁o既情況發生,最好同個老師講聲先

別墅

原帖由 cy101 於 09-2-18 12:25 發表
小朋友連一隻小小既牙仔自己都保留/保護唔到, 真係好hurt呀!

是的,囡好唔開心,回家後仲好驚 !!因她說老師要她掉,她唔敢唔做,但之後又好想搵番隻牙,於是要等到另一位老師的功輔堂才問準老師去垃圾桶取回,而這位好心的老師也同她一起找,但都找不回來

子爵府

畀面勳章

真理往往掌握在少數人手裡

大宅

畀面勳章

你吾贊成儲乳齒一定有你既理由. 但如果有人吾尊重你既決定硬係要話你吾啱, 甚至迫你一定要儲, 你會點?!

我個囝都開始換牙, 我原本都想幫佢儲, 仲上網學下點樣處理d乳齒(原來要用漂白水加水浸兩日). 但我都係決定儲吾儲之前問下我個囝既意見, 佢話吾想儲. 所以我都尊重佢既決定, 吾儲.

為人師表, 我覺得更加應該學會點樣教導學生, 甚至學會基本既尊重! 係呢件事上, 可能個老師根本無去解釋點解吾比學生儲牙, 只係強行去阻止! 我亦吾明儲牙如何不科學?!

每個人都有自己既一套想法, 但亦應該聽取或接納人地既建議. 無話乜野先至係真理既.

原帖由 grace_xian 於 09-2-18 11:38 發表
換一個角度諗, 如果老師事事都依照家長的想法, 是不是一定正確呢? 我諗呢個老師只是想告 ...

珍珠宮

畀面勳章

我都覺得個老師霸道左d,其實佢可以問清楚個家長先做決定,小朋友會好hurt架ma

想問下樓主個囡係咪讀好傳統既學校呢

大宅

各人觀點與角度唔同, 無話邊一個講既先係真理, 邊個係歪理!!

原帖由 grace_xian 於 09-2-18 13:26 發表
真理往往掌握在少數人手裡

男爵府

晟媽

請問點處理隻牙先可保存?

用几多漂白水:水????

原帖由 晟媽 於 09-2-18 13:47 發表
你吾贊成儲乳齒一定有你既理由. 但如果有人吾尊重你既決定硬係要話你吾啱, 甚至迫你一定要儲, 你會點?!

我個囝都開始換牙, 我原本都想幫佢儲, 仲上網學下點樣處理d乳齒(原來要用漂白水加水浸兩日). 但我都係決定 ...

別墅

原帖由 SandyWu 於 09-2-18 14:29 發表
我都覺得個老師霸道左d,其實佢可以問清楚個家長先做決定,小朋友會好hurt架ma

想問下樓主個囡係咪讀好傳統既學校呢

囡囡的學校不是很傳統的學校,而且老師同校長都好好的,但唔知為什麼有這事發生,因為班主任都昨晚都有打比我,說囡比同學撞脫了牙齒,但因當時未了解這件事,所以沒有反映不滿,我想明天要找班主任傾吓,如果去直接去找叫囡掉牙的老師講這事,又好似不是太好 !

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 happyla 於 09-2-18 15:25 發表

囡囡的學校不是很傳統的學校,而且老師同校長都好好的,但唔知為什麼有這事發生,因為班主任都昨晚都有打比我,說囡比同學撞脫了牙齒,但因當時未了解這件事,所以沒有反映不滿,我想明天要找班主任傾吓,如果去直接去找叫 ...

我覺得係有必要同班主任傾下,因為妳囡係俾人撞脫隻牙喎,撞親既野可大可小,不過如果直接搵叫妳囡唔要隻牙既老師我就唔太主張,怕個老師玩針對咪慘

別墅

原帖由 SandyWu 於 09-2-18 15:39 發表

我覺得係有必要同班主任傾下,因為妳囡係俾人撞脫隻牙喎,撞親既野可大可小,不過如果直接搵叫妳囡唔要隻牙既老師我就唔太主張,怕個老師玩針對咪慘 ...

我都是這樣想,同班主任講免得下次再發生同樣的事,可能老師太年青,又未做人媽咪,跟本唔明白為人父母的想法 !

民房

我都有儲仔仔d牙,加油呀!! 要捍衛牙仔!!

首頁

尾頁

跳至