烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問如何做大米蛋糕

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問係咩蛋糕黎ka
未聽過

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

search過來睇,好似發糕咁物體,做法同清蛋糕差不多喎。請問樓主覺得依隻蛋糕好唔好食架?係唔係似焗鬆糕?

大米蛋糕的特色:
大米蛋糕不但具有色泽金黄(或棕黄)、组织柔软、香甜可口等特点,而且含有蛋白质、糖类、维生素等多种营养成分。是一种老幼皆宜的新型方便米食品。
教您大米蛋糕怎么做,如何做大米蛋糕才好吃
1.配料:按规定的配方准确地称取所需的原料,各种原料必须符合卫生及质量要求。

2. 打蛋:将鸡蛋洗净去壳取蛋液,与白糖混合在一起投入打蛋机内充分搅打至蛋液呈乳白色,浓度变稠,体积增大(一般可膨胀至1.5倍左右)时,即可加入大米粉和其它辅助原料,进一步搅拌成均匀蛋糊状。由于大米中不含有面筋蛋白质,因此在搅拌过程中无面筋形成,但仍需掌握好搅打时间,切忌搅打过度或没起泡而严重影响成品质量。

3.浇模:蛋糕模应先刷上一层油并经预热,然后将搅拌好的蛋糊注入模内。浇模时模具应放平,尽量做到均匀一致,分量准确。一般每个模内浇到七八成满即可。

4.烘烤:蛋糊上模后要及时送入烘烤箱内进行烘烤。烘烤温度不可过高,但也不能偏低,以中等偏上为适宜。时间则根据蛋糕的厚薄来掌握,以成熟为准。烘烤后需经过降温冷却过程方可检验装箱。

盡我一己之力,發放正能量!

大宅

坦白說.....我家的大小姐要gluten FREE diet.....so no wheat FLOUR.

我最近在GUANGZHOU食了大米蛋糕,
又軟又滑.....又想知係米只用米粉做.........
所以來bk探下路........
召藥師 .....大米蛋糕一d都不唔似鬆糕....是似 normal cake ......但very smooth and soft... the inside is very 幼細...........

我想做給呀女食.........

請問有無人識呀?

大宅

我seach 到的也是..................

原帖由 召藥師 於 09-2-18 23:45 發表
search過來睇,好似發糕咁物體,做法同清蛋糕差不多喎。請問樓主覺得依隻蛋糕好唔好食架?係唔係似焗鬆糕?

大米蛋糕的特色:
大米蛋糕不但具有色泽金黄(或棕黄)、组织柔软、香甜可口等特点,而且含有蛋白质、糖类、维生素等 ...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 st 於 09-2-19 11:13 PM 發表
坦白說.....我家的大小姐要gluten FREE diet.....so no wheat FLOUR.

召藥師 .....大米蛋糕一d都不唔似鬆糕.. ...

ic,咁有冇試過用粟粉整呀?大米蛋糕真係未試過,等我搵日又試吓先!
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

原帖由 st 於 09-2-19 23:13 發表
召藥師 .....大米蛋糕一d都不唔似鬆糕....是似 normal cake ......但very smooth and soft... the inside is very 幼細...........

請問係咩類型食店品嚐的呢...

我超級懷疑只是加咗幾粒米就話係大米蛋糕.....

smooth and soft...加咗改良劑都唔出奇....

search 吓祖國先....

大宅

NO corn as well.......
原帖由 召藥師 於 09-2-19 23:45 發表

ic,咁有冇試過用粟粉整呀?大米蛋糕真係未試過,等我搵日又試吓先!

大宅

係街上的蛋糕商店........RMB9有一斤半.
話用Thailand 香米做!

我也覺得似......加咗改良劑

原帖由 tammy2008 於 09-2-20 01:26 發表

請問係咩類型食店品嚐的呢...

我超級懷疑只是加咗幾粒米就話係大米蛋糕.....

smooth and soft...加咗改良劑都唔出奇....

search 吓祖國先....

大宅

不知你這個高手有無time 試吓............試完教我.....:)

原帖由 召藥師 於 09-2-19 23:45 發表

首頁

尾頁

跳至