論盡家傭

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

【要到審裁署/勞工處必看】(注意:由頭睇到尾學識處理手法)

果D PK 真係當告僱主係必然同應份,話你知oY,我坐半小時已見到6個工人排飛仔告僱主:

1.PK印--做了4年
---告僱主每個月出2000糧 (佢話有簽收據,不過係被逼)
---告僱主每個月放2日假 (佢話僱主有2個小孩要照顧,所以唔俾佢放假)
---臨完第二張約趕佢出街無出糧、機票、代通知金、津貼、遣散費
佢話僱主唔想比,所以突然趕佢走,仲唔俾佢拎衫
跟住佢就有SMS收到,睇完就好慘咁同櫃面主任講屋企而家唔知有無事,好想返去,求主任幫佢
佢一轉身就向坐係度等果幾個another PK 舉V字手勢

大宅

Re: 真係想笠佢地麻包袋...

我果日聽到你咁講,真係想小佢喇叭杏佢個加橙兼咒佢喺街p佢地個k呀 ....仲要蝦果個八十多歲無人無物既伯伯.... :-( ...有冇搞Q錯呀,LD d 人唔該了解多d先判啦,而家離鄉別井打工一d都唔慘呀 乜野都protect佢地....

子爵府

醒目開學勳章

2.唔知佢印定賓(聽唔出,幾細聲)
---做咗9個月,俾僱主炳完趕出街
---例牌人工、代通知金、機票、津貼...
唉!佢搞完坐番埋位就同another PK係咁講鬼話,唔知佢地講乜

珍珠宮

佢地真係超賤.

子爵府

醒目開學勳章

等我快D打可憐公公的故事

子爵府

呢d就係反轉豬肚就係屎.

子爵府

醒目開學勳章

開門見山 寫道:
我果日聽到你咁講,真係想小佢喇叭杏佢個加橙兼咒佢喺街p佢地個k呀 ....仲要蝦果個八十多歲無人無物既伯伯.... :-( ...有冇搞Q錯呀,LD d 人唔該了解多d先判啦,而家離鄉別井打工一d都唔慘呀 乜野都protect佢地....

3.果個公公係自己跟住個印上去,我睇公公應該有80歲,得佢同個賤印

---個賤印講廣東話照顧咗公公4年,話公公個仔無故炒佢,連衫都唔俾佢拎走(但係公公好慢咁答主任都唔知佢放假後唔返黎)
---賤印告公公無出糧、代通知金、機票、津貼、遣散費仲有underpaid因為無簽糧單
---賤印話公公成日毛手毛腳跟住話俾錢摸下佢喎(佢都忽忽地,我見到公公連行5步路都係一寸一寸咁行,拎文件出黎要成分鐘先放到上檯 :evil: 頂個PK呀)
---公公話佢自己失蹤後去唔到報警,打俾Agent搵到個PK出哂現金同機票俾佢,Agent仲叫公公當炒佢算數(PK agent連80歲公公都呃 )
---賤印話Agent無俾過野佢喎
---公公話Agent可以做証
---賤印就話我都無簽任何文件,Agent做証都無用

跟住個印搞完仲扶呀公公落樓,公公就起樹咁話無陰公,幾十歲都蝦...我好想幫佢,不過我唔可以出聲,因為我都幫緊人,如果出聲會影響我朋友單case,我覺得好慚愧
:-( :-( :-( :-( :-(

大宅

呢個死pk杏家橙印 鬼唔望佢行出街真係pk,成世冇運行,仲話伯伯毛手毛脚摸佢 我火都嚟...貪佢多毛咩???摸佢...真係想up操口,正一挑佢老尾~~~

子爵府

醒目開學勳章

4.係印,因為我見佢同第一個 case個賤印傾計

---同僱主打咗1年2個月工,僱主又無啦啦炒喎
---無出糧、代通知金、機票津貼...

唉!我都無乜心機聽,因為好鬼慶,想殺人

複式洋房

第一個我唔覺得佢有唔o岩wo =.=
得果二千幾蚊人工,仲要還錢俾agent...,又要寄錢俾鄉下,2千蚊...唔係掛...

伯爵府

畀面勳章

呀伯伯........好可憐......

真係咩人都有...........呢個把撚政府已經痴撚左線, 幫外人, 幫大陸女人黎生仔, 對香港人就乜西都唔理。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_341.gif[/img]斬斷D貪心工人.

子爵府

醒目開學勳章

你上多D黎睇下其他會員係唔係都比工人告咪知十個工人九個作囉!

伯爵府

winnie_sh 寫道:
果D PK 真係當告僱主係必然同應份,話你知oY,我坐半小時已見到6個工人排飛仔告僱主:

1.PK印--做了4年
---告僱主每個月出2000糧 (佢話有簽收據,不過係被逼)
---告僱主每個月放2日假 (佢話僱主有2個小孩要照顧,所以唔俾佢放假)
---臨完第二張約趕佢出街無出糧、機票、代通知金、津貼、遣散費
佢話僱主唔想比,所以突然趕佢走,仲唔俾佢拎衫
跟住佢就有SMS收到,睇完就好慘咁同櫃面主任講屋企而家唔知有無事,好想返去,求主任幫佢
佢一轉身就向坐係度等果幾個another PK 舉V字手勢

個工人都痴既, 四年以黎都underpaid都仲肯做? 搵鬼信佢咩!!!! 做到人地"pan佢走"先至 "迫於無奈"去告僱主?

大宅

我真係想笠佢地麻包袋跟住打佢地一鑊金, and then五馬分屍拎出去餵狗,不過狗都唔食佢地d臭肉呀 ,老人家佢都恰,d死工人真係不分老嫩,蝦得就蝦,正一C忽鬼 ...

珍珠宮

佢地去得告僱主,梗係有咁大作咁大 underpaid,無出糧,打人,冇得放假.....,係咪事實,佢地自己心知肚明.

伯爵府

阿公公真係好慘呀, 老人家最講個 "信"字, 又唔識保護自己....俾d死大種賤pk杏加橙人渣害到臨老都要入官門, 公公一陣因為咁發生d咩野意外點算丫.

d死印, 搵人dup 7佢就岩架嘞, 最好通埋佢後花園, 乜都唔俾佢食, 俾c佢食. 話人"毛"佢喎, 佢都唔知幾恨tim啦, 點埋大床都無人要啦!!! 鬼唔望佢俾人扼晒d錢+俾人劫殺, 總之不得好c.

複式洋房

如果唔係堅既咁佢地都幾pk wo
咁黎吹水屈人.........

複式洋房

太過份!!
最驚佢地屈自己老公毛手毛腳,非禮等等.真係會攪到一身蟻.所以我老公儘可能都唔會單獨喺屋企~

洋房

d工人真係好衰呀,公公都蝦 .......

首頁
12345...11

尾頁

跳至