論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋日係度問左d媽咪有咩好介紹買機票俾賓賓返老家放假,有媽咪介紹左cebu pacific,一check果然好平,梗係ok啦。今晚print左個flight schedule問佢係咪ok。

佢睇完話個schedule,但就問邊間airlines,一聽到係cebu pacific,即時變臉,首先係話係manila轉機返屋企,由int'l果邊行去domestic果邊好遠,但佢去程係request左要留係manila一日。再講就係話cebu pacific無野食,然後就e e oh oh咁。

跟住今晚一返常態,由我女食野食到一身都係,由佢拿起d食物黎玩,頭先由要叫佢先tum我女訓。

佢知唔知而家搵食艱難架,就算係出trip都無得簡airline啦,你坐巴士坐2個鐘,咁又要巴士司機拎野俾你食咩。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 bobobooo 於 09-2-24 21:50 發表
尋日係度問左d媽咪有咩好介紹買機票俾賓賓返老家放假,有媽咪介紹左cebu pacific,一check果然好平,梗係ok啦。今晚print左個flight schedule問佢係咪ok。

佢睇完話個schedule,但就問邊間airlines,一聽到係cebu pacific,即時 ...

You should not have "asked" her if the flight schedule is ok or not, you should have "told" her that the flight schedule has been fixed!!

大宅

你問佢駛唔駛訂頭等俾佢,兼且環遊世界先至跟住返老家.:;pppp: :;pppp: :;pppp:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好多bun都唔like坐Cebu,但呢樣野係由僱主決定,佢想用呢種態度就一定唔得.
您要好嚴肅咁話佢,等佢知您唔會因為佢咁既態度而屈服.唔係佢第2時會變本加厲.

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢唔坐都得 自己補差額搭其他飛機囉~ 我包你機票唔一定要包你鐘意,除非佢好好,你同佢商量時大家補少少都順d,夾硬黎就no啦~

別墅

我頭先就咁上phil. airlines check過下啦,連埋稅要成$3680!我咪同佢講話返到去3次wo,咁我都係做返正常既事,無咩原因要俾3倍價錢啦。

咁佢聽完好驚訝咁,話咁唔駛喇,我見佢無再撐,可能見我真係有去睇下幾錢gwa。

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 bobobooo 於 09-2-24 23:24 發表
我頭先就咁上phil. airlines check過下啦,連埋稅要成$3680!我咪同佢講話返到去3次wo,咁我都係做返正常既事,無咩原因要俾3倍價錢啦。

咁佢聽完好驚訝咁,話咁唔駛喇,我見佢無再撐,可能見我真係有去睇下幾錢gwa。 ...

好在你識上黎問吓 如果唔係可能真係比佢點左.......

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 bobobooo 於 09-2-24 23:24 發表

咁佢聽完好驚訝咁,話咁唔駛喇,我見佢無再撐,可能見我真係有去睇下幾錢gwa。 ...

菲航好貴架,唔好中招.mouth: 我要訂都係訂cx比我Bun走.[佢做得好好同唔會咁樣比面色我睇,我先會咁出比佢咋]

複式洋房

我剛check過, 而家Cebu都唔係太平, 我工人4月尾返Philippines 8 天, CX 要 $1440+tax, 菲航 $1,340 (incl. tax), Cebu 最平都要 $1000+tax. 我就比我工人坐菲航, 佢開頭話坐Cebu都可以, 但我話價錢差不多, 佢不知幾開心.

大宅

我有兩個工人, 所以一定用cebu pacific啦!

伯爵府

我前幾日去 zuji check, 菲航 14 day ticket $1300左右連稅. 不過我工人返去15日, 要出1 個月ticket, cebu $16xx, cx$18xx. 我比cx 佢, 因為多$200 我有1422 miles.

伯爵府

cx 有隻promotion $990 + tax, for limited period.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你唔駛理佢啦, d咁既人得串進尺, 坐個0兩個鐘食咩鬼呀, 要食咪自己食飽先上機囉, 我cny去cebu都係坐佢, 幾好, 又準時, 佢撐都唔好so佢, 梗係就自己個何包緊要d啦.

大宅

my maid prefer Cebu then Phil Airline in Easter since the date can be more flexible.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

如果工人話cebu無野食, 未比多$100佢囉, 叫佢食飽先上機, 點都有著數, 再加上佢同你續約嘛, 未當退一步囉, 不過佢要搭第2隻機, 就叫佢自己比差額喇....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

多謝提醒, 剛剛我個bun三月尾要回鄉, 所以上去cx揾, 果然仲有$990+ tax offer, 不過有好多機都full左, 但都仲選到, 埋單$1,232... 同我果bun慳唔少, 因為呢次係佢自費機票回鄉的, 幫佢慳左成四分一糧!

原帖由 dorchiu 於 09-2-25 12:31 發表
cx 有隻promotion $990 + tax, for limited period.

大宅

可唔可以話我知 $990係邊度網book ar ? thanks

大宅

請問有冇人試過在cebu pacific online book機票俾工人?寫住check in 要提供credit card copy,唔想俾自己credit card copy個工人,係唔係真係要??

大宅

you go to CX web site (http://www.cathaypacific.com/cpa/en_INTL/homepage)
in the homepage, u should see "Manila $990", if not, choose HK site first.

To book the ticket, you also need to register as their member first.

原帖由 AOG 於 09-2-26 14:10 發表
可唔可以話我知 $990係邊度網book ar ? thanks

大宅

我2次經cebu pacific online book機票比菲姐都唔須要credit card copy 證明喎. 只要你print out 張e-ticket, 而eticket 有表明已付款, 無問題的.

Smarties

首頁

尾頁

跳至